Descartes módszerével percek alatt jól dönthetsz – bármiben

Descartes módszerével percek alatt jól dönthetsz – bármiben

Címlap / Életmód / Lélek / Descartes módszerével percek alatt jól dönthetsz – bármiben

Felelős döntéseket hozni nem egyszerű, mégis ez a szabad, felnőtt élet alapja. A szabadság drága kincs, ugyanakkor néha terhet is jelent, hiszen senki sincs, aki megmondja, mikor mit tegyél, vagy melyik irányba menj. Módszerek azonban léteznek, amelyek segíthetnek!

Descartes négyzete

Az alábbi módszer a kiváló francia filozófus, matematikus és természettudós nevét viseli, és bár arról nincs megbízható információnk, hogy valójában mennyi köze van a módszerhez, az ötlet ettől még zseniálisnak hat, hiszen bármilyen helyzetet vagy problémát megoldhatsz vele, és egyszerűen döntést hozhatsz, csak négy kérdést kell őszintén megválaszolnod.

A kérdések, amiken valóban el kell gondolkodnod, és amikre hárítás, mellébeszélés nélkül kell felelned, a következőek:

iku4/depositphotos.com
  1. Mivel járna ez a döntés? (Mit kapok én abból, ha ez megtörténik.)
  2. Mivel jár, ha nemet mondok a kérdésre? (Minden ugyanúgy marad? Vannak előnyei számomra annak, ha úgy döntök, hogy nemet mondok?)
  3. Mi nem jár ezzel a döntéssel? (Mik a hátrányai, ha ez megtörténik.)
  4. Mi nem jár akkor, ha nemet mondok a kérdésre? (Mik a hátrányai annak, ha nem történik meg a dolog.)

Miért olyan hatékony a módszer?

Amikor nehéz döntést kell hoznunk, vagy szorult helyzetben vagy, gyakran nem gondolkodsz világosan: leragadsz az első kérdésnél, és csak arra figyelsz, hogy mivel jár az, ha elfogadod az ajánlatot vagy a helyzetet. Descartes négyzete abban segít, hogy négy különféle aspektusból közelítsd meg ugyanazt a problémát, így segít, hogy egy kívülálló higgadtságával gondold át a kérdést, és kiegyensúlyozott, megalapozott döntést hozz, amit később sem fogsz megbánni, mert tudod, hogy az adott helyzetben ez volt a legbölcsebb dolog.

Kalandvágyó vagy? Ez itt az én módszerem!

Persze, olyan is van, hogy egyik irányba sem billen igazán a mérleg nyelve, vagy esetleg tudod is, hogy mit kellene tenned, valahogy mégsem akaródzik rávenni magadat a dologra.

Amikor olyan helyzetbe kerülök, hogy a döntés nem egyértelmű előnyöket vagy hátrányokat hoz, és nem tudom, hogy mit tegyek, és a következő kérdést szoktam feltenni magamnak: melyik választásból lesz olyan történet, amit később érdekesebb elmesélni? Ez a szemlélet segít abban, hogy új kalandokat, kihívásokat keress, megemeli az adrenalinszintedet, és nem mellesleg abban is nagyon sokat segít, hogy úgy érezd, nem csak elvesztegeted a napjaidat, hanem tapasztalatokat, élményeket gyűjtesz.

Engem eddig még ez a módszer sem hagyott cserben soha, legyen szó akár egy apróságról, akár egészen komoly élethelyzetekről is.

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!