Otthon / Utazás

5 álomszép, rejtett vidéki úti cél Európában

5 álomszép, rejtett vidéki úti cél Európában

Tele az internet, az Instagram és a Facebook a klasszikus, divatos európai úti célokkal: Róma, Milánó, Párizs, Berlin, Barcelona – mindet látni kell egyszer, de nem érdemes itt leragadni. A nagyobb városok körül fekvő ékszerdobozokba is szinte kötelező ellátogatni, hiszen itt lehet csak igazán átvenni a helyiek életritmusát és megfigyelni, hogyan élik egy idegen országban a mindennapjaikat. Ha utazol, ezt az öt álomszép, rejtett úti célt mindenképp írd fel a bakancslistádra!

Saint-Émilion, Franciaország

A Bordeaux-hoz közeli hegyközség egy igazi középkori kis városka, olyan, mintha itt megállt volna az idő. A híres borvidék történelme hosszú időre nyúlik vissza, a szőlőhegyek ölelte táj nagyrészt megmaradt a párszáz évvel ezelőtti állapotában.

Nevét egy Émilion nevű bencés szerzetesről kapta, aki az itt található mészkőbarlangba vonult be néhány társával együtt. Nem meglepő, hogy Szent Émilion lett a borászok védőszentje. A település a Santiago de Compostelába tartó zarándokok útjába esik, ennek köszönheti számtalan kolostorát, templomát és zarándokszállását, amelyek a 11. században épültek.

Saint-Émilionnak elképesztő hangulata van, vétek kihagyni, ha valaki Bordeaux környékén jár: a kacskaringós utcák, a legelgető bárányok, a remek bor mind különlegessé teszik a várost.

Nuenen, Hollandia

Mi nagyon szeretjük Eindhovent, annak ellenére, hogy viszonylag egy unalmas város (kivéve, ha éppen a karneválra sikerül megérkezned, mert akkor aztán reggel 10-től bulizhatsz hajnalig szinte bárhol), viszont ami még nála is jobban lenyűgözött minket, az az egyik külvárosi területe, Nuenen volt.

A kis falu leginkább arról híres, hogy itt élt egy ideig Vincent van Gogh (1883-1885), az apja a helyi templomban dolgozott, ő pedig beleszerelmesedett a szomszéd lányba.

Mindezt egyébként el is olvashatjuk és meg is hallgathatjuk a nagyon hangulatos kisváros utcáin, ami inkább hasonlít egy holland Stars Hollowhoz, mint bármi máshoz. Kétszer is voltunk, és még simán visszamennénk néhányszor.

Marken, Hollandia

Markenbe egy nagyon viszontagságos és hosszú úton sikerült eljutnunk (úgy gondoltuk, hogy egy szeles hollandiai napon érdemes lesz lápvidéken, a tenger mellett kibiciklizni Amszterdamból), de abszolút megérte a szenvedést: az apró halászfalu mindössze 22 kilométerre van a fővárostól, az út már maga festői, ahogyan az itteni csinos kis házak és éttermek is.

Olyan, amilyennek az ember egy klasszikus halászfalut elképzelne északon, ráadásul a halászlé verhetetlen, a helyiek pedig nagyon kedvesek és befogadóak a turistákkal szemben.

Bale, Horvátország

Bale Horvátország Saint-Émilionja, csak a borvidék nélkül: olyan, mintha itt is megállt volna az élet, és valahol a középkorban leragadt volna a kis falu a maga ódon várával és kacskaringós utcáival.

A leginkább a Soardo-Bembo várkastélyról híres település egy köpésre található Pulától, érdemes megkóstolni a szűk utcákon kínált fagyikat, és megsimogatni a dögivel érkező kóbor macskákat.

Igazi időutazás ez a falu is, ráadásul közel is van hozzánk.

Lassing, Ausztria

Ha inkább a természet híve vagy, és kevésbé a városnézésé, ezt a kis falut látnod kell: mi raftingolni érkeztünk, de egy pihentető hétvégét is érdemes eltölteni a hagyományos osztrák parasztházakban, ahol hajnalban köd ereszkedik az Enns völgyére, hallod a folyó zúgását, a tehenek bőgését, és látod a csillagokat.

A környéken nagyon jó túraútvonalak vannak, de ha csak el akarsz vonulni egy kicsit a nyüzsgő nagyvárosból, akkor is tökéletes úti cél lehet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást