Ezért ünnepeljük valójában december 6-án a Mikulást

Ezért ünnepeljük valójában december 6-án a Mikulást

Címlap / Kikapcsolódás / Ezért ünnepeljük valójában december 6-án a Mikulást

Ne csak a karácsonyra összpontosíts!

Decemberben vitathatatlanul a karácsonyé a főszerep, amelyre sokan rengeteget készülünk. Ajándékot vásárolunk, ünnepi díszbe öltöztetjük az otthonunkat, megtervezzük a karácsonyi menüt, minden héten meggyújtunk egy újabb gyertyát az adventi koszorún. A megannyi tennivaló közepette egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy már el is érkezett a szenteste. Na de mi a helyzet a már december elején elérkező Mikulással? Egyáltalán miért éppen december 6-án ünnepeljük?

Szent Miklós napja

Ahogyan megjelennek a boltok polcain az ünnepi dekorációk, úgy bűvölhetnek el minket pillanatok alatt a finomabbnál finomabbnak tűnő csokoládé Mikulások és társaik is. De tudod, hogy pontosan miért éppen a Mikulás ennek a december eleji ünnepnek a jelképe? Valójában minden Szent Miklós napjáról szól, ami december 6-ára esik.

Szent Miklós ünnepe hivatalosan december 19-én van, a legtöbbünk által ismert december 6-a pedig valójában a halálának az évfordulója (343. december 6-a). 

A december 6-át megelőző estén világszerte rengeteg gyermek teszi ki a cipőjét egy jól látható helyre, hogy másnap reggel csokoládét vagy narancsot találjon benne.

Sokaknak manapság ez egy olyan ünnep, amelyen újabb finom csemegéket szerezhetnek be vagy ajándékozhatnak, viszont érdemes gondolnunk arra is, hogy nem véletlenül alakult ki így ez a szokás, hanem Szent Miklós példaértékű élete nyomán.

Fotó: Catherine Leblanc/istockphoto.com

Többről van szó, mint ünnepi finomságokról

Néhány ünnepi finomságot bezsebelni december 6-ának reggelén mindig jó érzés, de még nagyobb örömmel tölthet el, ha azt is tudod, hogy a névadó Szent Miklós püspök hogyan cselekedett annak idején. Ugyanis rengeteg jót tett az emberekkel, később pedig méltán választották a gyermekek védőszentjévé. A legendák szerint ugyanis egész élete során nagylelkű volt és támogatta a rászorulókat. 

Na de mi a helyzet a kihelyezett cipőkkel? Ez a szokás annak állít emléket, hogy Szent Miklós püspök egyszer pénzérméket dobott le egy szegény ember házának a kéményén, akinek nem volt elég pénze ahhoz, hogy férjhez adja a lányait. Vagyis Szent Miklós napja elsősorban azt üzeni nekünk, hogy legyünk jók másokkal, akik pedig segítségre szorulnak, azokra különösen figyeljünk.

NewAfrica/depositphotos.com

Amit mindenképpen jegyezz meg

Ha úgy érzed, hogy a karácsonyhoz közeledve egyre inkább elfáradsz, le vagy terhelve és már most azt gondolod, hogy borzasztóan nehéz lesz mindenkinek időben megtalálnod a megfelelő ajándékot, akkor csak ülj le egy percre, és gondolj Szent Miklós püspök történetére.

Vegyen körbe bármennyi ajándék, legyen az édesség, gyümölcs, vagy már a drágább karácsonyi ajándékok, egyik decemberi ünnepnek sem arról kellene szólnia, mi mennyibe kerül vagy mennyire van tökéletesen megtervezve.

A folyamatos stresszeléssel, idegeskedéssel egyébként is csak árthatsz magadnak, így ha téged is állandóan megvisel a december, itt az ideje, hogy változtass! Idén inkább koncentrálj arra, hogy minőségi időt tölts el a számodra igazán fontos emberekkel, foglalkozz többet a háziállataiddal. Ha teheted, segíts önzetlenül másoknak akár csak egy aprósággal is, legyenek azok a családtagjaid, a barátaid, teljesen ismeretlen emberek, vagy éppen olyan háziállatok, akik nem tölthetik egy szerető család körében a mindennapjaikat.

Forrás: southernliving.com

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!