Ne vedd túl komolyan az álomképeket! Az üzenetüket, viszont igen

Ne vedd túl komolyan az álomképeket! Az üzenetüket, viszont igen

Címlap / Életmód / Ezotéria / Ne vedd túl komolyan az álomképeket! Az üzenetüket, viszont igen

Álomból valóság

Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja kiemelt figyelmet fordított az álmok jelentésének megfejtésére. Freud volt az első olyan tudós, aki elrugaszkodott a klasszikus szimbólumelemzéstől, az álomkódolástól. Freud szerint az álmok a tudatalatti lelki tartalmak leképződései. Álmok képében olyan elnyomott, vagy tudattalan vágyak, késztetések állnak, amelyeket az emberek nem szeretnének önmaguknak bevallani, illetve bizonyos dolgokat az ébrenlét fázisában megtenni.

Tehát Freud szerint az álmok az elfojtott vágyakat szimbolizálják, mivel életünk azon szakaszát nem tudjuk kontrollálni, így bátran felszínre törhetnek.

Azonban van a történetben egy kis csavar. Úgy gondolja, a vágyaink sokszor még álmunkban sem teljesülhetnek be, mert a tudatalatti kötelességének érzi, hogy közbelépjen, mintegy “álomcenzúra” formájában, így az álmunkban beteljesült kép, jelenet lehet, hogy csak átvitt értelemben ábrázolja a háttérben meghúzódó valódi késztetést.

Még ha így is történik és az álmok jelentése nem tudatosul, az álmodó akkor is érzékeli a felgyülemlett lelki energiákat és egy kis odafigyeléssel tudatosíthatja magában valódi jelentésüket. Freud „álommunkának” nevezi azt a folyamatot, amikor a valós képek helyett valami teljesen más jelenik meg álmunkban.

draganab/istockphoto.com

Ilyen lehet például egy álmunkban felbukkanó keverékszemély, akit bár nem ismerünk, egyszerre életünk több szereplőjét is megtestesítheti. Krúdy Gyula álmoskönyve, ezzel szemben igencsak meseszerű. Ő népi hiedelmeket, motívumokat és klasszikus szimbólumokat gyűjtött össze egy komplex fogalomtárhoz. Azonban fontos kiemelni, hogy minden népcsoport, különösen, ha eltérő vallási vagy mitológiai világhoz kapcsolódó múlttal rendelkeznek, máshogyan értelmezheti az álomban megjelenő kép jelentését, illetve az adott kor is befolyásolja a képek mögöttes jelentéstartalmát.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást