Büdös, de hatékony: nikotinos rovarirtó házilag

Büdös, de hatékony: nikotinos rovarirtó házilag

Címlap / Otthon / Háztartás / Büdös, de hatékony: nikotinos rovarirtó házilag

A nikotin nem csak az emberi szervezet számára méreg, de egyben kiváló növényvédő szer is. Érdemes kipróbálni ennek otthon is könnyen és egyszerűen elkészíthető változatát, a nikotinos rovarirtót!

Hozzávalók:

Kb. 100 db cigarettacsikk

1,5-2 liter víz

Elkészítés:

A csikkeket tegyük a vízbe, forraljuk fel, majd hagyjuk kihűlni. Érdemes olyan helyen vagy olyan időpontban elkészíteni, ahol a legkevésbé zavaró a rovarirtó szaga, ami ilyenkor kifejezetten erős.

Tárolás:

Fontos tudni, hogy az elkészült rovarirtó erős méreganyagnak számít. Éppen ezért tároljuk gyerekektől szigorúan elzárt helyen, és fontos, hogy mindig tartsuk zárva az üveget.

Higítás:

A lehűtött folyadékkal egy koncentrátumot kapunk, amelyet használat előtt 1:2 arányban hígítsunk fel egy spray-s üvegben. Erősebb keverék készítésére nem lesz szükségünk.

Alkalmazás:

Hígítás után csavarjuk a szórófejet a tartályra, majd közvetlenül permetezzük a növényre. Túl sokat nem kell tenni, érdemesebb fokozatosan tesztelni, hogy mennyi elég az irtáshoz.

Időzítés:

A nikotinos spray használata nem kell, hogy rendszeres legyen. Akkor alkalmazzuk, amikor tényleg szükséges, vagyis kifejezetten sok rovar esetén. Egyszeri használat is eredményes lehet, ezért remélhetőleg nem lesz szükség rendszeres használatra.

Méreg:

A nikotinos spray természetesen minden rovarra nézve hatásos. Éppen ezért fontos tudni, hogy túlzott használatával akár más élőlényeket is elpusztíthatunk, és hogy a szer a saját és környezetünk egészségére is káros lehet. Használatánál és tárolásánál érdemes emiatt mindig szigorúan szem előtt tartani a biztonsági szempontokat! 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást