Meglepő, de az alacsony emberek kisebb eséllyel kapják el a koronavírust

Meglepő, de az alacsony emberek kisebb eséllyel kapják el a koronavírust

Címlap / Hírek / Meglepő, de az alacsony emberek kisebb eséllyel kapják el a koronavírust

Nem is elenyésző a különbség: kutatások alapján az alacsony embereknek fele annyi esélyük van elkapni a vírust, mint a magasaknak. Mindez azt mutatja, hogy a nagyobb cseppekkel való terjedés sokkal kevésbé számottevő, mint az aeroszolokon keresztüli terjedés, vagyis ezúttal kicsinek lenni tényleg biztonságosabb, mint nagynak.

Amerikai és brit kutatók kiderítették, hogy az alacsonyabb emberek kisebb eséllyel kapják el a koronavírust, mint a magasabbak – írja a Treehugger. A kutatás egyébként nem kifejezetten erre fókuszált, egyéb eredményei is vannak, de ez kapja a legnagyobb médiavisszhangot. Nem véletlenül, hiszen a szakértők már a járvány eleje óta vitáznak azon, hogy milyen módon terjed a vírus a leghatékonyabban. Most, úgy tűnik, azoknak lesz igazuk, akik az aeroszolokon keresztüli, vagyis a levegőben található apró szennyeződéseken át való fertőzésre voksoltak.

A kutatáshoz kétezer olyan embert kérdeztek meg, akiknek június első hetében pozitív volt a koronavírus-tesztjük. A magasságkülönbségen kívül kiderült még az is, hogy: 

  • a tömegközlekedést használók között volt a legmagasabb a fertőzés aránya, az otthonról dolgozók viszonylag biztonságban vannak a statisztika szerint.
  • a szakszervezetek dolgozói is nagyobb veszélyben vannak, ami szintén érthető. Az olyan dolgozók, akik nagyobb veszélynek vannak kitéve (egészségügyi dolgozók), és az olyanok, akik sokan dolgoznak együtt egy zárt térben (munkások, rakodók, összeszerelők, satöbbi) rendszerint szakszervezetekbe tömörülnek.
  • a bankkártyahasználat biztonságosabb, akik még mindig készpénzzel fizetnek, nagyobb eséllyel fertőződnek meg.
  • másokkal közös konyha használata is komoly rizikófaktor, főleg, ha az nem a közeli rokonokra és családtagokra vonatkozik.
  • az alacsony jövedelem szintén veszélyzónába sodorhatja az embereket, ők ugyanis jellemzően zsúfoltabb, rosszabb körülmények között dolgoznak. Gyakran nincs autójuk, tehát tömegközlekedést kell használniuk, valamint kártya helyett többet fizetnek készpénzzel.
  • a 180 centiméternél magasabb férfiak kifejezetten magasabb rizikófaktorral számolnak. Ez arra enged következtetni, hogy az aeroszolos terjedés sokkal fontosabb, mint a nyál-, orrváladék- és izzadságcseppekkel terjedés, utóbbi ugyanis inkább lefelé irányuló, míg az aeroszolos előre mutat.
AndrewLozovyi/depositphotos.com

A kutatók megjegyezték, hogy az utolsó szempontnál éppen ellenkező eredményre számítottak. Úgy gondolták, hogy a magasabb emberek viszonylagos biztonságban vannak, hiszen kevesebbet köhögi vagy tüsszögi le őket valaki. Érdekes, hogy az Egyesült Királyságban lényegesebb volt ez a különbség, ami a szakértők szerint viselkedésbeli okokra vezethető vissza: a magas férfiak is úgy hiszik, hogy ők nagyobb biztonságban vannak.

Érdekes, hogy a koronavírus-járvány legelején még azt is nehéz volt bebizonyítani, hogy a vírus egyáltalán terjedhet-e levegőben. Mindenhol a cseppfertőzést kommunikálták, még a hivatalos szervek és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is.

Lassan azonban sikerült rájönni, hogy az aeroszolok igenis „cipelhetnek” magukkal fertőzőképes vírusrészecskéket, most pedig, úgy tűnik, az is bebizonyosodni látszik, hogy ez veszélyesebb terjedési mód, mint az eredetileg megjelölt cseppfertőzés.

Mit lehet tenni, hogy ezen információk birtokában még jobban védjük magunkat a vírustól?

  • Szellőztess sokat, és mindig bizonyosodj meg róla, hogy megfelelő a levegőztetés a helyiségben, ahol tartózkodsz.
  • Kerüld a tömeget! Minél több ember vesz körül, annál kevesebb az esélye annak, hogy fertőzés nélkül megúszod. Ez vonatkozik a tömegközlekedésre is.
  • Viselj maszkot! Még így is megszűröd a belőled kiáramló vírusok egy jó részét, így a maszkhasználatot egyáltalán nem érdemes abbahagyni.

Forrás

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!