9 állítás a megfázásról! Melyik igaz?

9 állítás a megfázásról! Melyik igaz?

Címlap / Életmód / Egészség / 9 állítás a megfázásról! Melyik igaz?

Orrfolyás, torokfájás, köhögés, láz. Mindenki ismeri ezeket a tüneteket. A felnőttek évente 2-3 alkalommal, a gyengébb immunrendszerű gyerekek pedig akár 14-szer is megfázhatnak. Sok tény és tévhit kering erről a betegségről. Lássuk, mi az igazság!

Ha kezelik a náthát, hét nap alatt meggyógyul, ha nem kezelik, eltarthat egy hétig is.

Igaz a tréfás mondás. 7-10 nap után rendszerint mindenképpen megszűnik a betegség, amelyet általában vírus okoz.
Súlyosabb változatát viszont bakteriális fertőzés hozza létre. Ilyenkor magas láz alakul ki, és a betegség tovább eltarthat, ezért a szövődmények megelőzése érdekében mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

A megfázás mindig torokfájással kezdődik.

Nem igaz. A megfázást több száz vírusfajta okozhatja, ezért a kezdődő tünetek is sokfélék lehetnek.
Indulhat torokfájással, lázzal, tüsszögéssel, és a betegséggel járó fájdalom és egyéb kellemetlenségek mértéke is különböző.

Az alapos kézmosás segít megelőzni a fertőzést.

Igaz. A megfázás cseppfertőzéssel terjed. A cseppek köhögés, orrfújás, tüsszentés és beszéd közben permeteződnek szét. Orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után ritkán jut eszünkbe azonnal kezet mosni.
Ettől függetlenül megfogjuk az ajtó kilincsét, tömegközlekedési eszközökön utazva pedig a kapaszkodót. Ha valaki ezek után ugyanoda teszi a kezét, majd hazaérve nem mossa meg alaposan, átterjedhet rá a betegség.

A megfázás még nem ok az otthon maradásra.

Nem igaz. Aki beteg, az maradjon otthon és pihenjen. Így nem fertőzhet meg másokat, és csökkent koncentráló képessége miatt nem követhet el hibákat.
Senki sem teljesít száz százalékosan, ha azzal van elfoglalva, hogy fáj a feje, folyik az orra, köhög, tüsszög és lázas.

 Megfázás esetén nem ajánlatos sportolni.

Igaz. Láz és fáradtságérzet esetén valóban érdemes inkább pihenni. A szervezet ilyenkor a gyógyulásra hangolja magát, és nem a teljesítményekre.
Elég megterhelést jelent a betegség, ne pörgessük túl magunkat. Inkább várjuk meg, amíg meggyógyulunk.

Ne menjen szaunába, aki meg van fázva.

Igaz. Legalábbis amíg rosszul érzi magát. A lázas, tüsszögős beteg inkább pihenjen otthon, a forró levegő tovább ronthatja a közérzetét. Amikor már csak köhög, a szaunázás csak jót tehet az állapotának.
Ezen az izzasztó helyen egyébként is könnyebben terjednek a baktériumok és a vírusok, ezért semmiképp se kockáztassuk mások egészségét néhány perc szaunázásért.

Az antibiotikum sietteti a gyógyulást

Nem igaz. Az antibiotikum a vírusokat nem pusztítja el. Akkor van rá szükség, amikor a megfázást baktérium okozza, és szövődmények kialakulásához vezethet (pl. tüdőgyulladás, vesegyulladás).
Nemcsak az enyhébb felső légúti problémákra, hanem például az akut húgyúti  betegségekre is igaz, hogy házilag kikezelhető, de ha súlyosabbra fordul, akkor feltétlenül a háziorvos segítségét kell kérni. Például a felfázás 2-3 nap alatt megszüntethető kamillatea szájon át és/vagy ülőfürdőként történő fogyasztásával, viszont ha tovább tart, csak a receptre felírt antibiotikum segíthet.

Az influenza elleni oltás hatásos a megfázás ellen.

Nem igaz. Az influenza elleni oltás csak az influenzától véd, és csak bizonyos vírustörzsektől, más esetekben nem hatékony.
Megfázás esetén legföljebb erősíteni tudod az immunrendszeredet, az erre felírt gyógyszerek pedig csillapítani tudják a kellemetlen tüneteket, hogy könnyebben átvészeld ezt az időszakot. Megfázás/nátha ellen nincs oltás.

Megfázni csak a hideg hónapokban lehet.

Nem igaz. Nyáron is megfázhatunk, sőt, még tüdőgyulladást is kaphatunk, ha nem vigyázunk magunkra. Igaz viszont, hogy télen erre több az esély.
A hideg és a meleg levegő váltakozása folytán a nyálkahártyák hamarabb kiszáradnak, és kevésbé tudnak ellenállni a kórokozóknak. Ügyeljünk rá, hogy a szobai levegő páratartalma megfelelő legyen!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást