A cukor az agyat is pusztítja! Természetes édesítőszerek helyette

A cukor az agyat is pusztítja! Természetes édesítőszerek helyette

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A cukor az agyat is pusztítja! Természetes édesítőszerek helyette

Kristálycukor (szacharóz)

Szacharóznak is hívják, a barna cukor, a porcukor, a nádcukor és a kandiscukor is az. Magyarországon cukorrépából, a trópusi országokban cukornádból állítják elő. Rendkívül ártalmas az egészségre. Mérgező jellege miatt tönkreteszi a legfontosabb szerveket.

Szőlőcukor (glükóz, dextróz)

Gyümölcsből, mézből, burgonyából és kukoricából vonják ki. Szervezetünk legfontosabb energiaforrása, és maga is képes az előállítására. Az agy és a vörösvértestek a szőlőcukorból nyerik a működésükhöz az energiát. Cukorbetegeknek szokták ajánlani olyan esetekre, amikor rosszul vannak, mert gyorsan felszívódik, és rövid idő alatt megnöveli a vércukorszintet. Mindenkinek ajánlott, aki sokat mozog, főleg sportolóknak és gyerekeknek érdemes fogyasztani.

Gyümölcscukor (fruktóz)

Lebontásához nincs szükség inzulintermelésre, ezért cukorbetegeknek ajánlják, ha a lelkük édességet kíván. Diabetikus termékek készítéséhez használják. Nem növeli meg jelentősen a vércukorszintet, mégsem egészséges igazán, mert nincs tápanyag-tartalma, a kalóriaértéke viszont magas.

Méz

Szacharóz van a mézben is, mint a cukorban, és energiatartalma is majdnem ugyanakkora. A fogakat is károsítja, viszont a cukorral ellentétben nagyon egészséges, mert tele van ásványokkal és vitaminokkal, valamint semlegesíti a kórokozókat, ezért alkalmas a helyettesítésére. Ha sütéshez használjuk, alacsony hőfokra állítsuk a sütőt. Forró teába ne tegyük, mert a benne lévő értékes anyagok lebomlanak.

Kiváló cukorhelyettesítő, ráadásul értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, fontos antioxidánsokat tartalmaz, és fertőtlenítő hatása is van. Kutatások igazolják, hogy akik naponta legalább 10 teáskanál mézet elfogyasztanak, azok esetében 3,3 százalékkal csökken a koleszterinszint.

Ha süteményt készítünk, 200 gramm cukor helyett háromnegyed üveg mézet használjunk, és alacsonyabb hőfokon süssünk.Kiváló cukorhelyettesítő, ráadásul értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, fontos antioxidánsokat tartalmaz, és fertőtlenítő hatása is van.

Kutatások igazolják, hogy akik naponta legalább 10 teáskanál mézet elfogyasztanak, azok esetében 3,3 százalékkal csökken a koleszterinszint. Ha süteményt készítünk, 200 gramm cukor helyett háromnegyed üveg mézet használjunk, és alacsonyabb hőfokon süssünk.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást