Baby New Year: az ókori görög hagyomány, ami meghódította a világot

Baby New Year: az ókori görög hagyomány, ami meghódította a világot

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Baby New Year: az ókori görög hagyomány, ami meghódította a világot

Te is találkoztál már a cilinderes kisbabával szilveszteri plakátokon? Ismerd meg a Baby New Year karakterének hátterét!

Az amerikai filmekben szilveszterkor gyakran feltűnik egy plakát, amin egy cilinderes baba (vagyis Baby New Year) szerepel. Ez nem egy bepezsgőzött díszlettervező fejéből pattant ki, hanem jóval korábbra kell visszamenni az időben ahhoz, hogy megértsük ezt a különös hagyományt.

Az Újév baba hagyománya

A Baby New Year gyökerei egészen az ókori görög kultúráig nyúlnak vissza. Lehet, hogy a cilinder később került a fejére, a szalag pedig a vállára, ettől függetlenül az újév csecsemőként való ábrázolása régről eredeztethető. Korábban volt egy társa is a plakátokon, méghozzá Idő apó, egy szakállas, idősebb férfi, aki egy homokórát és egy sarlót tart. Ő – nem túl meglepő módon – az idő múlását jelképezi. A történet szerint Újév baba decemberre Idő apóvá öregszik, ekkor feladatait, vagyis az idő múlásának jegyzését a január elsején születő következő Baby New Year-nek adja át.

CSA-Archive/istockphoto.com

Mi köze ennek az ókori görögökhöz?

A history.com szerint a babák és az újév közötti szimbolikus kapcsolat i.e. 600 körül kezdődhetett. Az évnek ezen a napján ugyanis a görögök Dionüszosznak, a bor, mámor és szőlőtermesztés istenének éves újjászületését ünnepelték. Az ünnepségen általában egy kosárban fekvő kisbabát vittek át a városon, aki az isten újjászületését szimbolizálta. Később, a kereszténység korai időszakában is népszerű volt ez a szimbolika, ebben az esetben viszont már Jézust szimbolizálta az újszülött.

A 19. században került be a köztudatba és vált még ismertebbé az Újév baba, a Saturday Evening Post címlapján rendszeresen feltűnt valamilyen formában 1907 és 1943 között. Joseph Christian Leyendecker alkotásai az adott év első lapszámában jelentek meg. Általában a karakterei az előttük álló év hangulatát próbálták tükrözni, figyelembe véve az akkori világpolitikai és gazdasági helyzetet. 

Még több modern példa

Az amerikai popkultúrában nagyon népszerű az Újév baba, több mesében, műsorban is felbukkant már az elmúlt évtizedekben. Más országokban is lehet olyan szilveszteri képeslapokat kapni, amin egy cilinderes csecsemő szerepel, különösen a 90-es években voltak népszerűek. Egyébként nem kell messzire menni ahhoz, hogy példát találjunk az ókori görögöktől eredő hagyományra. Sok más országhoz hasonlóan hazánkban is bemutatják az év első babáját – vagyis babáit, hiszen a fővárosi és a vidéki újszülöttekről is születnek cikkek, riportok.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!