Ezért vegyél külön napfényvédőt az arcodra, és ne azt használd, amit a testedre

Ezért vegyél külön napfényvédőt az arcodra, és ne azt használd, amit a testedre

Címlap / Stílus / Arc / Ezért vegyél külön napfényvédőt az arcodra, és ne azt használd, amit a testedre

Bőrgyógyászok szerint a szép arcbőr egyik első számú szabálya az, hogy minden nap használj fényvédőkrémet. De nem mindegy, hogy milyet – a testre használt fényvédő ugyanis egyáltalán nem jó az arcra, ezért erősen ajánlott kifejezetten arcbőrre kifejlesztett terméket vásárolni.

Ha valaha jártál már a drogériák naptejes részlegénél, tudod, hogy milliónyi különböző termék közül választhat az ember mind állagban, mind összetételben, és ráadásul bőrtípus, testrész és faktorszám alapján is nagy a variáció.

A faktorszámmal nem olyan nehéz megküzdeni, és előbb-utóbb azt is kitapasztalja az ember, hogy melyik fényvédő a legkényelmesebb számára, azt azonban kevesen tudják, hogy nem ajánlott a testre való krémet arcra is felvinni – bár nagy tragédia nem fog történni, az érzékeny arcbőr könnyen kipattoghat, pattanásosodhat, vagy bepirosodhat.

Az érzékeny arcbőrnek különleges ápolásra van szüksége, más krém kell rá, mint mondjuk a sípcsontodra vagy a felkarodra. Éppen ezért érdemes olyan arcra való fényvédőt keresni, ami rendelkezik az alábbi tulajdonságokkal.

Nem mitesszerképző

A testhez képest az arc bőre kifejezetten érzékeny, és a benne található pórusok könnyen eldugulhatnak. Ebből lesz a mitesszer, és ebből alakul ki végül a pattanás is. Ha fényvédőt szeretnél az arcodra használni, akkor érdemes olyat keresni, ami nem mitesszerképző, vagyis nem tömíti el a pórusokat, különben az egyébként is nehéz krémtől hamar kipattoghat a bőröd, és még akkor is fényleni fog, zsírosabb lesz a hatása, ha nem jönnek létre pattanások rajta. Azokat a krémeket, amelyeken jelölik, hogy nem mitesszerképzők, olyan speciális anyagokból készítik, amelyek nem tömítik el a pórusaidat.

Olajmentes

A mitesszerképző termékekhez hasonlóan a nagyon olajos termékek is képesek eltömíteni a pórusaidat, és mitesszereket, pattanásokat okozni. Ez főleg azoknak lehet probléma, akiknek normál vagy zsíros természetesen is a bőre, és nem bírja beszívni az olajos terméket, és az arcbőr természetes zsírrétegével együtt már nagyon soknak bizonyul. Főleg akkor, ha erre még hidratálót és sminket is teszel – mert ne felejtsd el, nem csak akkor kell fényvédőt használni, ha napozni mész, hanem a mindennapokban is, ha csak kimész az utcára.

AllaSerebrina/depositphotos.com

Hidratáló hatású

Ha száraz a bőröd, akkor egy fényvédő nem elég ahhoz, hogy megfelelő nedvességet biztosítson neki – hacsak nem olyanról van szó, ami magában is hidratál. Ha tényleg száraz a bőröd, vagy ha annyira nem, de nem szeretnél minden nap több terméket használni rá, akkor egy fényvédővel összekötött hidratáló krém, vagy épp fordítva: egy magas faktorszámmal rendelkező mindennapos hidratáló tökéletes megoldás lehet.

Illatanyag-mentes

Nemcsak a fényvédőre, nagyjából minden, az arcodra kent termékre igaz az, hogy jobb, ha nincs benne illatanyag, mert ez bőrirritációt okozhat, és általában nem a legtermészetesebb az összetevők között. Sok fényvédő tartalmaz parfümöt úgy, hogy nem tüntetik fel külön a csomagoláson, hanem el kell olvasnod hozzá a hozzávalókat – ezt mindig tedd meg, hogy tudd, mit kensz a fejedre! Főleg az érzékeny bőrűek vigyázzanak, mert könnyen kipattoghat az ilyen összetevőktől az arcuk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást