Átjáró az Univerzumba: titokzatos hely Srí Lankán

Átjáró az Univerzumba: titokzatos hely Srí Lankán

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Átjáró az Univerzumba: titokzatos hely Srí Lankán

A helyiek Rajarata (királyok földje) néven ismerik, az Unesco Világörökség része, a sziget első létrehozott királysága (Kr. E. 377-ben), és Srí Lanka buddhista kultúrájának középpontjában áll. Ma ez az ország egyik leglátogatottabb helyszíne, amely odaadó zarándokokat vonz az ország minden tájáról ősi buddhista templomaihoz és óriási kupola alakú sztúpáihoz.

Van itt azonban valami, ami az internetes fórumozók kíváncsiságát is felébresztette. A Ranmasu Uyana-ban (Aranyhal-park), egy 40 hektáros ősi városi parkban, amelyet három buddhista templom vesz körül, található egy térkép, amellyel a hiedelem szerint megnyitható az Univerzum.

A körülbelül 1,8 méter átmérőjű Sakwala Chakraya-t (ami szingalézül „univerzum-ciklust” jelent) a park védett romjai között, egy sziklába vájva található. Elülső homlokzata csak a földszinttől látható. Valójában négy ülést alakítottak át egy sík sziklafelületbe, egymással szemben, amely ideális rálátást biztosít a térképre.

A térkép és az ülések, amelyek szintén rejtélyes eredetűek, több mint egy évszázada zavarba ejtik a történészeket, a régészeket és az akadémikusokat.

„A Ranmasu Uyana-t a történelem során hosszú ideig használták” – mondta Raj Somadeva professzor, a Srí Lankai Kelaniya Egyetem régész professzora a BBC-nek. „Úgy tűnik, hogy a második nagyobb építési szakasz a Kr.e. 7. században kezdődött. Ebben az időszakban számos új épület került a korábbi kertkialakításba. A diagram e korszak műve lehet, de lehetetlen megmondani, miért létezik. A funkcióját, vagy bármit, ami hozzá kapcsolódik, nem említik olyan történelmi feljegyzések, amelyeket a buddhista szerzetesek gondosan megőriztek. “

Érdekes diagram

Míg a diagramról és annak céljáról keveset tudunk, az ikonográfia nem egyeztethető össze az Anuradhapura-korszak (Kr.u. 3.- 10. század) többi faragásával. A diagram középpontja hét koncentrikus körből áll, amelyeket párhuzamos függőleges és vízszintes vonalak osztanak el.

A téglalap alakú rekeszek kis, keresztezett köröket tartalmaznak. A gyakorlatlan szem számára egyes alakok esernyőkhöz vagy íjhoz és nyilakhoz,  sárkányhoz, hullámos vonalakhoz és hengeres formákhoz hasonlítanak.

Egy külső gyűrű tengeri állatokat ábrázol: halakat, teknősöket, tengeri lovakat.

Ha összehasonlítjuk az ugyanabból az időszakról származó más faragványokkal, mint például a szandák, a hattyúkat és lótuszokat ábrázoló Sandakada Pahana. Ezek mind a buddhista ikonográfiára jellemzőek, a diagram vallási összefüggések nélkül áll, és nem kínál nyilvánvaló magyarázatot arra, miért került ide.

A neten már elindult a találgatás

Ez persze komoly teret adott az interneten a találgatásokhoz. Míg a diagram körül sok éven át folytatott viták történelmileg fontos fekvése miatt főként tudományos körökben zajlottak, miután elkezdtek a helyről képeket megosztani a közösségi médiában, a rejtély gyorsan a globális érdeklődés középpontjába került.

Sasszemű turisták az anuradhapurai diagram és más országok hasonló helyszínei közötti párhuzamokat véltek felfedezni, amelyek egyesek szerint csillagkapuk – ősi átjárók, amelyeken keresztül az emberek beléphetnek az Univerzumba.

Elméletük szerint a diagram tartalmazza a portál feloldásának titkos kódját.

Összeesküvés-elméletek hívei megjegyezték, hogy az Anuradhapura csillagkapu alakja és szimbólumai közel azonosak voltak az egyiptomi Abu Ghurabnál és a perui La Puerta de Hayu Marka-nál találtakkal. Azt állítják, hogy a Srí Lanka-i csillagkapu valamiképpen a közeli vizekkel áll összefüggésben.

A közeli, Kr.e. 300-ban épült Tissa Weva víztározót meggyőző bizonyítékként szokták emlegetni, mivel Abu Ghurab és La Puerta de Hayu Marka is víz közelében épült, ami a csillagkapu elmélet szerint lehetővé tette a földön kívüli lények számára, hogy aFöld vizéből aranyat állítsanak elő.

A vadabbnál vadabb elméleteknek se szeri, se száma, és noha a régészeket és történészeket az internetezőknek arról egyelőre nem sikerült meggyőzniük, hogy a Sakwala Chakraya a kulcs lenne az Univerzum megnyitásához, hogy pontosan mi célt szolgált a titokzatos szikla, és mit jelentenek rajta a titokzatos rajzok, arra ők sem tudnak magyarázatot adni.

A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!
«Előző
1/2
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást