8 ok, amiért fahéjat kell enned

8 ok, amiért fahéjat kell enned

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 8 ok, amiért fahéjat kell enned

Ugye, te sem ellenkezel, ha egy kis fahéj kerül a kapucsínód habjára, a teádba vagy a fenséges almatortád tetejére? Jól teszed, mert az édeskés fűszer nemcsak az érzékeidet kényezteti, hanem konkrét egészségügyi előnyei is vannak!

Kiegyensúlyozott vércukorszint

A fahéj fogyasztása jó hatással van a vércukorszintre, mivel segít szabályozni az inzulin termelődését és megfelelő felhasználását a szervezetben.

Éppen ezért cukorbetegek számára kifejezetten ajánlott, mert segíthet megelőzni a hipoglikémiás, azaz a kórosan alacsony glükózszinttel járó, életveszélyes állapotot.

Alacsonyabb koleszterinszint

A véredben többféle koleszterin is van, közülük az alacsony sűrűségű (LDL) és a triglicerid számít „gonosznak”.

Amennyiben ezek szinte magas, fennáll az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázata. A fahéj hatékonyan segít az LDL-koleszterin arányának csökkentésében.

Természetes antibiotikum

Kísérletek bizonyítják, hogy a fahéj elpusztítja a reflux és a gyomorfekély kialakulásáért felelős Helicobacter pylori baktériumot, megóvva a gyomrod, a nyelőcsöved és a fogaid a túlzott savtermelés okozta eróziótól.

Emellett pedig más kórokozók, vírusok és gombák ellen is hatásos, például gyakran alkalmazzák megfázások és meghűlések kezelésére.

Kevesebb ízületi fájdalom

Az ízületi gyulladás és a porckopás rengeteg embert érint.

Sőt, azok is gyakran szenvednek boka-, térd-, csípő-, váll-, könyök- vagy csuklóbántalmaktól, akiknél ilyet nem diagnosztizáltak.

A koreai Kangnam Kórház szakértői úgy találták, hogy a fahéj által elindított folyamatok enyhítették az ízületi gyulladásos és porckopásos betegek panaszait.

Legyőzi a rákot

A Texasi Egyetem kutatói a Nutrition and Cancer című szakfolyóiratban tették közzé, hogy vizsgálataik eredménye alapján a fahéj hatóanyagai csökkentik a rákos sejtek proliferációját, tehát gyakorlatilag tönkreteszik azok anyagcseréjét – így nem tudnak szaporodni, megvédve a betegeket a kór kiújulásától.

PMS ellen

Az úgynevezett cinnamaldehid serkenti a progeszteron hormon termelődését, emellett pedig csökkenti a tesztoszteronét.

Ezzel járul hozzá a hormonális egyensúlyhoz, ami csillapítja a menstruációval kapcsolatos panaszokat, például a hasi görcsöket és a hangulatingadozásokat.

Védi az idegrendszert

Az idegrendszeri leépülés mind a pácienst, mind pedig a hozzátartozókat megviseli.

A fahéj jótékony hatásának köszönhetően viszont késleltethető vagy megelőzhető az Alzheimer- és a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, valamint a betegeknél lassítható a degenerációs folyamat – állítják a Texasi Egyetem kutatói.

Tele van hasznos anyagokkal

A rostok elősegítik a megfelelő anyagcserét és emésztést, a kalcium a csontok és a fogak épségének megőrzésében segít, a vas helyreállítja a vörösvérsejtek oxigénszállító képességét, a mangán pedig gyulladáscsökkentő hatású, illetve jót tesz az izmoknak.

A fahéj előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen édes ízvilágú fogást fűszerezhetsz vele, sőt: akár egy almát is megszórhatsz, ha igazán gyors nassolnivalóra szottyan kedved!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást