A dalmaták tulajdonságai és amiért szeretjük őket

A dalmaták tulajdonságai és amiért szeretjük őket

Címlap / Életmód / Család / A dalmaták tulajdonságai és amiért szeretjük őket

A dalmatákat leginkább úgy ismerjük, mint a 101 kiskutya népszerű szereplői. Íme néhány egyéb információ róluk, amit jó, ha tudunk, mielőtt úgy döntünk, hogy beszerzünk egyet magunknak otthonra.

Eredet

A dalmatákra emlékeztető fehér, pöttyös bundájú kutyákat már az ókori egyiptomi díszítések között is megtalálhatjuk, de eredete mégsem ide vezethető vissza. Hivatalosan ősi délszláv kutyafaj, eredeti neve is szlávos hangzású: dalmatinska, amit Dalmáciáról, a mai Horvátország egyik régiójáról kapott.
A manapság ismert fajta angol tenyésztőkön keresztül jutott el hozzánk. Régen postakocsik kísérője is volt.

Alaptulajdonságok

A dalmatákra általánosan jellemző, hogy okosak, intelligensek, így könnyen tanulnak és igénylik is, hogy tanítsák őket, hiszen ezalatt is figyelnek rájuk. Gazdájukat imádják, ha tehetnék, mindenhova követnék.
Ügyességi gyakorlatokban jól helytállnak, versenyekre is gyakran nevezik őket. Az egy helyben maradás azonban nem erősségük, mivel annál nagyobb a mozgásigényük.

Ideális gazdi

A dalmatáknak való legideálisabb gazdi következetes, határozott, de soha nem bántaná a kutyáját. A dalmaták ugyanis akár sok évvel később is emlékeznek arra, ha bántották őket, és ez meglátszik a gazdájukhoz való kötődésükön is.
Minden pillanatot kihasználnak, amikor gazdájuk valamit elnéz nekik és akár csak egy pillanatra is következetlen velük szemben.

Önfejűség

A dalmaták okosak, könnyen és gyorsan tanulnak, de azért hajlamosak az önfejűségre. Ezért ha gazdájuk nem elég következetes velük, és nem tartja vissza őket bizonyos szituációkban, akkor könnyen az ember fejére nőnek.
Fontos, hogy kellően határozottak legyünk velük, mert egyébként ők érvényesítenék az akaratukat.  

Mozgásigény

A dalmatáknak hatalmas a mozgásigénye, nem véletlenül állnak közel a vizslákhoz. Rendszeresen kell kivinni, lehetőleg hosszabb időre, illetve természetesen az az ideális neki, ha nagy udvar áll a rendelkezésére, ahol kedvére szaladgálhat.
Nagyon játékos, gyerekekkel, gazdájával egyaránt szeret játszani, sőt megköveteli, hogy időt és figyelmet fordítsanak rá.

A dalmata étvágya

A dalmatatulajdonosok ritkán panaszkodnak kutyájuk étvágyára: a dalmaták ugyanis szeretnek sokat enni, és az ételek között ritkán válogatnak.
Sőt, annyira nem válogatósak, hogy ha a konyhában egyedül hagyjuk őket néhány percre, könnyen szétszedhetik a szemetest, és minden maradékot kiesznek belőle. Átlagosan 1,5 kg táplálékot fogyasztanak el naponta.

Házőrző

Ha házőrzésre szeretnénk kutyát választani, akkor sajnos nem a dalmata a tökéletes választás. Igaz ugyan, hogy jelzi, ha idegenek jönnek, de annyira barátságos velük is, hogy elriasztásra aligha alkalmas.
Emellett azonban kifejezetten jól jön ki az idegen gyerekekkel is, nagyon barátságos és játékos, így nem kell elkülöníteni, ha vendégek jönnek hozzánk.

Gyakorlati tanács a dalmatákhoz

A dalmata lábain kifejezetten vékony a bőr, így érdemes odafigyelni a kutya fekhelyére. Semmiképpen se tegyünk ki neki érdesebb vagy keményebb rongyot, mert az könnyen felsebezheti a bőrét.
Sajnos a dalmaták idősebb korban kifejezetten hajlamosak a cukorbetegségre, a süketségre és a zöld hályogra is, így ha bármi erre utaló jelet észlelünk, feltétlenül vigyük el állatorvoshoz.

A dalmaták lelke

A dalmata gazdájához nagyon erősen ragaszkodik és érzékenyen reagál annak minden egyes rezdülésére, sőt hat rá a gazdi hangulatának változása is.
A kutyák között sokak szerint ő egy igazi úriember: csendes, jól nevelt, könnyen alkalmazkodó és igazán finom lelkű állat. Nem is csak kutya, de egyben igazi családtag is!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást