Átmeneti frigiditás – hogyan légy túl rajta?

Átmeneti frigiditás – hogyan légy túl rajta?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Átmeneti frigiditás – hogyan légy túl rajta?

Szinte minden nővel előfordult már, hogy kicsit is hosszabb kapcsolat esetén időről időre veszítenek a másik iránti szexuális érdeklődésükből. Ilyenkor a párjuk erőltetése inkább csak ingerlékennyé teszi a nőket, így biztosan nem ez a jó megoldás. Mit tegyünk tehát, ha nálunk is mutatkoznak az átmeneti frigiditás jelei?

Okok felkutatása

Az elsődleges lépés ilyenkor mindig az, hogy megpróbáljuk feltérképezni a lehetséges kiváltó okokat. Ha a szexuális közönyösség gyakran fordul elő, akkor figyeljük meg, hogy mindez köthető-e konkrét eseményekhez, helyzetekhez, vagy akár személyekkel (például egy régi partnerre) való találkozáshoz.
Elképzelhető, hogy egy egyszerű biológiai folyamat van a háttérben, és ha ezt felismerjük, máris könnyebb dolgunk lesz a probléma megoldásában.

Párhuzam a menstruációval

Ahogy a menstruációs ciklushoz köthetőek a kisebb vagy nagyobb hangulatváltozások, ugyanígy a szexuális érdeklődés is könnyen lehet, hogy összefüggésbe van testünk változásaival és érdeklődésével, akár érdektelenségével.
Érdemes akár egy naptárban is követni, hogy mikor jellemző ránk a szexuális érdektelenség, és megfigyelni, hogy ez párhuzamba állítható-e a menstruációs ciklus változásával.

Munkahelyi stressz

A stressznek testünk szinte minden működési folyamatára hatása van, így nem csoda, ha a szexuális aktivitásunkat is befolyásolja. Ezért ha folyamatos stressznek vagyunk kitéve a munkahelyünkön, akkor ne csodálkozzunk, hogy hazaérve nem tudunk egyből átváltozni a végzet asszonyává.
Lazítással, figyelemelterelő programokkal, apró figyelmességekkel és sok türelemmel a párunk részéről mindez ellensúlyozható.  

Kialvatlanság

A kialvatlan ember ingerült, türelmetlen, és legkevésbé arra képes, hogy ellazuljon. Ezért ha kialvatlanok vagyunk – legyen ennek oka az, hogy sokszor fel kell kelni egy kisgyerekhez, vagy az, hogy alvásproblémákkal küzdünk – akkor jobb, ha nem várjuk el saját magunktól, hogy szexuális téren nyitottak legyünk.
Ezeket az időszakokat át kell vészelni, de szinte teljesen felesleges küzdeni a jelenség ellen, amíg az alvásunk nem normalizálódik.

Önbizalomszint

A jó és kiegyensúlyozott nemi élethez elengedhetetlen, hogy megfelelő önbizalommal rendelkezzen mindkét fél. Fontos, hogy ne értékeljük alul magunkat, hiszen ha nem látjuk szépnek és kívánatosnak saját testünket és személyiségünket, akkor nem leszünk képesek élvezni az együttlétet sem.
Tudatosan törekedjünk arra, hogy megtaláljuk magunkban a pozitívumokat, és ezek tudatosítása életünk minden területére jótékony hatással lesz hamarosan.

Női szerepünk értékelése

Ha a párkapcsolaton belül változás történik a női szerep és az ehhez társuló feladatok és elismerések területén, akkor az szinte biztos, hogy érinteni fogja a szexuális aktivitást is.
Ez a változás lehet például egy gyerek születése, amikor a nők lelkében a hangsúly és a figyelem egyértelműen mindenben a gyerek felé tolódik, és így érthetően kevésbé kelti fel a szexuális érdeklődését a másik fél.  

Szerepek eltolódása

Nem csak a gyerekszületés változtathat a korábban jól működő szerepeken. Ne felejtsük el, hogy máig ösztönösen arra vágyunk, hogy a mellettünk élő férfi erős, határozott és megbízható legyen. Ha pedig ezeket nem érezzük már a másikban, akkor könnyen elveszítheti vonzerejét – akár örökre.
A lustaság, az ápolatlanság, vagy az önállótlanság olyan tulajdonságok, amelyek eluralkodása a legbiztosabban álló kapcsolatokat is felboríthatja.

Mi a teendő?

Ha úgy érezzük, hogy nem esik jól a másik közeledése, és ösztönösen elutasítjuk azt, akkor érdemes megtalálni az igazi okot. Amíg ez nincs meg, addig nem célszerű erőltetni az együttlétet, mivel ezek akár hosszan megmaradó rossz élményt is okozhatnak.
Erőltetni tehát nem érdemes, de mindenképpen meg kell próbálni megoldani a helyzetet. Keressük meg a szépet magunkban, a másikban, és akkor újra meg fogjuk találni azt a szeretkezésben is!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást