Csodálatos virágkompozíciók tavaszi virágokból

Csodálatos virágkompozíciók tavaszi virágokból

Címlap / Otthon / Dekor / Csodálatos virágkompozíciók tavaszi virágokból

Nárcisz, tulipán, liliom, golgotavirág… mind részei a húsvéti ünnepkörnek! Cikkünkben megmagyarázzuk a jelentésüket, és ötleteket adunk, hogyan teremts velük ünnepi hangulatot a lakásban, és miként használd fel őket az asztal díszítéséhez. A hagyományos tavaszi virágokból tojások, friss fűszernövények, valamint egyéb vágott és cserepes virágok felhasználásával szép kompozíciókat készíthetsz.

Nárcisz

A nárciszt húsvétvirágnak is nevezik, mert húsvét táján kezd kihajtani. Élénk sárga színe és játékos formája miatt vidámsággal és frissességgel tölti el a lelket és az ünnepet. Húsvétkor kifejezi a Jézus feltámadása miatt érzett örömöt.

Sokféleképpen elrendezheted, például ha egy kis vázába teszed őket, és melléjük friss fűvel vagy kis ibolyacsokrokkal megrakott tojáshéjakat helyezel. Virágzó nárciszhagymákat tartalmazó cserepek mellé tehetsz vázában álló virágzó ágakat (almát, cseresznyét, őszibarackot), annak jeléül, hogy a tavasz megérkezett a házba.

Tulipán

A tulipán szintén a korai virágok egyike, ezért az újjászületést jelképezi. Állíts egy tulipáncsokrot az asztal közepére, és észre fogod venni, hogy oldottabbá válik körülötte a légkör.

Az ünnephez közvetlenül leginkább a fehér illik, mert a lelki tisztaságot jelképezi, de bármilyen szín alkalmas a vidám hangulat megteremtéshez. A golgotavirágot és az ibolyát ajánljuk hozzá. A színes tulipánok jól mutatnak barkaágakkal, liliomokkal, rozmaringszárakkal kiegészítve.

Liliom

A liliom gyakori elem a húsvéti dekorációkban, Jézus szenvedését, ártatlanul való megkínzását, elítélését és halálát fejezi ki. A Getsemane kertben, ahol Jézus életének utolsó éjszakáját töltötte, liliomok nőttek.

A kereszt körül, ahol szenvedett, verejtékének cseppjeiből szintén liliomok nyíltak. A keresztre feszítés emlékére húsvétkor az oltárt liliomokkal díszítik fel. Tulipánnal, golgotavirággal, nárcisszal, ibolyával együtt varázslatos csokrot köthetsz belőle.

Golgotavirág

A golgotavirág hozzáadásával szintén nagyon szép, egyedi csokrokat és csendéleteket lehet alkotni. Egyszerre több szimbólumot hordoz. A virág alakja a Jézus fejét körülvevő sugárkoszorúhoz hasonlít.

Többszörösen összetett levele az ellenség kezét jelenítik meg. Porzószirmai Jézus töviskoronájára emlékeztetnek. Leginkább fehér virágok illenek hozzá, amelyek kiemelik jelentését. Ez lehet például fehér primula vagy liliom.

Barka

A barka az egyik leggyakoribb húsvéti jelkép. Amikor Jézus bevonult Jeruzsálembe, amerre haladt, pálmaágakat terítettek elé.

Magyarországon a pálmaágakat a barkavesszők helyettesítik. Régen a családi tűzhelybe dobták, hogy megvédje a ház lakóit a bajoktól. A húsvéti ágakat még ma is szerencsehozónak tekintik. Húsvétkor tojásokat akasztanak rájuk.

Virágzó ágak

A barackfa és a cseresznyefa virágai nem illeszkednek szorosan a húsvéti hagyományhoz. De ebben a húsvéti időszakban virágzanak, és gyönyörűek. Néhány ágat érdemes vázába tenni, a tavasz, az újjászületés jeleként.

A rózsaszín és fehér virágokhoz illenek az ágaknál rövidebbre vágott barkavesszők és a rozmaringszárak.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!