Átjáró az Univerzumba: titokzatos hely Srí Lankán

Átjáró az Univerzumba: titokzatos hely Srí Lankán

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Átjáró az Univerzumba: titokzatos hely Srí Lankán

A helyiek Rajarata (királyok földje) néven ismerik, az Unesco Világörökség része, a sziget első létrehozott királysága (Kr. E. 377-ben), és Srí Lanka buddhista kultúrájának középpontjában áll. Ma ez az ország egyik leglátogatottabb helyszíne, amely odaadó zarándokokat vonz az ország minden tájáról ősi buddhista templomaihoz és óriási kupola alakú sztúpáihoz.

Van itt azonban valami, ami az internetes fórumozók kíváncsiságát is felébresztette. A Ranmasu Uyana-ban (Aranyhal-park), egy 40 hektáros ősi városi parkban, amelyet három buddhista templom vesz körül, található egy térkép, amellyel a hiedelem szerint megnyitható az Univerzum.

A körülbelül 1,8 méter átmérőjű Sakwala Chakraya-t (ami szingalézül „univerzum-ciklust” jelent) a park védett romjai között, egy sziklába vájva található. Elülső homlokzata csak a földszinttől látható. Valójában négy ülést alakítottak át egy sík sziklafelületbe, egymással szemben, amely ideális rálátást biztosít a térképre. A térkép és az ülések, amelyek szintén rejtélyes eredetűek, több mint egy évszázada zavarba ejtik a történészeket, a régészeket és az akadémikusokat.

„A Ranmasu Uyana-t a történelem során hosszú ideig használták” – mondta Raj Somadeva professzor, a Srí Lankai Kelaniya Egyetem régész professzora a BBC-nek.

„Úgy tűnik, hogy a második nagyobb építési szakasz a Kr.e. 7. században kezdődött. Ebben az időszakban számos új épület került a korábbi kertkialakításba. A diagram e korszak műve lehet, de lehetetlen megmondani, miért létezik. A funkcióját, vagy bármit, ami hozzá kapcsolódik, nem említik olyan történelmi feljegyzések, amelyeket a buddhista szerzetesek gondosan megőriztek. “

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást