Amikor a fruktóz puffadást és görcsöket okoz – Dietetikust kérdeztünk

Amikor a fruktóz puffadást és görcsöket okoz – Dietetikust kérdeztünk

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Amikor a fruktóz puffadást és görcsöket okoz – Dietetikust kérdeztünk

Alapvetően egészségesen táplálkozol, de bizonyos élelmiszerek, különösen néhány gyümölcs fogyasztása után puffadást, görcsös hasi fájdalmakat és egyéb kellemetlenségeket tapasztalsz? Ebben az esetben lehet, hogy téged is érint a fruktózfelszívódási zavar.

Hogy mi is pontosan ez a betegség, hogyan ismerhető fel, és milyen kezelési lehetőségei vannak, arra Tószegi Lídia dietetikus válaszol.

Mi a fruktóz? Mely élelmiszerekben találkozhatunk vele leggyakrabban?

A fruktóz, vagy másik nevén a gyümölcscukor egy egyszerű szénhidrát. Természetes formában gyümölcsökben, zöldségekben, illetve a mézben található meg. A fruktóz a glükózzal együtt építőköve a szacaharóznak (étkezési cukornak), továbbá összetevője az inulin poliszacharidoknak (bélflórát támogató prebiotikus élelmi rostoknak). 

Magas fruktóz tartalmú élelmiszernek számítanak a gyümölcsök (például a sárgabarack, alma, körte, banán, datolya, füge), aszalt gyümölcsök, és a gyümölcskészítmények. A zöldségek (például a sárgarépa, hagymafélék, sütőtök, paradicsom) is magas fruktóztartalommal bírnak. Az italok közül magas fruktóztartalom jellemzi az üdítőket, szörpöket, a kólát, és az energiaitalokat. 

A nádcukor, répacukor, méz, gabona- és gyümölcsszirupok (mint a kukorica-, agavé-, datolyaszirup), valamint a fruktózzal édesített édesipari termékek, ételízesítők és salátaöntetek is nagyobb mennyiségben tartalmaznak fruktózt.

Magas szacharóz tartalmúak a cukrozott pékáruk, péksütemények, nápolyik, kekszek, a cukrozott, ízesített tej és tejtermékek, a cékla, torma, petrezselyemgyökér és a szója. Magas inulin tartalmú a csicsóka, cikória, fokhagyma és az articsóka.

Natasha Makhija/unsplash.com

Mit értünk pontosan fruktózfelszívódási zavar alatt?

Fruktózfelszívódási zavar esetén a fruktóz vékonybélből történő felszívódása zavart szenved, így a fel nem szívódott fruktóz erjedésnek indul a vastagbélben. A vastagbél baktériumok rövid szénláncú zsírsavakat és hangyasavat szintetizálnak belőle, ami a bélnyálkahártyát irritálhatja, és gyulladást okozhat. Az erjedés fokozott gáz képződéssel jár együtt, ennek következtében hasmenés, hasi görcsök jelentkezhetnek.

A fruktózfelszívódási zavar nem egyenlő a fruktózintoleranciával, ami egy örökletes, veleszületett betegség, melyet a fruktóz lebontásához szükséges enzim hiánya okoz.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»