Otthon / Utazás

5 csodálatos nap Athénban – Utazási beszámoló

5 csodálatos nap Athénban – Utazási beszámoló

Már nagyon régóta vágytam Athénba, hiszen csupa történelem, tele van barátságos és kedves emberekkel és szinte mindig süt a nap – legalábbis az én fejemben ez a kép élt róla. Márciusban töltöttünk ott öt napot, és szuper élményekkel gazdagodtunk. Íme néhány tipp és persze a személyes élményeim az útról.

Utazás, szállás

Mi fapados légitársasággal utaztunk Athénba, már hónapokkal korábban megvettük a jegyeket, így fejenként csomaggal együtt kevesebb mint 15 000 Ft volt a jegyünk. Ha ügyes vagy, körülbelül ilyen összegekért már lehet találni járatokat, de jellemzően 15 000 Ft és 50 000 Ft között mozognak az oda-vissza jegyek. Budapestről csak a Ryanair légitársaság indít fapados járatot, de néha érdemes szétnézni a többi légitársaság kínálata között is, bár csak két óra az út, és ugyanarra a repülőtérre száll le minden gép, néha érhetnek pozitív meglepetések.

Ha nem akartok repülni, akkor autóval vagy busszal is elérhető Athén, ebben az esetben azonban egy hosszabb, 15-23 órás úttal kell számolni, és esetleg érdemes egyet aludni útközben. Athénba érkezve a repülőtérről érdemes metróra szállni (ami néhány helyen vonatként van feltüntetve a repülőtéren), ez a kék (3-as vonal) végállomása, ezzel lehet bejutni a városba. Két fő részére az egyirányú jegy kedvezményesen 18 euró, egy főre pedig 10 euró, az út pedig körülbelül 40 perc. Fontos, hogy annak ellenére, hogy nagyon ritkán lehet találkozni ellenőrökkel, a kapukat pedig egyáltalán nem használják, felszállás előtt mindig érvényesítsétek a jegyeket, így biztosan nem büntethetnek meg.

Ha a belvárosban laktok, akkor érdemes a Monastiraki metrómegállóig utazni, onnan pedig pár percet sétálni a szállásig. Mi a Plaka környékén laktunk, itt számos kedvezményes árú hotelt lehet találni reggelivel, ez a belváros, úgyhogy minden közel van és mindig pörög az élet.

Mit, hol, mivel?

Szerintem minden városnézés nagy sétákkal indul, és a legjobb, ha azzal is folytatódik. Így tudod ugyanis a legjobban átélni a város hangulatát, így tudsz belekerülni a körforgásba és így látod, hogyan élik a napjaikat a helyiek. Azt azonban a sok utazás során már megtanultam, hogy nem szabad mindent belezsúfolni néhány napba, sokkal jobb, ha kényelmesen megnéztek néhány látványosságot, valamennyire előre is terveztek, de nem ragaszkodtok hozzá véresen, hiszen, ha elfáradtok, megtetszik valami útközben vagy megkívántok egy kávét, akkor üljetek le és csak élvezzétek a várost.

Mi ugyanígy tettünk Athénban is, azaz tudtuk, hogy szeretnénk megnézni például a kötelező Akropoliszt, az Agorát vagy egyik nap szeretnénk kimenni a kikötőbe, de ennél konkrétabban nem terveztünk. Szerencsénk volt az idővel, szinte minden nap csodásaltosan sütött a nap és az út végére igazán meleg is volt.

Látványosságok

Nekünk az első utunk az Akropolisz felé vezetett, hiszen szikrázó napsütésre ébredtünk, ennél jobb alkalom nem is kellett, nem is haboztunk. A jegy jelenleg (március 31-ig) 10 euro/fő, a nyári időszakban azonban ennek duplája. A jegy 5 egymást követő napon érvényes és egyéb athéni látnivalóhoz is belépést biztosít, erről a jegyértékesítő helyeken érdemes érdeklődni. Szerintem a legjobb időpont az Akropolisz felfedezéséhez egy reggeli időpont, bár ez időjárástól és évszaktól is függ. Ha nem nyáron látogattok el a városba, akkor a reggeli órákban még nincs annyi turista, így elviselhetőbb és nyugodtabb a kirándulás.  Mielőtt felmentek az Akropoliszhoz, érdemes megpihenni az Areioszpagosz szikláin, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Athén városára, sőt még a tenger és a naplemente egy része is látható innen.

Egy másik nap a kikötőt vettük célba, ahová könnyedén el lehet jutni a metróval, hiszen ez a zöld, egyes vonal végállomása. Ez azonban, a metróból kiszállva az ipari kikötő lesz, nem az a cuki kávézós, amire először számítasz. Innen több kisebb öbölbe is el lehet jutni a helyi buszjáratokkal, mi a Marina Zeát vettük célba, ahol cuki kávézók, éttermek és sétányok várnak.

Athénban persze számos egyéb látnivaló van, mi a bolhapiac környékét élveztük még nagyon, a klasszikus szuvenírek mellett ugyanis igazi kincsekre lehet bukkanni, plusz a szűk utcák szuper menedéket is kínálnak, ha már túl sok a napfényből.

Ételek, italok

Görögországban sosem maradhatsz éhes, szuper a vendéglátás és még a magyar pénztárcáknak is elviselhetőek az árak. Mi nagyon élveztük, hogy ha bármikor megéheztünk, csak bedobtunk egy gyrost, amit mindenhol másképpen készítenek, de néhány eurónál sehol sem kérnek érte többet. Ha megunjátok a gyrost, akkor érdemes kipróbálni a többi görög specialitást is, például egy finom musakát vagy valami igazán laktató tengeri tálat, amit általában friss halakból készítenek.

Az Agora melletti sétány szuper helyszín az esti vacsorához, de a napsütést is élvezhetitek itt délután, extra, hogy a legtöbb helyről még az Akropolisz látványában is gyönyörködhettek. A mi kedvenc helyünk a Dia Tafta volt, ahol minden este élőzene, szuper ételek és nagyon kedves pincérek vártak minket.

Egyéb hasznos információk

Athénból számos görög szigetre lehet eljutni, így, ha hosszabb utazást terveztek, akár számolhattok azzal is, hogy néhány napot Athénban lesztek, majd onnan hajóra szállva egy-két szigetre is ellátogattok. Vannak egynapos utak, amik általában Hydra, Poros és Aegina szigetére visznek, de egészen Krétára, Santorinibe vagy akár az egész Peloponészoszi-félszigetet bejárva is lehet kirándulni.

Amikor hazaindultok, arra figyeljetek, hogy nem mindegyik metró megy ki egyenesen a reptérre, a reptérig csak minden félórában indulnak szerelvények. A Doukissis Plakentias megálló a legtöbb szerelvény végállomása, itt kell várakozni a reptéri csatlakozásra. Ez általában zökkenőmentes, még másik vágányra sem kell átmenni, de érdemes kalkulálni vele, legalábbis időben mindenképp.

Képek: itt, itt, itt

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást