Aki járt már Bécsben, akár csak egy hosszú hétvégére is, tudja, hogy elképesztően veszélyes a pékségek szempontjából az a város. Mégpedig azért, mert minden sarkon van egy-egy pékség, ami hajnaltól késő estig nyitva van, és finomabbnál finomabb péksüteményekkel, szendvicsekkel, kiflikkel… várja a látogatókat. Minden kiváló minőségű alapanyagból készül és nagyon széles a választék bio és teljes kiőrlésű édes és sós péktermékekből egyaránt, de tényleg nagyon könnyű elcsábulni a nap bármely szakaszában, ha nem figyelsz. 🙂
Nos, nekem is egy ilyen hétvégén sikerült rátalálnom az új kedvencemre, ami Műslistangen névre hallgat és valójában egy aszalványos, magos, enyhén édes kifliféle.
Nem igazán tudnám mihez hasonlítani a nálunk kapható péksütik közül, mindenesetre teljesen belebolondultam, és már a hazafelé úton lázasan bújtam a német nyelvű recepteket, hogy pontosan mi is ez és hogy készül.
Nagyjából rájöttem, hogy ez is a tipikus ahány ház, annyi szokás típusú receptek egyike, így végülis én is azt az utat választottam, hogy több recept alapján kombináltam egyet a magam ízlése szerint.
Hozzávalók (10 rúdhoz):
- 200 g natúr müzli (vagy ugyanennyi mennyiségben aszalt gyümölcsök, mazsola, zab, árpa, napraforgómag, mandula, mogyoró keveréke),
- 3 dl növényi tej,
- 400 g teljes kiőrlésű liszt (tönköly, vagy rozs),
- 40 g friss élesztő,
- 200 g zsírszegény túró,
- 40 g kókuszzsír,
- 1 tk só,
- 5 evőkanál méz/agave szirup/eritrit,
- fél tk fahéj.
Elkészítés:
- A lisztet a müzlivel és a fahéjjal és sóval keverd össze.
- Langyosítsd fel a tejet, adj hozzá két kanál mézet és futtasd meg benne az élesztőt.
- Fúrj a lisztkeverék közepébe egy lyukat és öntsd bele az élesztővel együtt a tejet.
- Olvaszd fel a kókuszzsírt és add hozzá azt is.
- Végül a zsírszegény túróval együtt dolgozd jól össze az egészet, amíg egynemű masszát nem kapsz.
- Meleg helyen (radiátor vagy sütő közelében) hagyd pihenni 30 percig.
- Majd formázz belőle nagyjából 10 egyforma, hosszúkás formát.
- Tedd sütőpapírral kibélelt tepsire.
- Szórd meg a tetejét zabpehellyel és hagyd még 10 percig pihenni.
- Végül 175 fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig.
2-3 napig finom puha marad, ha jól záródó dobozban tárolod, de ha soknak találod, le is fagyaszthatod kisütés után és később akkor és annyit veszel ki, amennyi éppen szükséges.