5 ok, amiért a bőrünk problémássá válik PONT ünnepek előtt

5 ok, amiért a bőrünk problémássá válik PONT ünnepek előtt

Címlap / Stílus / Arc / 5 ok, amiért a bőrünk problémássá válik PONT ünnepek előtt

Hányszor fordult elő, hogy pont egy családi eseményre pattogzott ki a bőröd és minden fotón feszengtél emiatt? A jeles események előtt nem ritka, hogy problémássá válik a bőr és ennek több tudományos magyarázata is van. A jó hír az, hogy a megelőzés érdekében sok mindent tehetünk, illetve az ünnepi dőzsölés alatt is – kis odafigyeléssel – javíthatunk bőrünk állagán. Az alábbi öt ok állhat a háttérben.

Utazástól kiszáradt bőr

Köztudott, hogy a repülőn nagyon száraz a levegő, ezért ha ünnepekre az a tervünk, hogy melegebb éghajlatra utazunk, érdemes napokkal előtte felkészíteni bőrünket.

A szokásosnál kicsit zsírosabb krémek használata javasolt az utazás előtti napokban, illetve közvetlenül felszállás előtt is nyugodtan bekenhetjük arcunkat.

Azonban egy sima autós, vagy vonatos utazás is megzavarhatja a bőrt, hiszen kizökkenünk a megszokott rutinból. Az is előfordul, hogy nem pakoljuk be szokásos arcápoló termékeinket és a vendéglátó krémeire kell hagyatkoznunk.

Ezt elkerülhetjük, ha beszerzünk kisebb utazó tégelyeket és azokat megtöltjük megszokott termékeinkkel minden utazás előtt.

Étel okozta problémák

Ha utazunk és útközben gyorsan bekapkodunk valamit, az már eleve nem tesz jót a bőrünknek, ahogy az ünnepi dőzsölés sem.

A hirtelen elfogyasztott sok zsíros étel és a cukros sütemények következtében pattanásosak lehetünk, a túl meleg és fűszeres fogások pedig kihozhatják a rosaceát. Ez ellen a bőrgyógyászok a mélytisztítást javasolják, amit például szalicilsavas lemosókkal érhetünk el.

Így friss, tiszta bőrrel indulunk az ünnepekre, melyről eltávolítottuk az elhalt hámszövetet és a pórusokban megbújó szennyeződést, ezáltal pedig sokkal kisebb az esély a pattanások kialakulására.

Gyulladás a stressz miatt

Akár a kapkodás, az ajándékok vagy a családi drámáktól való félelem miatt, de sokan vagyunk stresszesek az ünnepek alatt és ez bizony először a bőrünkön mutatkozik meg.

A stressz megemelkedett kortizol szintet idéz elő szervezetünkben, ami gyulladással járhat.

Ez ellen nem könnyű védekezni, de ha úgy érzed, túl sok minden történik egyszerre, maradj egy kicsit egyedül, hunyd be a szemed, lélegezz mélyeket és gondolj valami kellemesre. Már egy ilyen pár perces kis meditáció is felettébb hatékony.

Alkoholtól kiszáradt arcbőr

Karácsonykor és szilveszterkor nemcsak az ételek, hanem az átlagosnál több italozás is meglátszik az ember bőrén.

Az alkohol köztudottan dehidrál, ami szárazzá teszi a bőrt, ezért ilyenkor is érdemes odafigyelnünk arra, milyen italt fogyasztunk. A rövidezésnél sokkal egészségesebb és bőrbarátabb, ha antioxidánsokban gazdagabb nedűket fogyasztunk, például sangriát.

Ha alkoholizálunk, figyeljünk arra, hogy minden pohár alkoholra igyunk egy pohár vizet is, így csökkenthetjük az alkohol bőrszárító hatását.

Megduzzadt szemek

Már az ünnepeket is táskás szemekkel kezdhetjük, az évvégi hajrá a munkában, illetve az esetleges kialvatlanság miatt.

Erre teszünk rá még egy lapáttal, mikor féktelenül fogyasztunk napokon a keresztül a jó sós házikosztot. A sós ételtől másnap puffadt szemekkel ébredhetünk a dehidráltság miatt.

Ugyanezt a hatást érik a cukros üdítők, amik szintén elvonják a bőrből a vizet. Ezt megelőzni szintén rendszeres vízivással lehet, de ha már duzzadt szemekkel keltünk, akkor a hideg vízbe áztatott zöldtea filterrel kezelhetjük. Sőt, az a legjobb, ha reggel iszunk egy nagy csésze zöldteát és a filtereket borogatásra használjuk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást