Cipőőrület – ésszel és ész nélkül

Cipőőrület – ésszel és ész nélkül

Címlap / Stílus / Divat / Cipőőrület – ésszel és ész nélkül

Amikor a filmekben olyan gardrób szobát látunk, melyben a földtől a plafonig érő polcokon megszámolhatatlanul sok szebbnél szebb cipő van, felszisszenünk. Attól függetlenül, hogy a valóságban szükségünk lenne-e rá, tudnánk-e benne menni, teljes lélekkel vágyakozunk sok cipő után. Így van ez a világ minden táján.

A sok cipő előnye

Ahhoz, hogy elegánsan mutassunk, vagy épp csak az a cél, hogy feldobjuk az összhatást, megfelelő cipő kell. A magyar nők nagy része fekete vagy barna, de mindenképp sötét cipőt vesz magának, mondván, az mindenhez illik. 

Lehet, hogy így van, de például egy fekete-pink kombinációjú sportcipő, vagy egy piros tűsarkú utánozhatatlan hatást tud elérni. Alapvetően nem szükséges a legjobb minőségű cipőt választani, inkább az a fontos, hogy ha lehet, egy nap legalább egyszer váltsunk cipőt – főleg, ha magassarkút hordunk.
Minden cipő kiképzése más, így a láb izmainak terhelése, a lábujjak elhelyezkedése is más és más, adott cipőben. Emiatt a többszöri cipőváltás valamennyire védi a láb egészségét.

Mennyi cipőt vásárolnak a nők?

Egy átlagos angol nőnek 20 pár cipője van, ám ennek a felét nem hordja. Tehát ezek nagy része alkalmi cipő, futó románc csupán, hirtelen jött szerelem a cipőboltban. Ennek a cipőmennyiségnek a magyar nők csak a töredékét, egy harmadát birtokolják. 

A folyamatos divat és alapanyag változások miatt egy nő átlagban két évig tart meg egy cipőt. Tehát, ha a cipőimádó kategóriába tartozunk, nem érdemes drága, márkás cipőt választani, csak aktív sportoláshoz. Akik nagyon odavannak a cipőkért, azok egy év alatt akár nyolc-tíz pár cipőt is megvesznek.

A cipőízlés

Létezik olyan gyermekjáték is, ami kimondottan a cipőtervezést, cipődíszítést célozza meg. Tehát, a női cipőmánia már gyerekkorban kezd kialakulni, hiszen már játékként is ott van az igény. 

Nem biztos, hogy az az ízléses cipő, ami egyszerű, és az sem biztos, hogy a tarka, kirívó cipő ízléstelen. Tehát, nagyon kifinomult ízléssel kell neki állni lábbelit vásárolni. Olyan cipő sosem létezik, amilyet épp megálmodtunk. 
Vásárlásnál meg kell tanulni kompromisszumot kötnünk, de az a kompromisszum ne menjen túlságosan a jó ízlés kárára, mert ezek azok a cipővételek, melyeket meg szoktunk bánni.

Akiken kiábrándító a magassarkú

Minden cipőt viselni kell tudni. Ez ad neki lelket, nekünk pedig magabiztosságot. A cipőt úgy kell kiválasztani, hogy az minket tükrözzön. Nincs kiábrándítóbb, mint amikor egy nő a csodálatosan szép magassarkúban úgy megy, mint egy sífutó: bedől felsőtestével és előre-hátra dobálja két kezét a teste mellett. 

Mindenki, aki magassarkú cipőt vesz, vegye tudomásul azt is, hogy igen, fel fogja törni a lábát, akár véresre, vagy millió tűszúrást fog érezni egy idő után a talpán, amit neki mosolyogva, a cipő eleganciájához méltón kell tűrni. A sífutó mozgástól csak az kiábrándítóbb, amikor olyan nyitott cipőt vásárol valaki, amiből kikandikál a kislábujja.

A cipőgardrób csapdája

Továbbá a cipőmániás nőknek tudomásul kell venniük, hogy csak akkor lesz igazán elegáns a külső, ha olyan táskát hordanak, ami stílusban harmonizál a cipővel, és ugyan olyan a színe. Nem hasonló, hanem ugyan olyan, legalább az alapszínben.

A cipőgardrób másik nagy csapdája a nyitott elejű magassarkú cipő. A magassarkúhoz – amennyiben azt szoknyához vesszük fel – kivétel nélkül mindig kell harisnyát venni, csak így elegáns. Harisnyát viszont – a másik alapszabály szerint – nem veszünk fel nyitott elejű cipőhöz. 
A harisnya a fehérnemű kategóriába tartozik, nem illik mutogatni belőle azt a részt, ami a lábujjakat takarja. Alapvetően a lábujjakat sem illik mutogatni, ha elegáns helyre megyünk. És nem, a nyitott elejű cipő és harisnya még hétköznapra sem ,,megy el”.

A magassarkú és a kamaszok

Kamasz lányom életébe nem rég köszöntött be a magassarkú cipőmániás időszak. Kettőnek külön nevet is adott: kis-gyilkos és nagy-gyilkos. Nem tudom pontosan, mire gondolt, amikor elnevezte: lábgyilkos, vagy hogy a tízen egynéhány centis sarok, méretéből adódóan alapvetően gyilkolásra alkalmas fegyvernek minősül.
Bár a kamaszok még növő félben vannak, érdemes néha rájuk adni fél órácskára egy tűsarkút, ugyanis abban csak akkor lehet menni, ha a leánygyerek kihúzza magát. Sőt, csámpásan egyáltalán nem lehet benne menni. A vádli és az egyensúlyérzék is nagyban javítható egy kis tűsarkúban való botorkálással. A kamaszoknak egyébként nem javasolt a magassarkú cipő folyamatos használata.
Ama bizonyos gardrób pedig azért gyakorol ránk, nőkre ilyen hatást, mert a sok cipő a színek kavalkádja. Gondoljunk csak bele abba, ha autót vásárolunk. Mi az amit először megnéz egy nő az autón? A színét, a kárpit színét és anyagát. A cipős gardrób a mi képzeletbeli, lelket és szemet gyönyörködtető játszóterünk, a lehetőségek helyisége…
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást