Egészség / Életmód

Ezt árulja el a szemszíned az egészségedről!

Ezt árulja el a szemszíned az egészségedről!

Azzal régóta tisztában vagyunk, hogy tekintetünk árulkodik személyiségünkről illetve érzéseinkről. Bizonyos kutatások szerint azonban szemszínedből akár egészségi állapotodról is sok információt megtudhatsz!

A szem költészete

A költők szerint a szem a lélek tükre, az orvosok azonban sokkal inkább az egészség tükrének tartják.

A szemszín árnyalatait többféle gén határozza meg, így legyen barna, kék, zöld, vagy szürke, tekinteted többet elárulhat rólad, mint azt gondolnád!

Többek között azt is megjósolhatja, hogy milyen betegségekre vagy hajlamos, vagy, hogy hogyan képes szervezeted megbirkózni az alkohollal.  

Barna írisz

A sötét szemű embereket általában megbízhatóbbnak, barátságosabbnak tartjuk, érdekes módon sokan mégis elégedetlenek a barna tekintettel. Pedig a Clinical and Experimental Ophthalmology nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a barna szemek ellenállóbbnak mutatkoznak az UV sugárzással szemben, melyek nagy szerepet játszanak az időskori látásromlás, vagyis a makuladegeneráció kialakulásában.

Ha sötét szemekkel rendelkezel, valószínűleg kevesebb eséllyel szenvedsz majd a későbbiekben melanómától, valamint szürkehályogtól. Természetesen, mint mindennek, ennek is megvannak a hátrányai.

Az Amerikai Fájdalom Társaság tanulmánya szerint a barna szeműek kevésbé bírják a fájdalmat, és nagyobb valószínűséggel szenvednek gyakori szorongástól, illetve a bőrön fehér foltokat okozó vitiligo nevű betegségtől. Érdekesség emellett, hogy a barna szeműeknek általában gyorsabb a reakcióidejük és jobban tudnak célozni.

Kék, vagy szürke írisz

A kék szem manapság leginkább a fiatalság és az ártatlanság szimbóluma. Ausztrál kutatók azt találták, hogy míg a barna szeműek inkább nagylelkűségükről, valamint empátia készségükről híresek, addig a kékszeműekre inkább a versengés jellemző.

Általánosságban elmondható, hogy a világos szemek érzékenyebbek a fényre, így még körültekintőbb védelmet igényelnek. Edinburgh Egyetem kutatói szerint a kék szemű emberek hajlamosabbak a cukorbetegségre és a hallásproblémákra, emellett érdemes az alkohollal kapcsolatban is elővigyázatosabbnak lenniük, ugyanis nagyobb valószínűséggel válhatnak függővé.

A Georgiai Állami Egyetem kutatása ugyanis kiderítette, hogy a vizsgált csoportjukban a kék szeműek jelentősen több alkoholt fogyasztottak, mint barna társaik, akik kevesebb italtól is becsíptek. A jelenséget a kutatók a melanin nevű festékanyaggal, vagyis azzal a szemek sötét színéért felelős pigmenttel hozzák kapcsolatba.

Zöld írisz

Mivel a zöld szemszín ritkább a barnánál és a kéknél, ezért ezt az árnyalatot legtöbbször a titokzatosnak, illetve kreatívnak bélyegezzük, emellett a zöld szemű embereket gyakran titulálják szexinek és szenvedélyesnek.

Ahogyan általában a világos szemekre, úgy erre is igaz, a kisebb fény tolerancia, valamint a melanóma kialakulásának magasabb kockázata. Az ilyen típusú embereket magasabb fájdalomküszöb jellemzi, emellett kisebb eséllyel szenvednek depressziótól.  Különösen igaz ez a szülésre, illetve a vajúdásra.

Az Amerikai Fájdalom Társaság  kutatása szerint a zöld szemekkel megáldott nők könnyebben veszik a gyermekáldással járó nehézségeket. Ugyanakkor mivel a világos szem gyakran világos bőrrel társul, így  ha te is zöld szemű vagy, érdemes elővigyázatosnak lenned a napozással kapcsolatban is!

Változások a szem színében

A szem színének változása is gyakran árulkodó lehet, ezért jó, ha odafigyelsz rá. A fokozatosan sötétedő szemek jelezhetnek cukorbetegséget, emellett idősebb korban a szivárványhártya pigmenttartalma csökkenthet, ettől a szemszín szürkéssé válhat.

Időről-időre, mikor a vérerek kitágulnak, mindenki találkozik a vöröses szem jelenséggel. Ezt a problémát leggyakrabban szemszárazság, allergia, napozás, vagy por okozza, ami rövid időn belül elmúlik.

Ha azonban a vörösség tartósan fenn áll, érdemes orvoshoz fordulnod, mert az említett tünet akár komolyabb betegséget is jelezhet: autoimmun betegséget, véredény rendellenséget, kötőhártya-gyulladást vagy különböző fertőzéseket. A rendszeres szemvörösséget emellett gyakran kapcsolják össze a depresszióval, különösen idősebb korban.

A szemfehérjére különösen figyelj!

A másik kevésbé gyakori, de annál riasztóbb jel, mikor a szemfehérje sárgás árnyalatot vesz fel.

Ilyenkor okkal lehet a májjal kapcsolatos betegségekre gyanakodni, de egyéb problémák is megbújhatnak a háttérben, többek között a tünet alkoholizmusra is visszavezethető.

Fontos, hogy ha ilyen problémával találkozol, fordulj minél hamarabb orvoshoz!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást