A kikophatatlan 60-as évek – újra trendi!

A kikophatatlan 60-as évek – újra trendi!

Címlap / Stílus / Divat / A kikophatatlan 60-as évek – újra trendi!

Nőies nők, finom, elegáns, visszafogott stílus. Ugyanakkor forradalmi újítások, a miniszoknya, és a bikini megjelenése – ez a 60-as évek, melynek sajátosságai soha nem tűnnek el a süllyesztőben. 

Ha szüleinket, vagy esetleg nagyszüleinket kérdezzük, akkor ők egészen jól fel tudnák idézni a 60-as évek stílusára leginkább jellemző sajátosságokat.

Sőt, még az is elképzelhető, hogy a szekrény mélyén is lapul egy-egy retro kincs ebből az időszakból, ami most nagyon divatos és egyben igazi különlegességnek számíthat. 

Hogy mi is jellemezte igazán a hatvanas évek divatját? Hát természetesen a miniszoknya megszületése, de extrém újításnak számítottak a színes és akár geometrikus mintázatú harisnyák és cicanadrágok. A magasított derekú ,,A” vonalú, és merevebb anyagból készült szoknyák, az ennél valamivel könnyedebb térdig érő tányérszoknyák, és a szintén, ,A” vonalvezetésű ruhák.

A csinos szoknyák és ruhák, illetve a harisnyák mind-mind a lábak hangsúlyozását szolgálták, ezt egészítették ki a kicsit magasabb szárú csízmák is. 

A lábak hangsúlyozása mellett a derék kiemelése is jellemző volt a magasított derekú szoknyákkal és nadrágfazonokkal. Ezt a biztosabb hatás érdekében sokszor egy vastagabb övvel koronázták meg.

A magasított derekú alsó részek tökéletes párosítást jelentettek egy karcsúsított, akár behúzott gombokkal díszített, rövidebb állású blézerrel.

Tipikusak voltak a nagyobb méretű geometrikus minták, a tyúkláb, de a pöttyöstől egészen a különböző négyzetekig bármi trendinek számított.

Ezek a minták rendszerint ruhákon, szoknyákon, de még harisnyanadrágokon is visszaköszöntek az akkori divatban. 

A hajukba sokszor egy vastagabb fejpántot tettek, ami megakadályozta, hogy a haj az arcba omoljon, és ezzel együtt egyfajta sikkes és elegáns hatást keltett ennek a kiegészítőnek a látványa.

Kabátokból is inkább az ,,A” vonal volt a jellemző. Nem hanyagolták el ebben az időszakban a színeket sem, így a látványos minták mellett a feltűnő színek is hódítottak. 

Jellemző részletnek számított a ruhákon, blúzokon a bubi gallérmegoldás, a kabátokon, kis ruhácskákon a behúzott gomb, a kerek és a cicás fazonú szemüvegkeretek, illetve a táskák közül a kézitáskákat részesítették nagyobb előnyben. 

Mi az, ami visszatért?

Egy kicsit újraértelmezve és napjaink igényeinek megfelelően alakítva, de ma is vissza-vissza köszön a hatvanas évek néhány stílusjegye az üzletek polcairól. 

Mindenképpen ismét divatosnak számítanak az ,,A” szabású szoknyák, amelyek elképzelhető, hogy bőrből, vagy valamilyen új technológiás anyagból készültek. Jellemző a bubi gallér is a ruhákon, ujjatlan blúzokon, felsőkön.

A pöttyös és geometrikus minták, a fejpánt, a szintén, A” vonalú ruhák, a magasított derekú nadrágok és szoknyák, a derék hangsúlyozása, ezek mind-mind a 60-as évek maradványait képezik napjaink divatjában. 

Mivel a tervezők előszeretettel inspirálódnak a múltból, így nem meglepő, hogy az üzletek polcairól anyáink, nagyanyáink újragondolt retro ruhái köszönnek vissza.

Kicsit leporolva, felújítva, a mai kor elemeivel ötvözve, enyhén más felfogásba helyezve idézik fel 60as évek virágzó divatkorát. Főleg, hogy ennek az évtizednek a stílusjegyei soha nem kopnak el, talán a legkitartóbbak a divatvilágban. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást