Arc / Stílus

Ezért az azelainsav 2020 legszuperebb szépségápolási kedvence

Ezért az azelainsav 2020 legszuperebb szépségápolási kedvence

Mielőtt nem terjedt el a neten, kevesen hallottak az azelainsavról. Én is Instán és YouTube-on találkoztam vele, és érdekes módon rengeteg bőrproblémára kínálták megoldásnak. De tényleg olyan hatékony? Pontosan mit tesz a bőrrel? Minden kérdésre kiderül a válasz!

Hol található és mit tartalmaz?

Az azelainsav természetes módon a búzában és a bőrön is megtalálható, de laboratóriumban is előállítható. Antibakteriális, gyulladásgátló összetevőket és antioxidánsokat is tartalmaz, ezért is számít szuper bőrápolási terméknek. 

Mik az előnyei?

Az azelainsav segít felgyorsítani a sejtek képződését, így egyenletesebbé teszi a bőr felületét. Emellett a melanin termelést is lassítja, így a hiperpigmentáció és a melasma ellen is védelmet nyújt. Az akné terjedését is megakadályozza, csökkenti a bőrpírt és a duzzanatot (így a keratózis és a rosacea ellen is remek fegyver).  Mivel szabályozza a sejtosztódás mértékét, meggátolja, hogy könnyen eltömődjenek a pórusok, így kisebb eséllyel alakul ki pattanás a bőrön.

Általában utóbbi két esetben alkalmazzák, annak ellenére, hogy ragyogóbbá is teszi a bőrt. Különösen azoknak előnyös, akik hajlamosak a hiperpigmentációra, vagyis például a pattanás kinyomása után sötét foltok alakulnak ki a bőrükön.

A keratózissal küzdőknek is érdemes lehet egy próbát tenni vele, mivel segít lebontani a bőrben lévő felesleges keratint. 

Ahogy látod, rengeteg bőrproblémára lehet szuper megoldás az azelainsav, nem véletlen, hogy egyre többen használják és ajánlják!

simarik/istockphoto.com

Mi a különbség az azelainsav és a szalicilsav között?

A szalicilsav és a benzoyl peroxid igazán népszerű összetevők, különösen a pattanások ellen. Sokan viszont allergiásak ezekre, ráadásul az érzékenyebb bőrű emberek bőrét kiszáríthatják, vagy irritálhatják is ezek a termékek. Az azelainsav sokkal gyengédebb, kevésbé irritáló, viszont a bőrproblémákkal ugyanolyan hatékonyan száll szembe.

Hogyan kell alkalmazni?

A gyengébb változatok, amik 15 százaléknál hígabbak, megvásárolhatóak a drogériákban, online shopokban is. A bőrgyógyászod viszont erősebb terméket is tud ajánlani, ami esetleg vényköteles, de ebben az esetben mindenképp szükség van konzultációra. Érdemes először a kisebb koncentrációval kezdeni és fokozatosan, hónapok múlva váltani a „durvább” készítményekre, hogy elkerüld a problémát. Utóbbi esetben szintén ajánlott kikérned a bőrgyógyász véleményét, hiszen ő sokat segíthet a megfelelő termék kiválasztásában és a kezelést is pontosan a te igényeidre tudja igazítani.

A legjobb, ha először felviszed a hidratálókrémedet – különösen akkor, ha erősebb terméket használsz, hogy elkerüld az irritációt. Hetente többször is alkalmazhatod, viszont ha rendszeresen használsz bőrradírt, vagy retinoidokat tartalmazó készítményeket, akkor érdemes visszább venni az azelainsavból is. Ilyenkor hetente 1-2 alkalommal ajánlott használni. Mielőtt viszont alkalmaznád, végezz egy allergiatesztet: tegyél pöttyöt a kezedre, mosd le, és ha 24 óra elteltével nem történik allergiás reakció, akkor bátran használhatod. 

Természetesen, mint minden kezelés esetében, érdemes türelmesnek lenned, hiszen nem egyik napról a másikra fog megtörténni a változás. Időbe telhet az is, mire megtalálod a számodra tökéletes terméket, ami koncentrációjában és állagában is megfelel. 

Oldalak: 1 2 3 4

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást