Sokkal fontosabb a D-vitaminpótlás, mint hitted: még a termékenységre is hatással van! 

Sokkal fontosabb a D-vitaminpótlás, mint hitted: még a termékenységre is hatással van! 

Címlap / Életmód / Egészség / Sokkal fontosabb a D-vitaminpótlás, mint hitted: még a termékenységre is hatással van! 

A hazai felmérésekből tudjuk, hogy a hazánkban élők igen nagy arányban D-vitamin hiányban szenvednek már a tél elején is, nemhogy a végén.

Miért tölt be olyan fontos szerepet a D-vitamin az életünkben?

A D-vitamin valami egészen elképesztően összetett szerepet tölt be a testünkben. Kulcsfontosságú ahhoz, hogy a csontjaink egészségesek legyenek, hogy kiegyensúlyozottá váljon a vércukorszintünk, de a szív-és érrendszer megfelelő működésének tekintetében is elengedhetetlen.

Emellett ma már tudjuk, hogy a D-vitamin a mentális jólétünkben, a bél- és immunrendszerünk működésében is szerepet játszik, valamint a hormonális egészségünk szempontjából is nélkülözhetetlen.

Ennek tükrében pedig nagyon fájó tény, hogy hazánkban rendkívül alacsony azoknak a száma, akik elegendő D-vitaminhoz jutnak nem csak a hideg hónapokban, hanem nyáron is. Mivel egyre több az ülőmunkát végzők száma, miközben a szabadban jóval kevesebbet tartózkodunk, sokaknak nyáron is szükséges lenne a D-vitamin pótlása. Ősszel és télen viszont alapvető, hogy eleget tegyünk a pótlás követelményének. 

Tényleg hatással van a termékenységünkre?

Igen, ráadásul a kutatások szerint rendkívül sokoldalúan. A D-vitamin alapvetően fontos a megtermékenyüléshez, a rendszeres menstruációhoz, valamint az egészséges várandósság kihordásához. Sőt, kiderült, hogy hatást gyakorol arra, milyen tünetekkel jelentkezik a menopauza, vagy mennyire kiegyensúlyozott a szexuális életünk. Ennek oka az, hogy a D-vitamin valójában egy hormon, ezért kifejti a hatását a hangulatunkra, a növekedésünkre, fejlődésünkre, de még arra is, hogyan reagálunk a stresszre. Meghatározó a teljes hormonháztartásunk szempontjából, ideértve a pajzsmirigyet, az anyagcserét és persze a szaporító szerveket is.

A kutatók megállapították, hogy a D-vitaminpótlás javítja a tesztoszteronszintet a férfiaknál, és kiegyensúlyozottabb ösztrogén- valamint progeszteronszintet eredményez a menstruáló nőknél.

CentralITAlliance/istockphoto.com

További tanulmányok szerint a D-vitaminhiány hátrányos befolyásolja a magzat fejlődését és veszélyeztetheti a terhességet is. Sőt, az egyébként egészséges nők nehezebben esnek teherbe, ha hiányt szenvednek D-vitaminból. Közvetlen összefüggést találtak: eszerint az optimális D-vitaminszinttel rendelkező nők 3,4-szer nagyobb eséllyel lettek várandósak, mint azok, akik nem érték el az ideális mértéket.

Azonban nem csak a nőknél találtak ilyen eredményeket! A World Journal of Men’s Health áttekintéséből kiderül, hogy a D-vitamin a spermiumok mozgékonyságát is képes javítani. 

A szexuális életünket is javítja

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»