Nem csak a curry létezik – A legjobb indiai receptek, túl a megszokottakon

Nem csak a curry létezik – A legjobb indiai receptek, túl a megszokottakon

Címlap / Életmód / Receptek / Nem csak a curry létezik – A legjobb indiai receptek, túl a megszokottakon

Az indiai konyhában sem csak a tandoori csirke és a curry létezik, ennél szerencsére sokkal gazdagabb ízvilágú és érdekesebb ételekkel is megörvendeztet bennünket ez a nemzet. Összegyűjtöttük a szerintünk legjobb indiai recepteket, hátha kedvet kapsz az elkészítésükhöz.

Zöldséges samosa

A samosa valójában egy fűszeres indiai rétesbatyu, melyet előételként és főételként is fogyaszthatsz.

Az elkészítéséhez szükséged lesz 50 dkg édesburgonyára, melyet meg kell főznöd és pürésítened kell, majd belekeverned 10 dkg főtt zöldborsót, 5 dkg reszelt sajtot, 1 marék hagymacsírát, fahéjat, 2 gerezd apróra vágott fokhagymát, chilit, borsot, sót és római köményt.

Ezután egy csomag réteslapból vegyél ki egy lapot, majd vajazd meg, fektess rá egy újabb lapot, majd ezt is kend meg vajjal, és vágd 3-4 egyenlő csíkra a lapokat, majd ezeket félbe.

Tegyél mindegyik téglalapba egy adag tölteléket, majd hajtogasd össze háromszög alakúra a batyukat.

A tetejükre kenhetsz tojást, és megszórhatod őket a tölteléknél is használt fűszerekkel is akár a sütés előtt.

Pakora

A pakora gyakorlatilag bundában kisütött zöldségeket jelent, melyet főként mártogatósokkal fogyasztanak.

Az elkészítéséhez rózsáira kell szedned egy fej karfiolt, 1 padlizsánt és egy cukkinit pedig felkockáznod.

20 dkg csicseriborsó lisztből és hideg vízből sűrű tésztát kell készítened, melyet chilivel, sóval, borssal, kurkumával, római köménnyel és fahéjjal kell ízesítened.

A zöldségeket mártsd a tésztába, majd süsd ki őket forró olajban, amíg aranybarna nem lesz a színük.

Indiai halsaláta

Ehhez a különleges salátához szükséged lesz 1 kg vékony szeletekre vágott, tisztított halra – mi tonhalat javasolunk.

A halszeleteket mustárolajban kell addig sütnöd, amíg ki nem száradnak, közben pedig 3-4 evőkanál borecetet kell összekeverned 3 gerezd zúzott fokhagymával, 2 evőkanál őrölt mustármaggal, 1 kis darab reszelt gyömbérrel és egy kis sóval. Ezután 2 dl borecetet kell öntened egy edénybe, besóznod, és egy kisebb fej apróra vágott hagymával és nagyjából 10 dkg erős zöldpaprikával együtt lassú tűzön párolnod 10 percig.

Közben egy másik edényben forrósíts fel egy evőkanál olajat, tegyél bele 1 teáskanál cukrot, 1 teáskanál chiliport, 1 teáskanál koriandert és 1-2 currylevelet, majd öntsd hozzá az ecetes levet is, és pirítsd ezzel együtt 1-2 percig. Ha elkészült, keverd össze a hallal, és a fokhagymás ecettel is, tedd befőttesüvegbe és hagyd kihűlni fogyasztás előtt.

Byriani

A byriani valójában egy indiai rizseshúst takar, amely csirkéből készül.

Ehhez 60 dkg basmati rizst kell beáztatnod egy fél órára, közben pedig olajon meg kell pirítanod 1 evőkanál reszelt gyömbért, 1 evőkanál zúzott fokhagymát, 1 teáskanál római köményt, egy evőkanál kardamomot, 1 teáskanál fahéjat, 1 teáskanál chilit és 3-4 babérlevelet.

A fűszeres olajra öntsd rá a rizst, sózd meg, kavargasd, és ha lepirult, adj hozzá 1,5-szeres mennyiségű vizet. Forrástól számítva főzd a rizst 20 percig, majd tedd félre.

Kis olajban piríts le 1 fej feldarabolt hagymát, majd ezen piríts le 60 dkg kockára vágott csirkét sóval, borssal, chilivel, és adj hozzá 1,5 evőkanál csirke byriani masalát, 2 evőkanál joghurtot és 2 evőkanál paradicsompürét, és párold egy kicsit, majd önts hozzá 1 dl vizet, és főzd puhára a csirkét.

Egy tűzálló tálba tegyél egy kis olajat, majd tedd bele a rizs felét, erre tedd a csirkét, és fedd be a maradék rizssel az egészet. Alufóliával lefedve melegítsd a sütőben 15 percig, majd keverd össze az egészet, tálalás előtt pedig szórd meg friss, apróra vágott mentával.

Halva

A halva egy sárgarépás indiai édesség, melyet úgy készíthetsz el, ha 6 evőkanál vajat felhevítesz egy serpenyőbe és 2 csésze finomra reszelt sárgarépát megpirítasz benne 1 csipet sáfránnyal együtt.

Ha a répa enyhén lekaramellizálódott, fokozatosan hozzá kell öntened 1 csésze tejet, és folyamatosan kevergetned.

Ezután fél teáskanál kardamomot, 1/3 csésze cukrot és 1 evőkanál szeletelt mandulát is adj hozzá, majd főzd alacsony lángon nagyjából 15 percig az egészet, amíg elpárolog az összes folyadék.

Mandulával a tetején, melegen tálald!

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!