5 ok, amiért hirtelen nem kívánod a húst

5 ok, amiért hirtelen nem kívánod a húst

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 ok, amiért hirtelen nem kívánod a húst

Nem kell ahhoz vegetáriánusnak lenni, hogy az ember egyszer csak ne kívánja többet a hús ízét – sokkal gyakrabban előfordul, mint gondolnád, még azokkal is, akik egyébként megrögzött húsfogyasztók. A dolognak valószínűleg semmi köze ahhoz, hogy sajnálod az állatokat, és még akkor is jelentkezhet, ha nem akarsz kifejezetten vegetáriánus étrendre áttérni, egyszerűen csak úgy érezheted, hogy nem kívánod a húsnak az ízét. Az, hogy a szervezeted hirtelen kevésbé tolerálja a hústermékeket, rengeteg mindenre vezethető vissza – itt van például néhány közülük.

1. Rossz tapasztalatok

Ha éppen ételmérgezésből gyógyultál ki, méghozzá valamilyen húsos étel miatt, nagy az esélye, hogy a szervezeted egy darabig nehezebben tudja tolerálni az adott élelmiszert, és valószínűleg az adott húst is.

Az is lehet, hogy hosszabb távon meggyűlölöd a hús ízét, mert az agyad annyira erősen kapcsolja a negatív érzéshez, hogy automatikusan erre asszociálsz, még akkor is, ha nem veszed észre.

Ha valami hasonló után nem kívánod a húst többet, akkor erős a gyanú, hogy csak pszichológiai kapcsolat van a kettő között.

2. Nehezen emészted meg

Az ember emésztőrendszere változik az idő előrehaladtával, főleg akkor, ha öregedni kezd, és az anyagcseréje lelassul. Ez okozhatja azt, hogy a nehezebb élelmiszereket nehezebben emészti meg, ami pedig azzal járhat, hogy a szervezet elkezdi nem kívánni a nehéz kajákat, ezúttal például a húst, annak ellenére, hogy nem mindegyik terheli meg az emésztőrendszert. Ráadásul hajlamosak vagyunk rengeteg húsfélét egyébként is nehéz körettel fogyasztani, ez pedig még tetézi a helyzetet.

3. Terhes vagy

Lehet, hogy még nem is tudsz róla, de a szervezeted már átalakul, és ennek egyik tünete lehet az, ha hirtelen nem kívánsz bizonyos fajta élelmiszereket.

A húsundor nagyon gyakori a terhes nők körében, és az is, hogy nem a hús ízét, hanem az illatát utálják meg. Ha lehet rá esély, hogy teherbe estél, csinálj egy tesztet, biztos, ami biztos.

4. Allergiás vagy rá

A húsallergia ritka, de létezik, és hasonló tünetei vannak, mint bármilyen más ételallergiának. Könnyen lehet, hogy te magad nem veszed észre, de a szervezeted a húsundorral jelzi, hogy nem kéne több ilyen élelmiszert fogyasztanod. Puffadás, hányinger, hányás, hasmenés, a száj viszketése jelezheti, hogy valami nem stimmel. Ha erre gyanakodsz, menj el orvoshoz, ő majd kideríti, valóban ez áll-e a háttérben.

5. Komolyabb bajt is jelezhet

Nem akarunk megijeszteni, de a húsundor lehet a gyomorrák kifejezett tünete is – így, ha hirtelen jön, nem vagy terhes, és nem volt mostanában gyomorrontásod vagy ételmérgezésed sem a hústól, érdemes orvoshoz fordulni, és kizárni a daganat lehetőségét. Könnyen lehet, hogy a húsundor elmúlik magától, és nem jelez semmilyen komoly betegséget, de jobb, ha megnyugszol, mintha későn derül ki, hogy baj van.

Képek forrása: VadimVasenin/Depositphotos.comArturVerkhovetskiy/Depositphotos.com

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!