A méz csodás tulajdonságai

A méz csodás tulajdonságai

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A méz csodás tulajdonságai

Már az ókorban úgy tekintettek a mézre, mint minden betegség gyógyítójára, emellett mindig az egyik legismertebb szépségápolási eszköz volt, valamint egyben ez az első édesítőszer is. Rengeteg előnye van, amelyeknek köszönhetően egyszerűen és természetes módon alkalmazhatjuk az élet számtalan területén.

Vitalizálás

A méz egyik legkomolyabb erőssége az, hogy elfogyasztásával a benne található gyümölcscukrok azonnal felszívódnak a szervezetben és energiává alakulnak. Ezért is ajánlják hirtelen fáradtság vagy hosszú levertség esetére, vagy akkor, amikor hirtelen nagyon fontos lesz, hogy összpontosítani tudjunk. Ilyen helyzetekben kiváló megoldás lehet egy-két kanál még elfogyasztása.
Ha még biztosabbra akarunk menni, akkor kipróbálhatjuk nagyanyáink módszerét, vagyis a mézbe tett fokhagyma fogyasztását. Két nagyon egészséges dolog találkozik itt, főleg ha elég idő telik el, amíg a fokhagyma a mézben ázik. Vitalizálásra, egészségmegőrzésre utolérhetetlen szerünk a méz minden típusa. 

Afrodiziákum

Nem véletlen, hogy az ókorban Ámor nyilait is a méhek fullánkjához hasonlították, hiszen a méz afrodiziákumként is közismert. Persze amiatt is van ez, hogy Mindennek a hátterében a vérbőséget okozó hatása áll, ugyanis bármilyen testrészünkre is kenjük, a méz ott élénkíteni fogja a véráramlást.
Hangulatjavító hatása is közismert, ugyanis mikor a gyümölcscukrok felszívódnak, az agyban növekszik az endorfintermelődés. Az ókorban elterjedt volt az a szokás, hogy a friss házasok az egybekelés utáni hetekben mézsört, vagyis erjesztett mézet ittak, hogy ezzel is biztosítsák szexuális életük intenzitását. Sokan innen eredeztetik a „Mézes hetek” elnevezést is.

Sportolás

Ha aktívan sportolunk valamit, akkor biztosan ismerős az érzés, hogy néha hirtelen elhagy minden erőnk és elfáradunk, ráadásul sokszor hatalmas éhségérzet tör ránk. Ha valaki most kezd bele egy új, számára megerőltető sportban, akkor szintén fennáll annak a veszélye, hogy tapasztani fogja ezt néhányszor. 
Ennek azonnali orvoslására a legjobb, ha elfogyasztunk egy kis kanál mézet, mikor jelentkezik a fáradtság A mézben található tápanyagok, szénhidrátok és fehérjék ugyanis azonnal felszívódnak a szervezetünkben, és néhány pillanat alatt újra erősnek érezhetjük magunkat.
Szédülésre, hirtelen mozdulatok után jelentkező egyensúlyvesztésre is kiváló, ugyanis ez az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb módszer a vércukorszint csökkenés orvoslására is.

Alvászavarok

A méz jó hatással van az esetleges alvászavarok enyhítésére, kezelésére is. Ha többször felébredünk éjszaka, nyugtalanul alszunk a stressztől, vagy egyszerűen csak úgy érezzük, hogy nem ébredünk kipihenten reggelente, akkor este együnk egy kanál mézet. Ha még biztosabbra akarunk menni, akkor melegítsünk fel egy kis tejet és abba tegyük édesítőnek, és azt igyuk meg elalvás előtt.
Néhány napon belül egyértelműen érzékelni fogjuk a változást. Ha a nap közben elfogyasztott cukormennyiség egy jelentős részét lecseréljük mézre, akkor ugyanezt az eredményt érhetjük el, hiszen nem finomított cukrot, hanem természetes mézet fogyasztva enyhül a nyugtalanságérzetünk, ezáltal pedig javul az alvásunk is. 

Ajakír

Télen a hidegben, különösen a szeles időben könnyen előfordul, hogy ajkaink kiszáradnak, kicserepesednek, esetleg be is repedeznek. Ez nagyon kellemetlen sokunk számára, de nagyon egyszerűen megelőzhető, ha ajakír gyanánt egy kis mézet kenünk a szánkra. Ne vigyük túlzásba, hiszen akkor könnyen lefolyhat, de érdemes reggel és este vékonyan néhány csepp mézet eloszlatni ajkainkon, mert egész télre megakadályozhatjuk vele ajkaink kiszáradását.
Ha már kicserepesedett a szánk, akkor is ugyanilyen hatást fogunk tapasztalni, igaz ez már beletelhet néhány napba, amíg ajkaink visszanyerik eredeti állapotukat. Természetesen ne használjuk smink alá, inkább csak akkor, mikor minden arcfestés nélkül vagyunk otthon.

Arcápolás

A mézet már évezredek óta használják szépítőszerként. Máig Kleopátra-fürdőnek nevezik, ha a fürdővízbe tejet és mézet tesznek, hiszen ezek finommá, bársonyossá teszik a bőrünket. A méz antibakteriális hatással is rendelkezik, használata ezért megnyugtatja a gyulladt bőrt, így pattanásos, érzékeny bőrre is kifejezetten ajánlott.
Ha arcunkra hetente vékony mézpakolást teszünk, akkor azzal hozzájárulunk ahhoz, hogy arcbőrünk puha maradjon, hatékonyabban tárolja a nedvességet, ezáltal kisimultabbnak, fiatalabbnak tűnjön.

Ne alkalmazzuk azonban túl gyakran vagy túl nagy mennyiségben, ugyanis egyben el is vonhat nedvességet, vagyis ha túlhasználjuk, akkor éppen ellenkező eredményt érhetünk el, mint ami az eredeti célunk volt.
Mézes arcpakolások

Hajápolás

A méz a hajunk szépségének és egészségének megőrzésében is hatékony segítségünk lehet. Látványos eredményt érhetünk el, ha egészségesebb, csillogóbb hajat szeretnénk, vagy ha a hajunk töredezését tervezzük megállítani a méz használatával.
Ha mézes pakolást, balzsamozást alkalmazunk a hajunkra, akkor sokat javíthatunk a haj szárazságán és zsírosságán egyaránt, ráadásul hajunk lágy tapintású és lényegesen könnyebben fésülhető lesz, mint a pakolás előtt volt.
Ráadásul kiemeli a hajunk színét is: a világos barát finomabbá, kicsit még világosabbá teszi, a barnát és a feketét pedig mélyíti. A csillogásnak köszönhetően pedig látványosabb lesz hajunk, nem csak szebbnek, de egészségesebbnek is fog tűnni. 

Körmök, bőrkeményedések

Kezünk, főleg körmeink ápolására is kiváló lehet a méz. Ha a körmünkre kenjük, majd finom masszírozó mozdulatokkal eldolgozzuk a körmökön és azok körül, akkor könnyebben megszabadulhatunk a köröm körüli bőrtől, ráadásul ha egy kis citromot is adunk hozzá, akkor a dohányzás vagy egyéb miatt kialakult sárgás elszíneződések is eltűnnek.
Körmünk így nem lesz érdes és megszűnnek a repedezések is rajta. Kezünkön, esetleg könyökünkön vagy térdünkön ha bőrkeményedés keletkezik, akkor szintén jól járunk, ha mézzel kenjük be ezeket. Ha gondoljuk, csak önmagában a mézet is alkalmazhatjuk, de még jobb hatást érhetünk el, ha összekeverjük néhány csepp olívaolajjal.

Vitaminok

A méz mindegyik típusa számtalan vitamint tartalmaz. Ezek a B1, B2, B6 vitaminok, a Biotin, a C-vitamin, a Folacin, a Niacin és a Pantoténsav. Mindezek miatt érthető, hogy meghűlésre, náthára, influenzára vagy bármi más, megfázásból adódó betegségekre kiváló, hiszen ilyenkor szervezetünknek arra van legnagyobb szüksége, hogy újra megerősödhessen. Ezt pedig a bevitt vitaminok emelésével érhetjük el legkönnyebben.
Külsőleg alkalmazva is ezek a vitaminok miatt jó annyi mindenre: nem véletlen, hogy korábban a kisebb sebeket, horzsolásokat is mézzel kenték be, antibakteriális hatása mellett ugyanis ezek a vitaminok is hozzájárultak a gyorsabb gyógyuláshoz.

Ásványi anyagok

A méz a vitaminok mellett nagyon sok ásványi anyagot is tartalmaz, ami szintén nagyon hatékonyan járul hozzá szervezetünk egészségének megőrzéséhez. Ilyen ásványi anyag a cink, a magnézium, a fluor, a mangán, a foszfor, a nátrium, a jód, a réz, a kálcium, a vas, a kálium, a kén és a klór is.
Ezeknek az anyagoknak köszönhető, hogy a méz fogyasztásával karban tarthatjuk vérkeringésünket, megőrizhetjük csontjaink egészségét és lassíthatjuk az öregedési folyamatokat is. Ha például fogyókúrázunk, akkor a méz sokat segít abban is, hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt a számára fontos ásványi anyagokban a néhány étel megvonásával járó kúra alatt sem.

Eltarthatóság

A méz akár hosszú évekig is megőrzi a benne megtalálható vitaminokat. Annyi kell csak, hogy lehetőleg hűvösebb, árnyékos helyen tároljuk. Elképzelhető, hogy a színe mélyül az idő elteltével, vagy akár a cukortartalom leül az üveg aljára, de ez a tartalmát és gyógyító hatását egyáltalán nem befolyásolja.
Hivatalosan létezik egy időkeret, ameddig a gyártók és a forgalmazók ajánlják a fogyasztást, de valójában nem történik semmi lényegi változás ennek lejártakor sem, ha addig nem kerül semmilyen szennyező anyag a mézbe. Ha már felbontottuk az üveget, akkor célszerű odafigyelni, hogy mivel nyúlunk bele az üvegbe és hogy lehetőleg a kezünkről vagy a kanálról ne vigyünk be szennyező, esetleg romlandó anyagokat. 

Kristályosodás

Ha sokáig tároljuk a mézet, akkor az kikristályosodhat, vagyis egészen pontosan ilyenkor a benne lévő glükóz válik kristályos állagúvá. Ez nem befolyásolja sem a méz minőségét, sem a benne lévő anyagok hatóerejét. Ha mégis szeretnénk, hogy az így megváltozott mézünk újra az eredeti formájába kerüljön vissza, akkor csak tegyük egy kis időre meleg vízbe, és máris újra folyékony és lágy lesz.
Jó tudni, hogy a kristályosodási folyamat annál korábban megy végbe, minél nagyobb a méz glükóztartalma. Sokszor ráadásul éppen az így megváltozott részt használják fel: ilyen felhasználási terület például az arcradírozás, ahol éppen ez az állag járul a legjobban hozzá a bőr alapos kezeléséhez. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást