Banánt ettél és fáj a gyomrod? Ez lehet az oka

Banánt ettél és fáj a gyomrod? Ez lehet az oka

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Banánt ettél és fáj a gyomrod? Ez lehet az oka

A banán az egyik legkedveltebb, az élelmiszerboltok és a zöldségesek kínálatában egész évben jelen lévő, ízletes és tápanyagokkal teli gyümölcs. Talán te is bevetetted már hányinger csillapítására, vagy etted azért, mert egy hányással vagy hasmenéssel járó betegség esetén vissza szeretted volna kapni a segítségével az energiádat. De annak ellenére, hogy könnyen emészthető, előfordulhat, hogy ahelyett, hogy bevált volna, inkább fájni kezd tőle a gyomrod, ami mögött többféle betegség is állhat.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Banán, puffadás és gázok

A banán a BRAT diéta (banán, rizs, almaszósz és pirítós) kulcsfontosságú összetevője, amelyet egykor leginkább a gyomorpanaszokkal küzdő gyermekek számára ajánlottak az orvosok. Ez a tény is rávilágít arra, hogy alapvetően egy kímélő élelmiszerről van szó, amit általában jól tolerálunk. Mégis vannak, akik puffadást és gázokat tapasztalhatnak az elfogyasztása után, amelynek több oka is lehet.

Ha ilyen kellemetlenséget tapasztalsz, az egyrészt a banán oldható rosttartalma miatt is lehet.

Az oldható rostok ugyanis könnyebben fermentálódnak a vastagbélben, mint az oldhatatlan rostok, ami egyeseknél gázképződést és puffadást okozhat, akárcsak a benne szintén fellelhető szorbit nagy mennyiségben fogyasztva. De érett banán esetén irritábilis bél szindróma (IBS) és alacsony FODMAP diéta esetén is érdemes elkerülni.

Oldalak: 1 2 3 4

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/4
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!