Egy csepp retró – így öltözz fel a 70-es évek stílusában

Egy csepp retró – így öltözz fel a 70-es évek stílusában

Címlap / Stílus / Divat / Egy csepp retró – így öltözz fel a 70-es évek stílusában

Mostanra biztos sokaknak szemet szúrt már, hogy rengeteg a régmúlt stílusait idéző ruhadarab kacsint ránk az üzletek polcairól. A különböző évtizedek stílusjegyeit elemezve a 70-es évekkel folytatjuk a mustrát.

Könnyen elképzelhető, hogy a hétköznapokban szembejön velünk egy trapéznadrág, egy rojtos táska, ami mind-mind ennek az időszaknak a jegyeit hordozza. Ezen nincs mit csodálkozni, hiszen idén újraéled a 70-es évek stílusa is.

A régi elképzeléseken alapuló ruhadarabokat idén új köntösbe öltöztetették a tervezők, így kellőképp megújulhattak. Sokszor csupán a fazon ismerős, a minta és az anyaghasználat viszont már a 2015-ös elképzeléseket és egy fejlettebb technológiát idéz. Vizsgáljuk meg közelebbről ezt a régi, de mégis új divatirányzatot is.

A hatvanas évek kibontakozó stílusát a lázadó és kissé bohémnak mondható hetvenes évek követte, amelyre a hippi irányzat is rányomta a bélyegét. 

A fiatalok gyakran kibontva, kissé kócosan viselték hajukat, melyet akár még egy virágos fejpánttal meg is koronáztak.

Megjelentek a magasított derekú trapéznadrágok, a könnyű anyagból készült, hímzésekkel díszített blúzok, a trapéz szárú overálok, a midi szoknyák, a kényelmes, bő maxiszoknyák, maxiruhák, és az akár még lábbelit is elrejtő bő nadrágfazonok is.

Farmerból, de még elegánsabb anyagokból is divatosnak számítottak a magasított vagy csípő fazonú, élrevasalt nadrágok is. A dekoratív és vidám virágminták jellemzően természetes árnyalatokban jelentek meg a ruhadarabokon és a kiegészítőkön.

A változatos sziluetteken egyaránt hódítottak az etno és a batikolt minták is. Hasonlóan tipikus díszítő elemnek számítottak a rojtok és a bojtok is, előbbi nagy gyakorisággal jellemzően bőr táskákon, vagy pelerineken fordult elő.

Szintén ennek a kornak a viseletét idézik a nadrágkosztümök és a tweed anyagból készült darabok is. a tökéletes összhatás miatt pedig a platformos cipők, vagy szandálok szinte elengedhetetlenek.

Kiegészítők közül nagyon jellemzőek voltak a kendők, amelyet gyakran derekukra, vagy nyakukba kötöttek viselőik. A pilóta stílusú napszemüveg és a kör formájú keretek voltak akkoriban a szemüvegfazonok óriásai. 

Ha szeretnénk még tökéletesebb összképet kapni a hetvenes évek divatkorszakáról, akkor érdemes beletekinteni néhány Charlie angyalai epizódba, levezetésképpen pedig meghallgatni néhány klasszikusnak számító Abba-számot.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást