Hogyan gyorsítsd és lassítsd a banán érését?

Hogyan gyorsítsd és lassítsd a banán érését?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Hogyan gyorsítsd és lassítsd a banán érését?

Mivel általában messziről szállítják őket, a banánokat még zölden szedik le, hogy frissen érkezzenek a boltba. Van, aki kimondottan szereti a kevésbé érett banánok ízét, de süteménybe jobb, ha érett, puha, édes banán kerül.

De mit tehetsz, hogy felgyorsítsd az érési folyamatot, és mire sütni kezdesz, édes gyümölcsöket használhass fel alapanyagként? Adunk néhány tippet!

Hogyan érleld meg a banánt néhány nap alatt?

Ha van egy-három napod, mielőtt elkészítenéd azt a banánkrémes pitét, biztosítsd be, hogy a banánok éppen időben lesznek elég érettek. Győződj meg róla, hogy a szárak ki vannak csomagolva, és meleg helyen tárolod őket. A banánok szárában termelődik az érését felelős etilén, a banán meleg helyen való tárolása pedig gerjeszti az etiléngázt, és felgyorsítja az érési folyamatot. A banánokat barna papírzacskóba is teheted, ami csapdába ejti a banán által termelt etiléngázt, és gyorsabb érést indít el.

Hogyan érleld meg a banánt egyetlen éjszaka alatt?

Ha tudod, hogy holnapra érett banánra lesz szükséged, tedd a banánt egy barna papírzacskóba más etiléntermelő gyümölcsöket, például avokádóval, almával, dinnyével, körtével vagy őszibarackkal. Csak ne feledd, különösen az avokádó esetében, hogy a zacskóban, a banán mellett ezek a gyümölcsök is gyorsabban fognak érni.

bbostjan/istockphoto.com

Hogyan érleld meg a banánt néhány perc alatt?

Mi van, ha egy délutáni eseményre kellene néhány banános muffint sütnöd, de csak alig érett banánokat találsz a boltban? Ne aggódj, a banánokat kevesebb mint egy nap, sőt, akár egy óra alatt is be tudod érlelni!

  1. Mikrohullámú sütő: Ha banánkenyérhez gyorsan kell banánt érlelned, akkor a mikrohullámú sütő lehet a barátod. Hámozd meg a banánt, és 30 másodperctől egy percig mikrózd, és máris segít a puhulásban.
  2. Sütő: A banánokat sütőben is megsütheted 180 fokon, de ennél a módszernél a héját rajta kell hagynod. Körülbelül 10-20 perc múlva, amikor a héj megfeketedik, már ki is veheted a banánokat. 

A hőkezeléses módszerek egy banán-vészhelyzetben működhetnek, de valójában nem sokat változtatnak a banán érettségén, inkább csak az állagán. Más szóval, bár a banánok puhábbak lesznek, de nem lesznek édesebbek, így ezt érdemes észben tartani, ha szuperédes muffinokra számítasz.

Mi van, ha lassítani kell az érési folyamatot?

Ha nem szeretndé, hogy a banánok túl gyorsan érjenek, lassítsd le az érést azzal, hogy a banánokat elválasztod egymástól, és nyitott, hűvös helyen tartod őket, hogy az általuk termelt etiléngáz ne koncentrálódjon. Ha a banán már megérett, még néhány napig eltartható a hűtőben. A banánt meg is hámozhatod, felszeletelheted és lefagyaszthatod, így egészen sokáig eláll, ráadásul egy finom banánfagylaltnak is az alapja lehet.

Nyitókép: alleksana/pexels.com

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!