Árnyékszabály: ezzel a trükkel megóvod magad a Nap káros sugaraitól

Árnyékszabály: ezzel a trükkel megóvod magad a Nap káros sugaraitól

Címlap / Stílus / Test / Árnyékszabály: ezzel a trükkel megóvod magad a Nap káros sugaraitól

Ami hihetetlenül fontos, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ultraibolya sugarak veszélyesek lehetnek számunkra. Minden egyes nap érdemes odafigyelnünk rájuk, amikor kint töltünk idő, vagy beltérben tartózkodunk egy olyan helyiségben, ahol napfény ér minket. Ebben az egyik legnagyobb segítségünk az árnyékszabály, amely a nap bármely szakaszában árulkodik az UV-sugarak intenzitásáról.

Nem mindegy, mekkora az árnyékod

Valószínűleg te is észrevetted már, hogy a saját árnyékod a nap bizonyos pontjain rövidebb, mint máskor, és ez az, ami olyan egyszerűen árulkodik a nap állapotáról. Ha az árnyékod rövidebb, mint te, akkor az UV-expozíció magas. Ha pedig az árnyékod magasabb, mint te, akkor az UV-sugarak kevésbé intenzívek. Ezt megállapítani napos időben gyakorlatilag egy pillanat, de valóban sokat tehetsz vele az egészségedért.

Mire érdemes ügyelned?

Minél erősebb az UV-sugárzás, annál valószínűbb, hogy napsugárzással jár. Ebben az esetben egyből megnézheted az árnyékodat. Rövidebb árnyékok nagy valószínűséggel akkor fordulnak elő, amikor a Nap számunkra érzékelhetően a legmagasabban van.

Ilyenkor fontos, hogy minél előbb árnyékot keressünk, és ha lehet, akkor 10 és 16 óra között csak annyi ideig tartózkodjunk a napon, ameddig feltétlenül szükséges.

Ha erősen napos időben kint tartózkodsz, ügyelj arra is, hogy legalább két óránként megfelelő mennyiségű, és a bőröd számára ideális faktorszámú fényvédő krémet alkalmazz. Abban az esetben pedig, ha gyakran kell hosszú időt kint töltened a napon, akkor egy vagy akár több UV-védelemmel ellátott ruházatot is érdemes beszerezned. A Nap sugarai ugyanis még akkor is roncsolhatják a bőrödet, ha nem égsz le és más szemmel látható nyomai sincsenek.

cdwheatley/istockphoto.com

A barnulás mindig kockázattal jár

Bár rengetegen kifejezetten szeretnek napozni, és több olyan módszer is van, amellyel biztonságosnak mondható a barnulás, fontos megjegyezni, hogy valamilyen szinten mindenképpen kockázatos. Ugyanis bármikor, amikor a szabadban tartózkodunk ultraibolya sugárzásnak kitéve a bőrünket, DNS-sérüléseket halmozhatunk fel a bőrsejtjeinkben – akár a tengerparton napozunk, akár csak ügyeket intézünk a napon.

Az ilyen sérülések az idő múlásával felhalmozódhatnak, ráncokhoz, sötét foltokhoz és bőrelváltozásokhoz vezethetnek, súlyos esetben pedig bőrrákot is okozhatnak.

Éppen ezért annyira fontos, hogy amikor csak tehetjük, a csúcsidőszakban ne tartózkodjunk a napon. Ha pedig ez nem kivitelezhető, akkor egy megfelelő fényvédő krémmel és folyamatos hidratálással – lehetőleg vízzel – óvjuk a bőrünket és az egész testünk épségét.

Légy tisztában vele, ha elváltozások jelennek meg a bőrödön

Bármennyire is figyelünk a bőrünk megóvására, sajnos még így is bárkivel megeshet, hogy elváltozások jelennek meg a bőrén. Sokan talán bele sem gondolunk, de fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a testfelületünket, ami megkönnyíti, hogy észleljük, ha valamilyen elváltozás jelenik meg a bőrünkön. Ha ezt tapasztalod, feltétlenül fordulj bőrgyógyászhoz, de évente egyszer egyébként sem árt, ha részt veszel egy szűrővizsgálaton.

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!