Az amerikai és az angliai gyerekek egyik kedvenc sütije hazánkban is egyre elterjedtebb. Kezdő konyhatündér anyukák is örömet szerezhetnek gyerekeiknek és egész családjuknak ezzel a csokis sütivel. Az összetevőket bátran variálhatod, ízesítheted másképpen, vagy aszalt gyümölcsöt is tehetsz bele.
Egy 1920-ban megjelent chicagói szakácskönyv az év minden napjára kínált egy-egy jó kis cookies-receptet.
A receptekben ízesítik ezeket a sütiket gyömbérrel, mákkal, magvakkal, csokival, vagy akár gyümölcsökkel.
Hosszú eltarthatósága miatt speciális edényekben tárolják. Ezek a cookie jar-ok kerámiából, vagy üvegből készülnek. Szinte mindig tartanak otthon ebből a sütiből a váratlan vendégek számára.
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg rozsliszt
- 5 dkg nádcukor
- mézeskalács fűszer
- fahéj
- szegfűszeg
- 20 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 10 dkg étcsokicsepp
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. Hozzáadjuk a leheletnyi mézeskalács fűszerkeveréket, az őrölt fahéjat és az őrölt szegfűszeget. A puha margarin, a tojás, a nádcukor, és az étcsokicsepp következik. Jól összegyúrjuk a tésztát.
Hűtőbe tesszük a tésztát 40-50 percre, majd diónyi gombócokat gyúrunk a tésztából. Ezeket ellapítva sűtőpapírozott tepsibe sorakoztatjuk. Hagyjunk egy kis távolságot közöttük, mert sütés közben még nőni fognak.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 12 perc alatt sül meg ez a remek harapnivaló.