Egészség / Életmód / Lélek

5 jel, ami arra utal, hogy kezdesz öregedni!

5 jel, ami arra utal, hogy kezdesz öregedni!

Az emberek az idővel változnak. Ez a változás elkerülhetetlen, szinte észrevétlenül köszönt be az életünkbe, ahogyan egyre idősebbek leszünk. Magunk mögött hagyjuk a gondtalan tinédzser éveket, és hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy ahelyett, hogy egy szórakozóhelyen tombolnánk, szívesebben töltjük az időt otthon a párunkkal, és többet gondolunk a számlákra, vagy a gyermekvállalásra, mint a legújabb divatra. Ez persze nem feltétlenül rossz dolog, egyszerűen csak az élet és a felnőttség természetes része!

Nem bírod az éjszakázást

Míg a gimis és egyetemista évek alatt könnyedén fennmaradtál akár hajnali 1 vagy 2-ig is, anélkül, hogy másnap nagyobb gondot okozott volna a reggeli felkelés, addig a húszas évek végén már komoly nehézséget jelent hat óra alvás után a munkahelyi feladatok ellátása.

Ne akard az ellenkezőjét bebizonyítani, ha fáradt vagy, feküdj le korábban, és szánj legalább nyolc órát az alvásra!

A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés elengedhetetlen ahhoz, hogy megőrizd egészségedet, és hatékonyan végezd el a feladataidat. A rendszeres alváshiány hosszú távon koncentráció problémákhoz, szívbetegségekhez, és depresszióhoz vezethet.

A másnaposság rosszabb, mint valaha

Az egyetem alatt nem ritka, hogy a baráti társaságok akár egymás után több nap is összejönnek szórakozni, iszogatni esténként, ám a kor előrehaladtával és a munka beköszöntével egyre nehezebben tolerálja szervezetünk az alkoholt.

Szakértők szerint, ahogyan az ember öregszik, úgy veszíti el szervezete is azt a képességét, hogy megbirkózzon az itallal. Főleg az olcsóbb, rossz minőségű fajtával. A másnaposság igazi kínszenvedés tud lenni, az egész napunkat tönkreteheti.

Ahhoz, hogy ezt elkerüld, a legjobb, amit tehetsz, hogy csökkented a mennyiséget, lehetőleg jobb minőségű italokat választasz, sosem iszol üres gyomorra, és alkoholbevitel közben vizet is fogyasztasz!

Megváltozott étkezési szokások

Ahogyan italozási, úgy étkezési szokásaink is átalakulhatnak egy bizonyos kor fölött. A tizen-illetve huszonévesként még sokan nem foglalkoznak azzal, hogy miből mennyit esznek, hiszen azok a bizonyos plusz kilók nehezebben találják meg őket, mint harminc felett.

Ám az idő előrehaladtával szervezetünk változik, így a szokásainkat is ennek megfelelően kell átalakítanunk, ha meg akarjuk tartani fitt formánkat, és vékony alkatunkat. A felnőttség egyik jele, hogy az ember egyre tudatosabban táplálkozik. Elvégre, ha szeretnénk megőrizni egészségünket, kénytelenek vagyunk lemondani arról, hogy minden nap hamburgert, pizzát, és sült krumplit ebédeljünk.

Helyette érdemes nagyobb hangsúlyt fordítani a gyümölcs és zöldségfogyasztásra!

Egyre többet nosztalgiázol

A nagymamák, nagypapák imádnak nosztalgiázni, és egyetlen történetet akár egymás után többször is képesek elmesélni. Biztosan te is fültanúja voltál már hasonló elbeszéléseknek.

És míg tinédzserként az ember még nem teljes érzi át a nosztalgiázás jelentőségét, addig eljön az idő, mikor azon kapjuk magunkat, hogy rég nem látott barátainkkal nevetgélünk, miközben a gimis évek alatt átélt közös élményeket emlegetjük.

A nosztalgiázás kifejezetten hasznos lehet mentális egészségünkre, és emberi kapcsolatainkra nézve egyaránt. Segíthet javítani a hangulatunkat és általa szorosabbá fűzhetjük a barátságainkat.

Másképp töltöd a szabadidődet

Egy bizonyos kor fölött már nem olyan csábító a szórakozóhelyeken tolongó tömeg, és a hangos elektronikus zene gondolata, helyette az ember szívesebben megy házibuliba, vagy inkább otthon a párjával illetve a családjával tölti szabadidejét.

Nincs ezzel semmi baj! Mindenkinek szüksége van olykor egy-egy csendes otthon töltött estére, amikor teljesen kikapcsolhat.

Nem kell állandóan a táncparketten lenni, ahhoz, hogy szórakozzatok! Tegyetek be egy jó filmet, vagy főzőcskézzetek pároddal, mindegy mi a program, a lényeg, hogy ti jól érezzétek magatokat!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást