Jelek, hogy baj van egy anyajegyeddel – a bőrgyógyász válaszol

Jelek, hogy baj van egy anyajegyeddel – a bőrgyógyász válaszol

Címlap / Életmód / Egészség / Jelek, hogy baj van egy anyajegyeddel – a bőrgyógyász válaszol

Nyáron jellemzően nagyobb hangsúlyt kap a bőrünk védelme, és az, hogy fokozottan kell ügyelnünk az anyajegyeinkre. De egyáltalán nem olyan dologról van szó, amire elég lenne csak szezonálisan figyelnünk: egész évben érdemes foglalkoznunk az anyajegyeink aktuális állapotával, és ha elváltozást észlelünk, akkor minél előbb érdemes felkeresnünk egy szakembert, hogy megtudjuk, pontosan milyen állapotban van az adott anyajegy.

Dr. Pellion Szilvia bőrgyógyász az önvizsgálat, a szűrővizsgálat és a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet, de sok más értékes információt is elárult, amelyeket te is jó, ha mindig szem előtt tartasz.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy érdemes megvizsgáltatnunk egy anyajegyünket?

Ha egy anyajegy megváltozik, horizontálisan vagy vertikálisan elkezd növekedni, megváltozik a színe,viszketni kezd, vérzik, fáj, szabálytalan lesz a széle, asszimetrikussá válik, akkor meg kell mutatni bőrgyógyásznak. Ha új képlet jelentkezik a bőrön, különösen egy bizonyos kor után, ami korábban nem volt ott, azt is érdemes minél előbb megvizsgáltatni. 

Hogyan zajlik egy vizsgálat?

Kézi dermatoszkóppal átvizsgáljuk a teljes testfelszínt, minden egyes anyajegy szerkezetét megnézzük így. Sok klinikán speciális anyajegy/bőrrák-szűrő géppel digitálisan rögzítik és kielemzik a felvételeket. Átlagos páciensek esetén elég a kézi dermatoszkopós vizsgálat, de akiknek nagyon sok a szabálytalan anyajegyük, ott mindenképpen javasolt a digitális vizsgálat.

Milyen gyakran javasolt a teljes testfelületünk átvizsgáltatása bőrgyógyásszal?

Évente ajánlott, akiknek volt bőrdaganata, vagy nagyon sok az anyajegyük, vagy egyéb rizikócsoportba tartoznak, azoknál akár 3-6 havonta is indokolt lehet a vizsgálat.

kali9/istockphoto.com

Mit értünk melanoma alatt, és mikor van szó daganatról? 

A melanoma a festékes bőrrák, daganatról akkor beszélünk, ha rosszindulatú sejtek jelennek meg és burjánoznak. Az egyik legagresszívebb daganattípus, gyorsan képes áttétet adni, így mielőbbi eltávolítása és felismerése nagyon fontos. 20-30-%ban alakul ki már meglévő anyajegyen, az esetek nagy részében új növedékként jelenik meg a bőrön, 95 %ban barna, fekete, vagy szürke színű és tartalmaz pigmentet, de 5 %ban vörös, vagy világos elváltozásként észleljük.

Mit jelent az első stádiumú melanoma?

Amikor a melanomában a rosszindulatú sejtek még csak a hámban találhatóak és nem lépik át ezt a határt in situ melanomáról beszélünk, ilyenkor áttét nem várható,ha a malignus sejtek megjelennek az irhában és a mélyebb rétegekben, a Clark skála szerint 5 szintről beszélünk, a melanoma vastagsága Breslow scale pedig meghatározza a prognózist illetve azt, hogy szükséges-e további kezelés.

A staging azt jelenti, hogy milyen stádiumban van a melanoma, az első stádiumban a malignus sejtek csak a bőrt érintik, nem találhatóak meg a közeli nyirokcsomókban illetve egyéb szervekben.

Milyen utógondozás vár a melanomás betegekre?

A melanomával diagnosztizált betegeket az onkológiai centrumokban gondozzák, a stádium alapján meghatározzák milyen vizsgálatok, milyen gyakorisággal és milyen kezelések szükségesek.

Hogyan különböztethetjük meg az anyajegyet, az atípusos anyajegyet és a melanomát?

Az anyajegyek lehetnek szabályosak, atípusosak, azaz már számos szabálytalansággal rendelkeznek. Az ABCDE szabály alapján dermatoszkóppal megvizsgálva a bőrön lévő festékes elváltozásokat pontokat adunk és ezek alapján valószínűsíthetjük, hogy a vizsgált növedék melyik kategóriába tartozik, jóindulatú vagy már felmerül a malignitás, a melanoma lehetősége.

A végleges diagnózist mindig a szövettani, speciális immunhisztokémiai vizsgálatok erősítik meg, illetve ez alapján mondható ki a végleges vélemény.

Az ABCDE szabály:

  1. A, mint asymmetry, mennyire szabálytalan az anyajegy alakja, illetve változott-e.
  2. B, mint border, milyen a határ, éles vagy elmosódott.
  3. C, mint color, mennyi és milyen színárnyalatokat tartalmaz, egyszínű homogén, vagy több szín látható benne.
  4. D, mint diameter, mekkora az átmérő, 5 mm-nél nagyobb léziók esetén nagyobb a melanoma esélye.
  5. E, mint evolving, változott-e az anyajegy időben, színben, felszínében.
NSimages/istockphoto.com

Milyen tényezők befolyásolják a bőrdaganatok kialakulásának valószínűségét?

Fokozott rizikónak számít a sok napozás, a szolárium, a gyermekkorban sokszor leégett bőr, az, ha valakinek a családjában volt melanoma, ha valakinek volt már bőrdaganata, az I-es, II-es bőrtípus, a világos haj, a világos bőr, a szeplők, ha valakinek sok szabálytalan anyajegye van, állandó mechanikai irritációnak kitett vagy korábban megsérült anyajegye van, egy anyajegye megváltozik vagy nagyméretű veleszületett anyajegye van. 

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Évente átnézetjük az anyajegyeinket és magunkat is rendszeresen megvizsgáljuk otthon. Ha felfedezzük, hogy egy anyajegy megváltozik, vagy új léziót látunk a bőrünkön, felkeresünk egy bőrgyógyászt, nem halogatjuk a vizsgálatot. Nem napozunk a kritikus időszakban 11.00-15.00 óra között, használunk minden nap fényvédőt, nem égetjük le a bőrünket. Szoláriumba járni tilos, károsabb, mint a napozás.

Bármelyik anyajegyünket érdemes levetetnünk? 

Két esetben szoktunk anyajegyet eltávolítani, amikor orvosilag indokolt, mert szabálytalan egy anyajegy, korábban megsérült, állandó irritációnak van kitéve, illetve ha a pácienst zavarja, mert kiáll a bőrből. Minden esetben szövettani vizsgálat történik.

Hogyan zajlik egy anyajegy eltávolítása?

Lokális érzéstelenítésben sebészi kimetszéssel javasolt a festékes anyajegyek eltávolítása, minden esetben hisztológiai vizsgálattal. Varrattal egyesítjük a széleket, a varratszedés 5-21. nap között történik, attól függ, honnét történt az anyajegy eltávolítása.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!