Egészség / Életmód / Lélek

7 ok, amiért nincs okod örülni, ha magas az érzelmi intelligenciád

7 ok, amiért nincs okod örülni, ha magas az érzelmi intelligenciád

Akik magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek, azoknak korántsem egyszerű az élet. Míg egyesek próbálják realistán szemlélni a világot, addig egy magas érzelmi intelligenciával rendelkező ember gyakran álmodozik, éli meg sokkal intenzívebben az érzelmeket és ezért sokszor áldozatává válhat azoknak az embereknek, akiket a sors nem áldott meg ilyen fejlett érzelmi tudattal.

Felfokozott érzelmek

Ha magas érzelmi intelligenciával rendelkezel, akkor tudod, hogy te mindent sokkal intenzívebben élsz meg, legyen szó örömről vagy csalódásról.

Ha boldog vagy, akkor szinte lehetetlen téged csillapítani és akár idegen emberekre is képes vagy átragasztani jókedvedet, ha viszont szomorú vagy, akkor nincs az az ember, aki képes lenne téged kizökkenteni abból az állapotból.

Ezért nem is nagyon ismered az arany középút fogalmát, inkább szélsőségekben élsz.

Átveszed mások fájdalmát

Vannak emberek, akiknek, ha elmeséled a problémádat, szívesen meghallgatnak, de aztán, ahogy elbúcsúztok egymástól, tovább is lép, nem túlságosan hatja meg a dolog és főleg nem ragadnak át rá a te problémáid. Más a helyzet egy magas EQ-val rendelkező embernél.

Van, hogy nem is egy, hanem akár egyszerre több ismerőse problémáját is átveszi, amivel az a baj, hogy közben a saját életéről teljesen megfeledkezik. Egyszer csak azon kapja magát, hogy folyton depresszív hangulat lesz rajta úrrá, mikor mások bajait hallgatja és nem is nagyon tud ez elől menekülni.

Egyetlen védekezési mód, ha te is ezzel küzdesz, ha felhúzol egy falat és nem engeded, hogy mások élete ennyire hatással legyen a tiédre. Jó tulajdonság, ha meg tudsz hallgatni másokat, esetleg tanácsokkal látod el őket, viszont ott és akkor zárd is le, mikor elbúcsúztok egymástól. Ideje a saját dolgaidat előtérbe helyezni!

Mindent a lelkedre veszel

Ha beszólnak neked, akkor azt egész másképp éled meg, mint azok, akiknek az EQ-juk nem túl fejlett. Nem érted, hogy miért bántják egymást az emberek és nehéz befogadnod a csípős megjegyzéseket is.

Ez nincs összefüggésben a humorérzékkel, csupán nem bírod az igazságtalanságot és a rosszindulatot.

Néha az is megterhelő lehet számodra, ha egy ismeretlen társaságban vagy, ahol nem ismered az embereket és nem tudod, hogy ki miért mondta azt, amit.

Olykor magányosnak érzed magad

Nem egyszerű ebben a világban, mert alapvetően nem a jóindulat motiválja az embereket. Sokkal inkább a hatalomvágy és az előrejutás. Ha pedig téged nem ez hajt, akkor nem is igazán válhatsz a társadalom megbecsült tagjává.

De mégis miért baj az, ha valakit sokkal jobban érdekelnek a lelki dolgok, önmaga fejlesztése, mint a fogyasztói társadalom elvárásai?

Persze, mind ebben élünk, de az már egy másik kérdés, hogy ki, miként alkalmazkodik hozzá. Lehet, hogy sokszor érzed magad egyedül furcsa gondolataid miatt, ami különbözik az elvárásoktól, de ne törődj ezekkel. Légy különleges és merj más lenni!

Visszaélnek a jóindulatoddal

Egy nagyon nagy hátrány, ha magas érzelmi intelligenciával rendelkezel, az az, hogy képes vagy ezer és egy új esélyt adni azoknak, akik megbántottak, vagy ártottak neked.

Hogy miért? Mert képes vagy meglátni másokban a jót, tudod, hogy egy hibáért még nem érhet véget egy emberi kapcsolat és értékeled az együtt töltött perceket.

Csodás tulajdonság, viszont muszáj behúznod a féket, mikor érzed, hogy valaki ezzel rendszeresen visszaél.

Ne hagyd, hogy palira vegyenek, mert sok a rosszindulatú ember, viszont tudd, hogy ez egy ajándék benned és lesznek, aki értékelni fogják.

Mindig egy lépéssel mások előtt jársz

Ez persze alapvetően egy nagyon jó tulajdonság, viszont akkor nem, ha csupa olyan ember vesz körül, aki másképp gondolkozik, mint ahogyan te és nem érti a mondanivalódat.

Főleg hátrány lehet ez a hozzád közel álló személyek esetében, mikor te tudod, hogy a másiknak mi lenne a jó, viszont ő abszolút nem abba az irányba halad.

De te elég intelligens vagy ahhoz, hogy ne legyél az „én megmondtam!” ember, sokkal inkább egy támasz, akire bárki számíthat, ha nehéz helyzetbe kerül.

Nehezen érvényesülhetsz a munkádban

Legalábbis akkor, ha nem azt csinálod, amit szeretsz. Mert hatással vannak rád a negatív tettek, nem bírod, ha téged, vagy másokat igazságtalanság ér, éppen ezért sokkal hatékonyabban tudsz dolgozni és sikereket elérni egy kisebb csapatban, ahol mindenkit ismersz.

A jó hír, viszont az, hogy mikor megtalálod azt a hivatást, amit neked szánt a sors, akkor abban bizony megállíthatatlan leszel.

Teljesen tisztában vagy magaddal és az érzéseiddel, így nincs is szükséged sok emberre ahhoz, hogy valami maradandót alkoss, akár teljesen egyedül.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást