Ki ne dobd! 4 fantasztikus ötlet, amire a törött kaspóidat felhasználhatod

Ki ne dobd! 4 fantasztikus ötlet, amire a törött kaspóidat felhasználhatod

Címlap / Otthon / Háztartás / Ki ne dobd! 4 fantasztikus ötlet, amire a törött kaspóidat felhasználhatod

Sokan azonnal megválnak a törött kaspóiktól, mások mindent újrahasznosítanak, amit csak a pincében találnak – nos, a cserépedényeket, kaspókat sem érdemes kidobni a kukába pusztán azért, mert megrepedtek, vagy akár ripityára törtek. Izgalmas és látványos dekorációkat készíthetsz a darabokból sőt, akár eredeti funkciójukban is pompázhatnak majd.

1. Bájos mesebirodalom

Ha te is imádod a tündérek világát, vagy csak szeretsz úgy tekinteni a kertedre, mint egy miniatűr birodalomra, akkor ezt az ötletet alighanem imádni fogod. Jó hír, hogy a kisebb-nagyobb cserépdarabokat egyaránt újrahasznosíthatod, és tényleg csak a fantáziád szabhat határt a kivitelezést illetően. A mesebirodalom kiépítésekor értelemszerűen alulra kell a legnagyobb cserépnek kerülnie, majd felfelé haladva egyre kisebb darabokat, cserepeket kell felhasználnod az építkezés során.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A biztos tartásról kisebb kövek és a föld gondoskodik, amik egyúttal a takarást is jelentik a megfelelő helyeken. Profi szinten készíthetsz lépcsőket, házakat, de a kiegészítőket készen is megveheted. Szabadtéren érdemes kerámia alapanyagokat vásárolnod, a festett fa kevésbé időtálló, ám utóbbi remek szolgálatot tehet a fedett teraszokon, vagy éppen a lakásban. Az ültetés során természetesen vedd figyelembe, a választott növények mekkorára fognak nőni – itt nem szerencsés, ha túl nagyok lesznek, hiszen eltakarják az apró részleteket.

2. Fűszerkertben is segítség lehet

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A kiskertekben, vagy a fűszernövények között is nagy segítséget jelentenek az aprócska táblák, főleg akkor, ha sokféle növényt ültettél. Bár ezek többségét ránézésre is könnyű megismerni, már csak dekoráció miatt sem rossz ötlet elnevezni őket. Erre remek lehetőségeket kínálnak a cserepek, akár a törött darabkák is, hiszen ezek remekül bírják az időjárás viszontagságait, alkoholos filccel pedig igazán egyszerű rájuk írni a neveket. Egyszerűen csak tedd a darabakákat a leszórt magok, elültetett növénykék mellé, vagy szúrd bele őket a földbe, és már el is készültél!

3. Izgalmas kompozíciókban

A kicsit nagyobb cserépdarabok remek szolgálatot tehetnek akkor, ha szereted izgalmas kompozíciókkal feldobni a keretedet. A növények minden szabad felületet birtokba vesznek, és ezt érdemes kihasználni – helyet találnak magukat a repedésekben, de a kisebb-nagyobb lyukakban is felbukkannak.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

Csodásan mutat, ha a földre fekteted a törött cserepet és úgy ültetsz köré növényeket, mintha azok „kifolytak” volna az edényből, vagy éppen abból nőttek volna ki. Ennek a megoldásnak a nagy előnye az, hogy már az is elegendő, ha a kaspónak csak a fele ép, a másik fele úgyis takarásban van. Sőt, ha megnőnek a virágok, ennél többet is kitakarnak a cserepekből, nem lesz tehát feltűnő, hogy újrahasznosításról van szó. Ráadásul sok olyan stílusú kert akad, amelyikben direkt a tökéletlenség hódít – manapság már messze nem kötelező, hogy minden hibátlan és élére vágott legyen a kiskertekben.

4. Mihez kezdj a kisebb darabokkal?

Akár az újrahasznosítás során is keletkezhetnek olyan kisebb darabok, amikkel ránézésre semmit sem kezdhetsz, de ez szerencsére nincs így – az egészen apró szilánkokat is fel tudod használni. A cserépdarabok jó szolgálatot tesznek a cikk elején említett tündérkertekben is, készülhet belőlük lépcső, kerítés, vagy akár cserép a tetőre.

Képek forrása: 1 / 2 / 3

A darabokat szinte találomra összeragaszthatod egymással, és ha így megtöltöd az üregeket földdel, remek alapot készíthetsz a sziklakerti növényeknek. Ezeket a kompozíciókat aztán bárhol felhasználhatod, a lakásban éppúgy helyet kaphatnak, mint a kinti lépcsők mellett. A törmelékből készíthetsz „szóró kavicsot”, amiket a tündérkertekben és a kertedben is bevethetsz, akár elválasztóként, földtakaróként, de a virágok ültetése során, a kaspók aljába is szórhatod, így a cserepek majd vízelvezetőként szolgálnak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást