Magyarországon és a világ sok más részén is sajnos napjainkban is nagyon gyakoriak a rákos megbetegedések. Eközben sokakat foglalkoztat, hogy a cukorfogyasztás és a rák kialakulása között van-e valamilyen kapcsolat, amelyre az általánosan elterjedt válasz az, hogy igen.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A Cleveland Clinic nemrégiben utánajárt egy szakértő segítségével, ez valóban igaz-e, kiemelve azt is, mire érdemes még figyelnünk az étrendünk összeállításakor a rákos megbetegedések kialakulásának az elkerüléséért. Mutatjuk, miről van szó pontosan!
Tényleg nagyon veszélyes a cukor?
Az utóbbi időben egyre gyakrabban hangoztatott üzenet, hogy abba kellene hagyni a cukorfogyasztást, mert az „táplálja” a rákot. De hogy honnan is eredhet ez az elképzelés?
„Amikor bármit eszünk, ami szénhidrátot tartalmaz, legyen az üdítő vagy fagylalt, vagy jobb szénhidrátok, mint a gyümölcs és a teljes kiőrlésű kenyér – ezek a szénhidrátok egy része glükóz nevű cukorrá bomlik le, és ez jó dolog”
– árulta el Paige Welsh onkológiai területen jártas dietetikus.
Hozzátette, hogy „az olyan rendszerek, mint az agyunk és az izomregenerációnk valójában akkor működnek a legjobban, ha kapnak egy kis glükózt”.
A Cleveland Clinic szerint semmilyen kutatás nem erősítette meg, hogy a cukor fogyasztása közvetlenül összefügg a rákos sejtek növekedésének befolyásolásával vagy azzal, hogy az emberek rákos megbetegedéseket okoznak.
Tehát bár a rákos sejteknek, akárcsak a test más sejtjeinek, szükségük van a túléléshez a cukorra, Welsh szerint ez nem egészen egyértelmű ok-okozati összefüggés – írja a The Healthy.
