Banánt ettél és fáj a gyomrod? Ez lehet az oka

Banánt ettél és fáj a gyomrod? Ez lehet az oka

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Banánt ettél és fáj a gyomrod? Ez lehet az oka

A banán az egyik legkedveltebb, az élelmiszerboltok és a zöldségesek kínálatában egész évben jelen lévő, ízletes és tápanyagokkal teli gyümölcs. Talán te is bevetetted már hányinger csillapítására, vagy etted azért, mert egy hányással vagy hasmenéssel járó betegség esetén vissza szeretted volna kapni a segítségével az energiádat. De annak ellenére, hogy könnyen emészthető, előfordulhat, hogy ahelyett, hogy bevált volna, inkább fájni kezd tőle a gyomrod, ami mögött többféle betegség is állhat.

Banán, puffadás és gázok

A banán a BRAT diéta (banán, rizs, almaszósz és pirítós) kulcsfontosságú összetevője, amelyet egykor leginkább a gyomorpanaszokkal küzdő gyermekek számára ajánlottak az orvosok. Ez a tény is rávilágít arra, hogy alapvetően egy kímélő élelmiszerről van szó, amit általában jól tolerálunk. Mégis vannak, akik puffadást és gázokat tapasztalhatnak az elfogyasztása után, amelynek több oka is lehet.

Ha ilyen kellemetlenséget tapasztalsz, az egyrészt a banán oldható rosttartalma miatt is lehet.

Az oldható rostok ugyanis könnyebben fermentálódnak a vastagbélben, mint az oldhatatlan rostok, ami egyeseknél gázképződést és puffadást okozhat, akárcsak a benne szintén fellelhető szorbit nagy mennyiségben fogyasztva. De érett banán esetén irritábilis bél szindróma (IBS) és alacsony FODMAP diéta esetén is érdemes elkerülni.

Banán allergia

A banán allergia egy viszonylag ritka betegség, ami világszerte az emberek kevesebb mint 1,2%-át érinti. Sok banán allergiás ember allergiás a pollenekre vagy a latexre is, mivel hasonló fehérjestruktúrákkal rendelkeznek. A gyümölcs elfogyasztása esetén már néhány percen belül is olyan komoly tünetek jelentkezhetnek, mint a zihálás, a torokszorulás vagy a csalánkiütés, de hányinger, hasi fájdalmak, hányás és hasmenés is előfordulhat. Mindezeket figyelembe véve általában hamar azonosítják, így ismeretlen gyomorpanaszok hátterében csak ritkán áll.

Milos Dimic/istockphoto.com

Fruktóz intolerancia

A fruktóz intoleranciában szenvedő személy nehezen emészti meg a fruktózt, így ha téged is érint, korlátoznod kell a fruktózt az étrendedben. Fruktóz felszívódási zavar akkor fordul elő, ha a szervezeted nem tudja megemészteni vagy felszívni a fruktózt úgy, ahogy kellene. Ez szintén puffadó gázokat és kellemetlen hasi érzést okozhat. Az örökletes fruktóz intolerancia sem kizárt, de nagyon ritka. Akkor fordul elő, ha a máj nem tud segíteni a szervezetnek a fruktóz lebontásában, ami a fruktóz mellőzése mellett további kezelést igényel.

Mit érdemes tenned, ha te is gyomorfájdalmat tapasztalsz?

Ha banánevés után gázokat, puffadást vagy más gyomorpanaszokat tapasztalsz, miután banánt ettél, fontold meg az eddigi szokásos banánfogyasztásod mennyiségének korlátozását. Például ahelyett, hogy naponta egy vagy több banánt ennél meg, térj át egy banán felére, hogy megnézd, megszűnnek vagy enyhülnek-e a tüneteid.

Alternatív megoldásként, ha úgy gondolod, hogy fruktóz felszívódási zavarod van, megpróbálhatod ideiglenesen eltávolítani az étrendedből a magas fruktóztartalmú élelmiszereket, a banánt is beleértve. Ha már jobban érzed magad, lassan visszavezetheted a fruktózt tartalmazó élelmiszereket. A fokozatosság abban is segít, hogy kiderítsd, pontosan melyek okoznak problémát.

Az is okozhat gyomorpanaszokat, ha túl zöld vagy éretlen banánt eszel.

Ebben az esetben ugyanis a banánban még nagy mennyiségű rezisztens keményítő található, és ha sokat eszel belőle, gázképződést vagy puffadást okozhat. A lényeg, hogy bármi is okozza a panaszaidat, foglalkozz vele. Ha a banán elhagyása vagy csökkentett mennyiségben való fogyasztása esetén sem enyhülnek a tüneteid, feltétlenül keresd fel a háziorvosodat.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!