Arc / Stílus

Alapvető sminkbakik, amit mindannyian elkövetünk

Alapvető sminkbakik, amit mindannyian elkövetünk

Aki minden nap sminkel, az valószínűleg már tökélyre fejlesztette a technikát, amivel szebbé, ápoltabbá és nőiesebbé teheti arcát, de lehet, hogy néhány sminkszokás túl erősen rögzült. Azoknál pedig, akik ritkábban sminkelnek, előfordulhat, hogy egyszerűen csak rosszul mérik fel a helyzetet, például a smink mennyiségét.

Alapozó színe

Tipikus hiba, hogy az alapozó színének megválasztásánál rossz árnyalatot választunk. A boltban a szokásosnál lényegesen erősebb fény van, vagyis olyan, amilyenben kifejezetten ritkán leszünk.
Az alapozó színének kiválasztása nagyon fontos a megfelelő sminkhez, ezért inkább kérjünk segítséget, vagy először egy mintát válasszunk ki, amit otthon kipróbálva meggyőződhetünk róla, hogy tényleg a megfelelőt választottuk.

Alapozó nem barnító

Még az alapozónál maradva sokan követik el azt a hibát, hogy az alapozóval próbálják meg barnítani az arcbőrünk tónusát. Ez komoly hiba, mivel, mint mindenki tudja, az alapozó nem barnító és a szoláriumot sem helyettesítheti.
Ha mégis barnább árnyalatot választunk, akkor hiába az odafigyelés, bizony természetellenes, maszkszerű hatást érhetünk el vele. Vagyis maradjunk inkább az arcunk tényleges színénél.

Elváló alapozó

Az alapozó színének megfelelő kiválasztásával még egyáltalán nincs bebiztosítva a tökéletes alapozás. A gyakorlott nők is elkövetik néha azt a hibát, hogy az állkapocs vonalánál elválik az arc és a nyak, illetve a fül színe egymástól.
Ezt mindenképpen érdemes elkerülni, mivel így maszkhatást érünk el. Egy ecsettel dolgozzuk el az alapozó széleit és tegyünk belőle a nyakunkra, dekoltázsunkra, valamint a fülünk köré is.

Csomós szempillafestés

Ha már régi a szempillaspirálunk és elkezd száradni, akkor csomósodni fog, a szempillák összeragadnak tőle és kisebb-nagyobb fekete csomók keletkeznek rajta.
Érdemes tenni ez ellen, például spirálozás után még egyszer átkefélni a pillákat egy sima, tisztára mosott kefével. Jó módszer az is, ha kis fogpiszkálóval szétválasztjuk a szálakat, de ez inkább csak az összetapadás ellen nyújt védelmet.

Csillogás

A csillogó sminkkészletek nagyon vonzóak, de mégis érdemes egy kicsit óvatosnak lenni ezekkel. Nem cél ugyanis az, hogy az egész arcunk csillogjon, inkább tartsuk ezt meg egyes részletekre.
Vagyis ha csillogó szemhéjfestéket használunk, akkor a pirosítónk lehetőleg matt hatású legyen. Érdemes egy kis alapozót vagy bázis krémet is tenni a szemfesték alá, nehogy a lepergő csillámpor lepje be az arcunkat.

Szájkontúr

Már lassan egy évtizede nem divat az erős szájkontúr, mégis sokan elfeledkeznek erről. Ráadásul azon kívül, hogy nem divat, még erősíti is a vonásokat, és természetellenes hatást kelt. Mindenképpen olyan színű kontúrceruzát használjunk, amilyen a rúzsunk is.
Ha tényleg ragaszkodunk a kontúr használatához, akkor lehetőleg tegyünk egy ki alapozót a rúzs alá, hogy az tovább megmaradjon az ajkakon.

Repedezett ajkak

Bármennyire is egyértelműnek tűnik, hogy a rúzzsal, szájfénnyel kiemelt ajkaknak a hibái is látványosabbak lesznek, mégis nagyon gyakori, hogy repedezett, erősen kiszáradt szájra közvetlenül használjuk a rúzst.
Pedig elég lenne hidratáló krémmel vagy alakápolóval bekenni, máskülönben kifejezetten csúnya hatást érhetünk el. Arról nem is beszélve, hogy a repedezett ajkakat általában ösztönösen rágjuk is, ami különösen nem szép látvány.

Szemöldök

A szemöldök elrontására számtalan lehetőség kínálkozik: van, aki túlszedi, és van, aki a kilógó szálakat sem korrigálja. A legjellegzetesebb bakinak azonban még mindig az számít, amikor a nők ceruzával rajzolják meg a szemöldöküket, vagy még rosszabb esetben tetováltatják azt.
A határozott, látványos vonal egyáltalán nem kelt természetes hatást, ezért érdemes lenne váltani a por alapú szemhéjfesték használatára. Fontos, hogy a szemöldökünkkel azonos színt válasszunk.

Rossz szokások

A sminkbakik hátterében általában nem a rossz ízlés áll, sokkal inkább egy-egy korábbról rögzült rossz szokás. Ne feledjük, ami korábban divat volt, az manapság már nem az.
Ha szeretnénk haladni a korral, akkor válasszuk a természetes, de odafigyeléssel készített sminkeket, amelyek nem keltenek művi hatást. Legyünk kritikusak a színekkel, csillámokkal és nem utolsó sorban a saját rossz sminkelési szokásainkkal kapcsolatban!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást