Életmód / Egészség / Lélek

5 ok, amiért mindig kételkedsz magadban – így vess neki véget

Millenials. Így nevezik a korosztályunkat, tehát valami közös biztosan van bennünk azon kívül, hogy nagyjából hasonló korban vagyunk. Mondják, hogy a döntéseink határozzák meg, hogy kik is vagyunk valójában. Akkor miért van az, hogy szinte minden sarkon kételkedünk a saját értékítéletünkben, azokban a döntésekben, amik ahhoz vezettek, hogy olyanná váljunk, amilyenek ma vagyunk? Ennek mostantól vége!

A múltban élsz

Azt veszem észre, hogy a környezetemben számos ismerősöm a múltban él. Minden lépésénél azon gondolkozik, hogy mit és hogyan kellett volna másképp csinálni a múltban.

Bármilyen, akár a múlt távlatából nézve rossz döntésnek tartott döntés te magad vagy, és akkor ez az út tűnt a legjobb ötletnek.

Soha ne kételkedj abban, hogy vajon jól választottál-e karriert, lakást, párkapcsolatot a múltban, inkább fókuszálj a jövőre.

Ha azt veszed észre, hogy megint azon töprengsz, hogy rossz úton menetelsz előre, akkor válts, ha a párkapcsolatoddal nem vagy elégedett, akkor nézd meg, hogy mit tehetsz érte a jövőben.

A jövőn ugyanis tudsz változtatni, a múlton sajnos vagy szerencsére – ezt döntsd el te magad, nem.

Mindig a legrosszabbra készülsz

Feltűnt már, hogy mindig előre lejátszod a fejedben a történeted lehetséges kimeneteleit, de valahogy mindig a legrosszabb az, ami fókuszban van? Talán így véded magad, hogy ha gondolsz rá, akkor már szinte fel is készültél rá? Vagy így talán nem fogsz csalódni vagy nem fog fájni, ha valóban megtörténik?

Valójában a gondolataink nagyban befolyásolják tetteinket, úgyhogy vigyázz, ha mindig a borús oldalt éled meg a fejedben, akkor ez lesz az, amit be is fogsz vonzani. Adj magadnak esélyt és próbálj meg legközelebb a jó dolgokra fókuszálni.

És ha nem sikerül? Felállunk és továbbmegyünk, mint mindig, nem igaz?

Alábecsülöd magad

Ha épp egy múltbéli rossz döntésen rágod magad, akkor lássunk egy mini tesztet. Próbálj meg visszagondolni minden, a döntéseddel kapcsolatos körülményre, mit éreztél akkor, milyen érvek és ellenérvek cikáztak a fejedben, mi az, ami végül az egyik vagy a másik irányba mozdított el.

Ha megvannak a részletek, akkor láthatod, hogy körültekintően és mindent végiggondolva hoztad meg a döntést, azaz nem szabad alábecsülnöd magad.

Nyilván nem látsz a jövőbe, nem tudhatod, hogy egy, a pillanat fényében jónak tűnő döntés pontosan milyen következményekkel jár majd.

Ha úgy érzed, hogy valamiért mégsem hoztál jó döntést, akkor ne magadat marcangold miatta, hanem próbálj meg tanulni belőle hogy legközelebb már jobban menjen!

Másokhoz hasonlítod magad

Ha nem is tudatosan, de biztosan csinálod. Egy nap többször is, talán többször, mint kellene. Hasonlítod magad a környezetedhez és ez alapján méred saját magad.

Normális hogy társas lényként a környezethez viszonyítod magad, az viszont, hogy utána ez alapján vonod le a következtetéseket az életedről és a boldogságodról, már igencsak kétes.

Sokkal zöldebbnek tűnik a szomszéd fűje? Nézd meg közelebbről, még így sem látod minden vetületét, a háttérben megbújó részleteket pedig egyáltalán nem.

Nem értékesebb a saját füved, amit te növesztettél, te gondoztál és te öntöztél? De bizony, hogy igen!

Nem vagy „jó helyen”

Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor azt érezzük, hogy nem, én nem itt akarok lenni, nem ezt akarom csinálni, nem tudom, hova megyek.

Erre az általános reakció, hogy elkezdesz magadban kételkedni, hogy vajon hogyan és miért jutottál el idáig és elkezded magad utálni miatta. Ezzel két probléma van.

Egyrészt nem a megoldáson töprengsz, másrészt azzal, hogy kételkedsz magadban, csak tolod magad lefelé, azaz éppen az ellenkező irányba, mint amerre kellene.

Ha egy idegen városban turistaként rosszkor fordulsz be egy utcán és eltévedsz, nem sokkal jobb mosolyogni egyet és felfedezni, hogy ott mi vár rád?

Ott sem leülsz és romokban várod, hogy valaki megmentsen, nem igaz?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást