5 állat, aki politikai választáson indult

5 állat, aki politikai választáson indult

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 5 állat, aki politikai választáson indult

Kevés az olyan politikus, akit mindenki szimpatikusnak talál. Még az olyan is, akit a többség. De ki mondana nemet egy kampányoló border collie-nak, vagy vitatná, hogy egy vastag bőrű rinocérosz tökéletes kvalitásokkal jelentkezik erre a pályára? A választásokon induló állatok között van, aki a diktatúra áldozata lett, de olyan is, aki megnyerte a politikai címet!

Cacareco, a rinocérosz

1959-ben Brazíliában egy Cacareco (azaz „szemét”) nevű rinocérosz 500 jelöltet utasított maga mögé azzal a 100 000 szavazattal, amit a választóktól kapott. Az állatot São Paulo néhány egyetemistája jelölte viccből, de az 5 esztendős Cacareco gyorsan a választók politikai frusztrációjának szimbólumává vált, sokan a rá leadott szavazattal jelezték, hogy egyetlen jelölttel sem elégedettek.

A rinocérosz egy évtizeddel később még egy politikai megmozdulást inspirált, mégpedig a szatirikus Kanadai Rinocérosz Pártot. A viccpárt aktivistái azt hangoztatták, hogy a rinocéroszokból tökéletes politikus válna, hiszen vastag a bőrük, lassan mozdulnak és nem is különösebben okosak, de pokoli gyorsan tudnak mozogni, ha veszélyt éreznek.

Morris, a macska

2013-ban sok mexikói szavazó érezte úgy, hogy a politikai élet tele van „patkányokkal”, akik a városon élősködnek, és ideje lenne kipucolni őket a parlamentből. Erre a feladatra tökéletes jelöltnek látták Morrist, a fekete-fehér macskát, akinek két diák viccből indított politikai kampányt, és akinek nagyon hamar 150 000 követője lett a Facebook-on.

Bár a macska indulását hivatalosan nem engedélyezték, így a neve a szavazólapra sem kerülhetett fel, a választások napján mégis 7500 szavazó véste fel a nevét, és tette mellé az X-et az urnák előtt.

Gazdája egyébként igazságtalannak tartja, hogy Morrisból nem lehet politikus, mert szerinte éppen úgy viselkedik, mint az összes jelölt: egész nap alszik, és nem csinál semmit, így tökéletes lenne a parlamenti posztra.

Lucy Lou, a kutya

A Kenntucky-ban található Rabbit Hash lakói nem bánják, ha a polgármesterüknek négy lába van. Sőt, ami azt illeti, Lucy Lou a harmadik állat ebben a pozícióban. A border collie 2008-ban több kutyát, macskát, egy oposszumot és egy embert is maga mögé utasított a választásokon, így hivatalosan is Rabbit Hash polgármesterévé vált, noha a feladata természetesen inkább szimbolikus: különböző jótékonysági rendezvényekhez kampányol, adománygyűjtő eseményeken jelenik meg, és lelkesen köszönti az adományozókat.

Pigasus, a malac

A sok kedves és mókás állatos történet között sajnos olyan is akad, amely valóban sötét fordulatot vett a politika mocskos világában: mivel úgy gondolták, a politika disznóknak való, 1968-ban a Youth International Party (Yippies) egy malacot, Pigasust akart elindítani a választásokon, tiltakozásul a vietnami háború ellen. A malac indulásának bejelentésére gyűlést is szerveztek, ám ezen megjelent a rendőrség, és Pigasust hét emberi támogatójával együtt letartóztatták, állítólag azért, mert a malac a rendőrökre visított. Míg a Yippies kétlábú tagjait óvadék ellenében szabadon engedték, Pigasusról soha többé senki nem hallott…

Clay Henry, a kecske

A texasi Lejitas lakói az 1980-as években lazán megválasztottak egy kecskét polgármesterüknek, akit a gazdája az után indított, hogy egy houstoni üzletember korábban megnyerte a helyi választásokat. 

Clay Henry tulajdonosa azt mondta: ha egy távolból jött idegen lehet a polgármester, akkor az ő kecskéje, aki helyi születésű, ráadásul a sört is szereti, tehát rossz ember (kecske?) nem lehet, miért ne lehetne?

Ma Clay Henry unokája, III. Clay Henry Lejitas tiszteletbeli polgármestere, és néha napján ő sem mond nemet egy korsó sörre.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!