Amiket mindenkinek tudni kell az anyajegyekről – a bőrgyógyászok szerint

Amiket mindenkinek tudni kell az anyajegyekről – a bőrgyógyászok szerint

Címlap / Életmód / Egészség / Amiket mindenkinek tudni kell az anyajegyekről – a bőrgyógyászok szerint

Mindannyiunknak vannak anyajegyei: kicsi, nagy, sötét vagy világos pöttyök, amik az egész testünkön megtalálhatóak, sőt, egyeseknek az arcán is, hiszen ki ne emlékezne Marilyn Monroe, Cindy Crawford vagy akár Enrique Iglesias szexi szépségpöttyeire? Azonban eleget tudunk arról, hogy milyen veszélyeket hordoznak, és hogyan kellene védenünk őket? Sajnos nem.

Az alábbi öt dolgot a bőrgyógyászok szerint mindenkinek tudnia kell az anyajegyekről.

Látjuk őket, rámutatunk egy anyajegyre, de tudjuk valójában, hogy egyáltalán mi az? Nem más, mint egy melanocita, azaz festéksejt-csoportosulás. Ezek a sejtek termelik a melanint, ami egy festékanyag, mely többek között a bőr, a szőrzet és a szemünk színét határozza meg, legfontosabb szerepe azonban az ultraibolya sugárzás káros hatásaival szembeni védelem. 

A melanociták általában egyenletesen oszlanak el a bőr felszínén, de mikor összeállnak, kialakul az anyajegy. 

1. Hány darab anyajegy számít normálisnak?

Ezt ugyan számos tényező befolyásolhatja, de 20-40 darab az a szám, ami még átlagosnak számít. Vannak anyajegyeink, amiket születésünk óta a testünkön viselünk, de a legtöbb negyven éves korunkig alakul ki, ezután a kor után már ritka.

Ezek a pöttyök szinte önálló életet élnek: megjelennek, eltűnnek sötétebbé vagy világosabbá válnak.

Ez többnyire a hormonálisan változó időszakainktól függ, mint például a terhesség, de a genetikai hajlamunk, a bőrünk világossága is szerepet játszik ebben, illetve hogy mennyire vagyunk kitéve a napsugárzásnak.

2. Szeplő vagy anyajegy?

A szeplő többnyire csak akkor jön elő, ha megsütött minket a nap. A szeplők ártalmatlanok, azonban ha felnőttként is nagyon sok a szeplőnk, az túlzott napkárosodásra is utalhat, ezért érdemes őket megmutatni egy bőrgyógyásznak.

Az anyajegyek színe, formája és dimenziója igen változatos. Vannak a lapos anyajegyek, illetve azok, melyek kiemelkednek a bőr felszínéből. 

3. Mire kell figyelni az anyajegyeinkkel kapcsolatban?

A hirtelen előbukkanó nagyobb anyajegyek, vagy a már meglévőkben észrevehető változásra oda kell figyelni.

Mikor egy anyajegy hirtelen megnő, alakja észrevehetően megváltozik, vagy az élei elmosódnak, az lehet a legsúlyosabb bőrrák, azaz a melanóma jele.

Csak Angliában 2500 ember hal meg évente ebben a betegségben és a felmérések szerint az 55 év alattiaknál a megbetegedések száma az elmúlt húsz évhez képest 63 százalékkal nőtt. Ha szőke hajad és világos bőröd van, vagy ötvennél több anyajegyet tudsz megszámolni magadon, akkor fokozott veszélynek vagy kitéve. Amennyiben több mint száz anyajegyed van, ötször annyi esélyed van bőrrákot kapni, mint azoknak, akiknél ez a szám negyven alatt van. Ha gyerekként gyakran leégtél, szintén nagyobb veszélynek vagy kitéve. 

4. Hogyan védekezzünk?

Először is nem kell pánikba esni, hiszen ha a betegséget a kori szakaszban elkapják, akkor a gyógyulás esélye 90 százalék. Az anyajegyek velünk együtt alakulnak, nem minden változásnál kell egyből a legrosszabbra gondolni. Természetesen a nap elleni védelemre kell odafigyelnünk.

Minden nap használjunk fényvédő krémet arcunkon és kezünkön – igen, még télen is – legalább harmincas faktort, vagy ha különösen sápadt a bőröd, akkor ötvenest.

11 és 15 óra között ne menjünk a napra, mert ilyenkor a legerősebb az UV sugárzás, de ha mégis, akkor legyen rajtunk hosszú ruha, vagy kalap. És természetesen évente egyszer menjünk el bőrgyógyászhoz megnézetni anyajegyeinket, hiszen például a hátunkon levőket mi magunk nem tudjuk ellenőrizni.

Képek forrása: Flydragonfly/Depositphotos.comglisic_albina/Depositphotos.com

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!