Nem mintha bármi gondunk lenne a lencséből készült főzelékkel, de azért a menzai fogásnál sokkal gazdagabb és izgalmasabb ételt is ki lehet hozni a lencséből, csak egy kis fantázia kell hozzá. Ebből pedig hol másütt találnánk a legtöbbet, ha nem a tarka fűszerek és pikáns ízek otthonában, Indiában.
A vörös lencséből készült curry nem csak újévkor fog az asztalra kerülni, de lehet, hogy az esztendő nagy felfedezettje lesz a konyhádban.
Hozzávalók:
- 3 evőkanál repceolaj,
- 2 evőkanál apróra vágott gyömbér,
- 2 gerezd zúzott fokhagyma,
- 8 apróra vágott mogyoróhagyma (a fehér és a zöld része külön),
- 1 evőkanál curry por,
- 4 közepes méretű, felszeletelt répa,
- 1 nagy, hámozott és kockákra vágott krumpli,
- egy csésze vörös lencse,
- 4 csésze húsleves,
- só,
- bors,
- kenyér,
- esetleg lime szeletek a tálaláshoz.
Elkészítés:
Melegítsd fel az olajat egy közepes méretű serpenyőben, majd add hozzá a gyömbért, a fokhagymát, a medvehagyma fehér részét, majd főzd 2-3 percig, amíg meg nem puhulnak.
Szórd meg a curry porral, majd add hozzá a krumplit, a répát, a lencsét és a húslevest, majd sózd és borsozd ízlés szerint. Forrald az egészet össze, majd kisebb lángon főzd 15-20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
A kész curryt tálalás előtt szórd meg a medvehagyma zöld részével.