A koronavírus valószínűleg elrontotta az időérzékedet

A koronavírus valószínűleg elrontotta az időérzékedet

Címlap / Életmód / A koronavírus valószínűleg elrontotta az időérzékedet

A brit Liverpool John Moores Egyetem kutatása szerint a fizikai és szociális távolságtartás, valamint az ezek okozta stressz rendesen megbolygatta az emberek időérzékelését. Ruth S. Ogden, a kutatás vezetője azt nyilatkozta, hogy a kérdőívezés előtt azt feltételezte, hogy mindenki számára olyan lassan telt az idő a karanténban, mint neki. Hamar kiderült viszont, hogy vannak, akik az ellenkezőjére panaszkodnak. A 604 résztvevős kutatásban az emberektől azt kérték, hogy egy áprilisi héten figyeljék meg, milyen gyorsan vagy lassan telik számukra az idő. Arról is beszámoltak, hogy ehhez képest milyen érzelmi terhelést tapasztalnak, mennyi dolguk van, és hogyan érzik magukat a korlátozások miatt.

Kiderült, hogy mindössze az emberek 20 százaléka számára telt normálisan az idő. 40-40 százalék azt tapasztalta, hogy sokkal gyorsabban, vagy sokkal lassabban telnek a napok. Jellemzően az idősebb, stresszesebb korosztály tartozott az utóbbi táborba, míg a fiatalok, akiknek hirtelen több munkájuk, több feladatuk lett, úgy érezték, hogy csak rohan az idő.

Joel Muniz/unsplash.com

Miért van hatással a koronavírus az időérzékre?

Tudományos szempontból az agyunk az evolúció alapján úgy alakult ki, hogy képes legyen felfogni az idő fogalmát, és ehhez feladatokat rendeljen. Azt is meg tudja mondani, hogy egy-egy feladat mekkora szeletet fog elvenni az összidőből. Ha ez nem így lenne, mindig csak az adott pillanatban reagálnánk mindenre. Az érzelmeink azonban képesek hatni arra, hogyan érzékeljük az idő múlását. Ezzel te is biztosan találkoztál már: ha jól érzed magad, csak úgy repül az idő, ha viszont rosszul, olyan, mintha vánszorogna.

Ez azért van így, mert a szimpatikus idegrendszer fokozott aktivitása (ez felelős a küzdj vagy menekülj stresszválasz beindításáért) elnyújtja az időérzékelést, a paraszimpatikus idegrendszer aktivitása (ami a nyugalomért felelős) pedig megrövidíti. Az időérzékelés függhet attól is, hogy valakinek mennyi dolga van, és mennyire elfoglalt – nem feltétlenül a pozitív vagy negatív élményektől.

A koronavírus-járvány mindenkire máshogyan hatott érzelmileg, ez lehet az oka annak, hogy mindenki másképp is élte meg az idő múlását. Ha szeretnéd, hogy kicsit visszaálljon a normális, és ne vánszorogjanak, de ne is rohanjanak a napok, próbáld ki az alábbi tippeket:

Legyen rutinod!

Ha struktúrája van a napodnak, az segíthet abban, hogy ne teljen olyan lassan az idő. A normális napjaink általában felszabdaltak, meg van adva, hogy mikor mit csinálunk. Ha még mindig egy kicsit káosz az időbeosztásod a koronavírus miatt, akkor próbáld meg, hogy szoros rutint követsz.

Beszélgess másokkal!

Kutatások kimutatták, hogy stresszes időszakokban segíthet mások közelsége, még akkor is, ha az most nem fizikai közelség, hanem lelki. Szociális lények vagyunk, ezért a csoporthoz tartozás megnyugtat minket, így ha nagyon stresszesnek érzed magad, beszélgess valakivel, akit szeretsz!

Találd meg az egyensúlyt!

Legyél elfoglalt, de ne túl elfoglalt, mert egyik véglet sem jó – ha sikerül rálelned a pontosan megfelelő arányra az elfoglaltság és az unalom között, nyert ügyed van. Szükséged van arra, hogy elfoglald magad, viszont arra is, hogy pihenj, ugyanúgy, mintha nem lennénk egy világjárvány kellős közepén.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást