Amikor a menstruáció több, mint szimplán kellemetlen. 5 komoly rendellenesség

Amikor a menstruáció több, mint szimplán kellemetlen. 5 komoly rendellenesség

Címlap / Életmód / Amikor a menstruáció több, mint szimplán kellemetlen. 5 komoly rendellenesség

Japán, Indonézia, Dél-Korea és Zambia olyan országok, ahol egy nő kivehet szabadnapot, amikor menstruál, ami olyan gyakorlat, aminek minden országban alapvetőnek kellene lennie. A nők ötöde állítja, hogy menzeszkor olyan mértékű fájdalmat él meg, ami megnehezíti a mindennapi teendőinek ellátását. Az alábbi öt rendellenességnél a menstruáció több, mint szimplán kellemetlen.

Premenstruációs szindróma, azaz PMS 

A legtöbb nő – körülbelül 80 százalék – érez érzelmi és testi tüneteket a havivérzést megelőzően, ezeket nevezzük összefoglaló néven premenstruációs tünetegyüttesnek. Ezek a szimptómák lehetnek enyhébbek és rendkívül intenzívek is. A leggyakoribb panasz ilyenkor a mellek érzékenysége, ingerlékenység, hányinger, szorongás. A krónikus panaszok kialakulásában hormonális, genetikai, táplálkozási és viselkedési tényezők játszhatnak szerepet. 

PMDD, azaz premenstruációs diszfóriás rendellenesség

A PMDD egy súlyos, olykor kifejezetten bénító megjelenési formája a premenstruációs szindrómának, mely extrém hangulatingadozásokat okoz. A PMS-es hölgyek kb. 8 százaléka szenved PMDD-től, melynek tünetei – többek között – a puffadás, mell érzékenység, kimerültség, idegesség, ingerültség, düh és változások az alvási és étkezési szokásokban. A PMS és a PMDD esetében is gyakori a háttérben meghúzódó depresszió, ezért ha a tünetek szélsőségesek és negatív hatással vannak mindennapi életünkre és kapcsolatainkra, mindenképpen érdemes felkeresni egy orvost, aki segít minimalizálni a PMDD hatásait.

Menorrhagia vagy Hypermenorrhoea

A menorrhagia az erős menstruációs vérzést jelenti. Ha a menstruációs vérzés mennyisége a normális női ciklusra jellemző vérzést jelentősen meghaladja és ez a nő számára jelentős vérveszteséget jelent, hypermenorrhoeáról beszélünk.

Ez önmagában csak tünet és számos rendellenesség okozhatja.

Hátterében gyakran organikus okok állnak, mint például kismedencei endometriózis, méhpolip, a méhnyak vagy a méh megbetegedése, de lehet érte felelős a túlzott mértékű ösztrogéntermelés is. A vérzési panaszok – az organikus és nem hormonális okok kizárása után – sebészileg és gyógyszeresen is kezelhetőek.

Endometriózis

A betegség a termékeny korban lévő nők 5-15 százalékának esetében fordul elő, terméketlenség esetén 20-30 százalékban. A fájdalmas menstruációs görcsöknél 40-60 százalékban endometriózis áll a háttérben. Ez a betegség akkor jelentkezik, amikor a méh belső nyálkahártyája – az endometrium – a méh üregén kívül is megjelenik és ugyanúgy követi a hormonálisan vezérelt menstruációs ciklus változásait, így a különböző területeken felgyülemlő véres váladék panaszokat okoz. Tünetei a fájdalmas menstruáció, illetve esetenként a fájdalmas közösülés, vizelés, székelési inger és alhasi fájdalom. 

piotr_marcinski/depositphotos.com

Amenorrhea

A menorrhagia ellentéte, másnéven a „menstruáció hiányának” is nevezik. Két formája létezik, a primer és a szekunder amenorrhea. Primer amenorrheáról akkor beszélünk, mikor egy lány már betöltötte a 16. életévét, de még nem menstruál, ennek oka legtöbbször valamilyen genetikai rendellenesség vagy anatómiai eltérés. Szekunder amenorrhea fennállásakor a nőnek korábban már volt menzesze, de több mint három hónapja nem menstruál. Ennek oka lehet a stressz, étkezési zavarok (bulimia, anorexia) túlzásba vitt sport tevékenység, vagy egy súlyosabb betegség, mint például a leukémia vagy a veseelégtelenség.

VIDEO 6 dolog amit soha ne érints meg más házában

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!