Otthon / Kert és terasz

7 csodásan illatozó szobanövény

Krizantém

Liliom

A lakásban is tökéletes tartható szépség, ami nem utolsó sorban bódító illatával is kényeztet bennünket. Tartása igazán egyszerű, csupán két dologra kell odafigyelnünk: egyrészt, mivel igen magasra növő lágy szárú növényről van szó, így nem árt, ha valamilyen támasztékot biztosítunk számára. A másik, hogy a liliomnak igen erőteljes, egzotikus illata van, éppen ezért nem kell túl sokat tartani belőle. Ha egy szobában túl sok liliom van, akkor akár erőteljes fejfájás is lehet belőle.  

Levendula

Ahhoz, hogy a lakásunk fantasztikus illatokkal büszkélkedhessen, nem kell, hogy drága, és nagyon igényes növényeket szerezzünk be. Erre tökéletesen megfelel a levendula, melynek amellett, hogy az illata elképesztően kellemes, még egy sor remek tulajdonsága is van. Egyrészt nincs ismert betegsége, és a kártevők is elkerülik, ráadásul egyes rovarokat még a többi, a közelében lévő növényektől is távol tartja. Igazán nem kell sokat foglalkozni vele, félárnyékban, és napos helyen is jól érzi magát, a szárazságot is jól tűri.

Rozmaring, majoránna

A fűszernövényekre ritkán gondolunk úgy, mint jól tartható szobai szépségekre. Pedig amellett, hogy az ízük jó, még az aromájuk is kifejezetten kellemes. Bár nem árasztják magukból az illatokat, a közelükben azért megcsapja az ember orrát. Ráadásul egyszerűen tarthatóak, és még friss fűszerekhez is hozzájuthatunk.

Rózsa

Az édes illat kedvelői számára tökéletes választás a rózsa, mind normál, mind mini kivitelben. A színek és az aromák bő választékával szembesülhetünk, ha e-mellett a növény mellett tesszük le a voksunkat. Sőt, amellett hogy illatozik és színes, még a formálást is jól viseli, így akár fácskát is nevelhetünk belőle. Arra azonban érdemes vigyázni, hogy hajlamos a tetvesedésre, és ezzel fertőzheti a környező növényeket is. Ezt vagy vegyszerrel oldjuk meg, vagy egyszerűen mellé teszünk egy levendulát, mely megakadályozza, hogy a kártevők megtámadják a rózsát.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Jácint

A zimankós időkben az egyik legszebb, üde színfoltja lesz a lakásunknak. Ráadásul az illata is fantasztikus. A buja, hatalmas virágfejek igazán csodálatosak, de ha nem szeretnénk, hogy a cserepet is lehúzza, és a földön lelje halálát, akkor nem árt támasztékot adni neki. Ha megfelelően tartjuk a hagymát, akkor nem kell minden évben új növényeket vásárolni, hiszen a virágzás után a növény nem pusztul el, újra ki fog hajtani.

Viaszvirág

Ez a növény nem való azoknak, akik gyors, és lényegre törő növekedést várnak egy virágtól. A viaszvirág, vagy népies nevén Krisztus könnye, igazán csodálatos növény, de a növekedése igen lassú. Akinek azonban van türelme, azt csodálatos, fehér, citromos-vaníliás illatú virágokkal örvendeztet meg. Figyelni kell, hogy nem véletlenül nevezik könnynek, hiszen a virágokról lecsöpögő nedvesség makacs foltot hagy a padlón és a szöveteken is. Ilyenkor érdemes egy szélesebb kartonlapot alá tenni.

Krizantém

Amikor erre a csodálatos, borsos illatú növényre terelődik a szó, akkor sokaknak a temetővirág kifejezés ugrik be. Pedig ezt a szépséget egyszerűen lehet tartani, és a virágzás elindulásától sűrű, vidám és nagyon tartós szín-kavalkáddal örvendeztet meg minket. Akiknek még így is vannak fenntartásaik, azoknak elmondjuk, hogy a krizantém a feltétlen tisztelet és elfogadás virága. Ha virágok vannak egy lakásban, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy a hangulatunk sokkal jobb lesz. Ha ezek még ráadásul illatoznak is, az pedig tiszta haszon.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást