Cafeteriatervezés 2023-ban: cél az egészség!

Cafeteriatervezés 2023-ban: cél az egészség!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Cafeteriatervezés 2023-ban: cél az egészség!

Tudtad, hogy a cafeteria angol kifejezés önkiszolgáló éttermet jelent? A szellemes elnevezés találó a béren kívüli juttatási rendszerre is, amelyben a munkáltató keretösszeget és cafeteria-elemeket állapít meg. A megszabott összeget munkavállalóként saját belátásod szerint oszthatod szét a kategóriák között. A juttatási rendszer nemcsak a dolgozók körében, hanem a munkáltatók között is kimagaslóan népszerű. Ez nem véletlen, hiszen a cafeteria-elemek többsége kedvező munkáltatói terhekkel bír. Cikkünkből megtudhatod, hogyan gyarapíthatod akár évi 150 ezer forinttal is a cafeteria összeget. (x)

Cafeteriatervezés munkáltatói oldalról

Ismerősen cseng az az eset, amikor az extra juttatásokat nem találják elég motiválónak a dolgozók? Sok HR szakember esik abba a hibába, hogy intuitív módon igyekszik meghatározni a béren kívüli juttatási tételeket. Ilyenkor a nagyobb költségek mellett, sokszor alacsonyabb a munkavállalói elégedettség. Ahhoz, hogy az extra juttatás valóban csábító legyen a dolgozók számára, érdemes belső felmérést végezni, hogy megismerd a munkavállalói igényeket.

A cafeteria az egyik legkedvezőbb és legrugalmasabban alakítható béren kívüli juttatási rendszer, melynek igen fontos eleme az egészségpénztári juttatás. Kiemelt előnye:

 • a nagyfokú személyreszabhatóság,
 • a dolgozói lojalitás fokozása,
 • a kedvező adóterhek,

Ha a munkavállalók a cafeteria-elemek közül az egészségpénztári juttatást választják, azzal a cafeteria hozzájárulhat a dolgozók egészségesebb életmódjához, csökkentheti a táppénzes napok számát és javíthatja az életminőségüket.

A munkáltatói cafeteria tervezés két legfontosabb állomása: a cafeteria összeg meghatározása és a cafeteria-elemek kiválasztása. A munkavállalói elvárások ismeretében a cafeteria-elemek igényre szabhatók. Az egyik legnépszerűbb ilyen elem az egészségpénztári támogatás. Az egészségpénztári támogatáson belül két csomag közül is választhat a munkaadó:

 • Munkáltatói hozzájárulás: amikor szabadon, egyedi igények szerint használható fel a hozzájárulás. Ezzel a munkavállaló akár évi 150 ezer forinttal is gyarapíthatja a cafeteria összeget az adóvisszatérítésnek köszönhetően.
 • Célzott szolgáltatás: konkrét vizsgálatra vagy ellátásra vonatkozó támogatás. Ennél sajnos nem vehető igénybe az adóvisszatérítés.
Freepik

Munkavállalóként ezért válaszd az egészségpénztári hozzájárulást a cafeteriatervezés során!

Ahhoz, hogy munkavállalóként jelentősen növelni tudd a cafeteria összegét, érdemes a cafeteria-elemek közül az egészségpénztári hozzájárulást választani. Milyen előnyökkel jár? Mutatjuk!

 • A cafeteria-elemként választható munkáltatói befizetések után 20%-os adóvisszatérítést vehetsz igénybe, amelynek maximális éves összege 150 ezer forint.
 • A munkáltatói befizetésen túl lehetőséged van egyéni befizetésre is, amelyre szintén vonatkozik a 20%-os adóvisszatérítés (a 150 ezer forintos kereten belül).
 • Ahhoz, hogy az egészségpénztári adóvisszatérítést igénybe vehesd, fontos, hogy a tárgyévben legyen befizetett személyi jövedelemadód (SZJA) és ne legyen 1000 forintot meghaladó adótartozásod.

A következőkben egy számszerű példán keresztül szemléltetjük, miképp növelheted a cafeteria összegét kockázatvállalás nélkül:

 • 2023-ban 600 ezer forint a cafeteria összege, amelyet kérhetsz egészségpénztári befizetésként.
 • Az adott évben egyéni befizetésként további 150 ezer forintot fizetsz be egészségpénztári számládra az adóvisszatérítés maximalizálásához.
 • Az így összesen befizetett 750 ezer forint után igénybe veheted a 20%-os adókedvezményt, azaz a maximális 150 ezer forint adó-visszatérítést fogod kapni, amely a következő adóévben jóváírásra kerül az egészségpénztári számládon.

Az egészségpénztári tagság további előnye, hogy számos termék és/vagy szolgáltatás vásárlásakor a szerződött egészségpénztári szolgáltatók a tagok számára kedvezményeket nyújtanak. Így a kockázatmentes vagyongyarapítás mellett, a jelentős akciók is segíthetnek neked a spórolásban. A pénzügyi tervezéskor azért érdemes észben tartanod a felmerülő költségeket is. Az OTP Egészségpénztár kedvező költségei az alábbiak:

 • belépési díj: 2000 Ft,
 • működési költség (6,5%): a befizetett összeg 93,5 %-a vásárolható le,
 • egyszeri kártyadíj 3 évre: 2900 Ft.

Lépj be OTP Egészségpénztárba, mert ezzel most akár félmillió forintot is nyerhetsz!

Az OTP Egészségpénztár több mint 20 éve támogatja az öngondoskodni vágyó, pénzügyileg tudatos személyeket. A taglétszám alapján piacvezető OTP Egészségpénztár a népszerűségét többek között az erős partneri kapcsolatok kiépítésének és a szolgáltatások folyamatos fejlesztésének köszönheti. Csatlakozz Te is az elégedett ügyfelekhez és nyiss számlát akár online! Miért most? Mert az adókedvezményen túl, további csábító nyeremény várja a tagokat.A legújabb nyereményjátéknak köszönhetően még többet hozhat neked a befizetésed, hiszen komoly készpénz nyeremények várnak azokra, akik 2022. november 7. és 18. között legalább 50 ezer forintot fizetnek be OTP Egészségpénztári számlájukra és regisztrálnak a nyereményjátékra. Az 500 ezer forintos fődíjat azok között sorsolják ki, akik regisztráltak a játékra és legalább félmillió forintot befizettek számlájukra. A nyereményjáték további részleteiről weboldalukon tájékozódhatsz.

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!