Háztartás / Otthon

7+1 dolog a lakásban, amit egy citrommal is megtisztíthatsz

7+1 dolog a lakásban, amit egy citrommal is megtisztíthatsz

Csillogó mikró

A mikró gyorsan kajafoltossá válik, de ezt sokszor már csak azután vesszük észre, hogy a szennyeződések beisszák magukat a felületbe. Nem kell speciális tisztítószert keresned a boltban: csak vegyél 3/4 bögre vizet, és adj hozzá két evőkanálnyi citromlevet (ez lehet kifejezetten bolti citromlé, vagy akár egy rendes citrom facsarva). Tedd be a mikróba a bögrét három percre, alacsony fokozaton, majd ha lejárt, hagyd állni bent tíz percig. Ezután a mikrót kinyitva már csak egy papírtörlővel meg kell törölgetned a belső részét, hiszen a forró citromos gőz hatására a szennyeződések leszedhetővé válnak.

MarianVejcik/istockphoto.com

Az a fránya sajtreszelő

Valószínűleg te is jártál már úgy, hogy a sajtreszelőt nem mostad el használat után azonnal, és mire odajutottál a mosogatásnál, már rászáradt a sajt. Ezt alaposan letisztítani szinte lehetetlen, de szerencsére a citrom itt is a megmentőd lehet. Vágj félbe egyet, majd akárcsak a sajttal tennéd, szaladj végig a reszelő oldalán vele egyszer, alaposan. Ezután meleg, szappanos vízzel öblítsd le, és már nyoma sem lesz a darabkáknak. Ugyanezt a vágódeszkával is megteheted, hiszen a baktériumokat képes semlegesíteni a citrom leve!

courtneyk/istockphoto.com

Egykor fehér ruhák

Van otthon olyan ruhád, ami korábban hófehér volt, de az évek során inkább sárgás árnyalatot vett fel? A pamut és poliészter anyagból készült ruhák ismét fehérebbé válhatnak a citrom segítségével! Fél bögre citromlevet kell összekeverned 3.5 liter vízzel egy lavórban, majd a ruháidat ebbe kell beáztatnod. Lehetőleg várj egy órát, vagy akár egy kicsit többet, attól függően, hogy mennyire szeretnéd őket ismét fehérré varázsolni, majd ezután tedd ki őket a napra száradni. Pár óra, és szinte teljesen újszerű hatása lesz a ruháknak, a kellemes citrusos illatról nem is beszélve!

S847/istockphoto.com

Rossz szagok ellen

Sajnos a hűtő egyike azoknak a tárgyaknak, amelyek a rengeteg kaja hatására pillanatokon belül átveszik a szagokat. És ha valamit ott felejtenél tovább, mint kellene, a rossz szagokat nehéz lesz végleg eltüntetni. A legkönnyebb és egyben leggyorsabb megoldás, ha félbevágsz egy citromot, és berakod a hűtőszekrény egyik polcára, ugyanis erőteljes, ugyanakkor kellemes illatával elnyomja a rosszabb szagokat. 

gorodenkoff/istockphoto.com

Még több háztartási praktikát találsz a következő oldalon. Kattints ide a lapozáshoz >>

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást