Dekor / Otthon

Így dekoráld lakásodat dísztökkel! Dekorációs ötletek és tartósítási tippek

Így dekoráld lakásodat dísztökkel! Dekorációs ötletek és tartósítási tippek

A szupermarketek zöldséges részlegén ősszel gyakran láthatunk jellegzetes őszi színekben tarkálló, cirádás dísztököket. A formájuk is érdekes és változatos, van köztük kerek, de csillag és palack alakú is. A felszínük lehet sima vagy rücskös, és a nagyságuk is különböző.

A dísztökök vidám díszei lehetnek a lakásnak, az erkélynek, a lépcsőháznak vagy a kertnek egészen tél végéig. Szép dísztálban, üvegedényben ízlésesen elhelyezve, felakasztva vagy girlandban, más növényekkel együtt vagy önállóan, egyaránt nagyon jól mutatnak. Rakhatunk melléjük bogyókat, gallyakat, gesztenyéket, száraz virágokat, almákat, bármit, ami a hangulatunknak és az ízlésünknek megfelel.   

A lakás valamelyik sarkában felállíthatunk egy kis asztalt, amelyre az évszakok váltakozása szerint mindig más természetes díszeket teszünk. Ősszel és télen ezen az asztalon tarthatunk dísztök felhasználásával készült kompozíciókat.  

Nézzünk néhány egyszerű és takarékos dekorációs ötletet!  

1. Fűzzünk fel zsinórra néhány kisebb dísztököt száraz, őszi levelekkel együtt, és akasszuk az ajtóra girlandként vagy koszorúként, kívülre vagy belülre.  

2. Kisebb dísztököket vágjunk ketté, és a belsejükbe állítsunk mécsest vagy gyertyát.   

3. Építsünk sütőtöktornyot! Lapos tököket egymásra rakva asztaldíszt készíthetünk, kerek kisebb méretű tökökből pedig piramist is tornyozhatunk, amit aztán kültéri vázára, nagy tányérra sztaldíszként is helyezhetünk. 4. Olyan kaspóba, amelynek színe az őszt juttatja eszünkbe, szintén tehetünk dísztököt.  

5. Nagyobb tök belsejét vájjuk ki, és állítsunk bele virágcserepet zöld szobanövénnyel, vagy töltsük meg elsárgult falevelekkel, esetleg szárított virágokkal, bogyós ágakkal és díszítsük vele az asztalt.  
6. Hosszúkás, henger alakú üvegvázába tegyünk kavicsokat, és állítsunk bele néhány ágat. Az ágakra akasszunk damillal mini tököket.   

7. Egyszínű, nem cirádás dísztökökre rajzoljunk alkoholos filctollal vidám arcokat!   

8. Papírból vágjunk ki mókás kísértetet, ragasszuk fel hurkapálcikára, és szúrjuk bele egy dísztökbe. Ez remek dekoráció lehet a Halloween ünnepre.   

9. Nagyobb tökök belsejét szedjük ki, és a héjukba vágjunk kis hegyes, éles késsel mintát, például seprűn lovagoló boszorkányt, táncoló szellemeket, mosolygós arcokat, denevért, baglyot. Ehhez az internetről sokféle sablont le lehet tölteni. A kiválasztott motívumot filctollal rajzoljuk a tökre, majd a kis késsel óvatosan vágjuk körbe.  

10. Készítsünk dísztök felhasználásával karácsonyi asztaldíszt.  Hogyan tartósítsunk dísztököt?  

Ha a friss tök héja kemény, a szára pedig fás, akkor sokáig eláll. Amennyiben mégis tartósítani szeretnénk, akkor a következő lehetőségek vannak:  

1. A tál aljára, amelyikbe a tököt majd belehelyezzük, tegyünk hungarocellt. A tök a puha anyagba belesüpped, így később romlik meg, mert csökken a tök súlyából eredő nyomás, ami a bomlási folyamatokat felgyorsítja.   

2. Ne vigyük be a szobába, hanem tartsuk a dísztököt hűvös helyen: lépcsőházban, kertben, erkélyen, így sokáig megőrzi az állagát.  

3. Fújjunk hajlakkot a dísztökre. A hajlakk késlelteti a penész kialakulását, és lassítja a romlást okozó folyamatokat.  

4. Dörzsöljük be a tököt méhviasszal. A méhviasz nemcsak a héjat fényesíti, hanem a belsejének a romlását is meggátolja.   

5. A kivájt belsejű tök, valójában tökhéj, sokáig eláll, ha a fűtőtesten megszárítjuk.   

Tudtad-e?

Néhány dísztök, ha semleges vagy édeskés az íze, akkor ehető. A keserű ízűek tartalmazzák a cucirbitacin nevű keserűanyagot, amely nagyon kellemetlen gyomor- és bélpanaszokat idézhet elő. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást