Egészség / Életmód / Lélek

A boldogtalanság relatív? 5 gondolat a boldogságról, ami megváltoztatja a nézőpontodat

A boldogtalanság relatív? 5 gondolat a boldogságról, ami megváltoztatja a nézőpontodat

Alaphangon te is inkább pesszimistának tartod magadat? Esetleg úgy véled, a negatív felfogásod hátterében pusztán a racionalizmus áll? Tény, hogy nem mindig jó, ha két méterrel a felhők fölött jársz, és sosem veszed észre, amit az eszed diktál, de a pozitív hozzáállás, a boldogság átélése jóval kifizetődőbb. Eláruljuk, miért, és azt is, mi mindent kell átgondolnod a cél érdekében!

Gondjaid vannak? Na és?

A boldog nőnek nincsenek gondjai. A vidám nőnek vannak, csak megtanulta, hogyan kezelje őket.

Mindenkinek vannak gondjai, bár az igaz, hogy nem mindenki szembesül egyforma mértékben a problémákkal. A  legkevésbé sem fogja az előrehaladásodat segíteni, ha másokat irigyelsz. Már csak azért sem, mert a látszat ellenére, azoknak is akadnak nehézségek az életükben, akik nem ezt kommunikálják a külvilág felé.

Az élet tele van hullámvölggyel, és sokszor a völgyből felfelé vezető út a legszebb. Van, aki a jó szakaszokban is azt várja, mikor jönnek a problémák, ez pedig tönkreteszi az élet szépségét, így sosem lehet igazán boldognak lenni. Az örömteli pillanatokat igenis meg kell élni, a problémákat pedig meg kell oldani. Mindenki így él – csak ez nem mindenkiben tudatosul.

 

A boldogság teljesen relatív

Amikor azt mondod: „Feladom!”, gondolj arra, hogy ilyenkor másvalaki azt mondja: „Egek, micsoda lehetőség!

Ha alapvetően pesszimista vagy, akkor sosem fogod érteni, bizonyos körülmények között hogyan lehetnek boldogok, vagy éppen elégedettek az emberek. Számodra ugyanis elképzelhetetlennek tűnik, hogy a saját körülményeiddel tökéletes összhangba kerülj, és fel nem foghatod, hogy „ennél lejjebb” is van élet, sőt, a boldogság.

Ebben az esetben gondolj arra, hogy mások igenis mindent megadnának a te problémáidért, bármikor boldogan cserélnének veled! Nyilván nem mindenki, de több millió (ha nem milliárd) ember osztozna a te gondjaidon. Ez akkor is igaz, ha úgy érzed, teljesen összedőlt a saját kis világod, esetleg azt gondolod, nincs is semmi értelme az életednek.

Persze nem azt mondjuk, hogy minden egyes napodat ennek tudatában kell leélned, de ha nem úgy alakulnak a dolgaid, ahogy szeretnéd, akkor tényleg érdemes kicsit más szemszögből is megvizsgálnod a történteket.

 

A múlton kár keseregni

Amikor a boldogság egyik ajtaja bezárul, egy másik kinyílik. De gyakran oly sokáig tekintünk vissza a zárt ajtóra, hogy nem vesszük észre, amelyik megnyílt előttünk.

Sokan nem azért boldogtalanok a jelenben, mert nincs meg a változtatásra minden lehetőségük, hanem mert még mindig a múlton rágódnak. Pedig ez annyira, de annyira felesleges… Ami történt, megtörtént, semmit sem tudsz változtatni rajta. Mindig vannak lehetőségek, amikkel szükség esetén kompenzálhatsz (akár csak egy bocsánatkéréssel), de meg nem történtté semmit sem tehetsz.

Mégis, sokan évekig, sőt, egész életükben cipelik a sérelmeket. Ha te is így teszel, azzal egy valakit bántasz: saját magadat. Nem adod meg magadnak az esélyt a boldogságra, a kiegyensúlyozottságra, esetleg még fizikai tüneteket is produkálhatsz idővel csak azért, mert nem vagy hajlandó észrevenni az új, tálcán felkínált lehetőségeket.

Próbáld megtalálni a saját utadat

A boldogsághoz nem vezet út. Az út maga a boldogság.

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor elkezd az élet értelmén gondolkozni. Egyesek traumák, sorsfordító események alkalmával filozofálnak ezen, mások korukból adódóan kezdik feszegetni a nehéz kérdéseket. Senki sincs, aki egyetemesen tudná megválaszolni azt, mi az élet értelme, hiszen mindenkinek más a célja, és más okoz neki örömet.

Ha viszont magára az életedre tekintesz úgy, mint a boldogság lehetőségére, máris másként fest a célkeresés. Persze, akik tökélyre fejlesztették a pozitív hozzáállást, már attól is boldogok, hogy süt a Nap, de azért nem itt kezdődik a projekt. Minél jobban megismered a világot, a sok-sok rosszat, nehézséget, ami körbevesz minket, annál jobban elkezded értékelni azt, ami neked megadatott.

 

A siker mércéje egyedi

A sikeres ember megkapja, amit akar. A boldog ember örül annak, amit kap.

A boldogság kulcsa az, ha azt tudod értékelni, ami megadatott. Ez messze nem azt jelenti, hogy meg is kell elégedned vele! De a boldogság érdekében meg kell tanulnod (gyakorlatilag) mindennek örülni. Ha próbálod átültetni a saját életedbe ezt a gondolatmenetet, akkor idővel neked sem az lesz a fontos, hogy mindig elérd azt, amit szeretnél, hanem inkább az, hogy a mindennapokat is élvezd.

Nem olyan édes az előléptetés, ha nem tettél meg minden tőled telhetőt az új posztért. Nem értékeled ugyanannyira a párkapcsolatodat, ha az elején minden olyan gördülékenyen és simán ment. Persze örülj annak is, ha valami könnyen jön, de sose feledd, ha valamiért meg kell küzdened, és megpróbálsz az út közben is tanulni, fejlődni, boldognak lenni, akkor a végeredmény is sokkal édesebb.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást