Ahogyan segíthetsz a gyerekednek, ha mérgező barátságba keveredett

Ahogyan segíthetsz a gyerekednek, ha mérgező barátságba keveredett

Címlap / Életmód / Család / Ahogyan segíthetsz a gyerekednek, ha mérgező barátságba keveredett

Az érzelmi hullámvasutat nagyon nehéz szülőként megtörni, de persze szerencsére lehet segíteni azon a gyereken is, aki mérgező barátságba keveredett, és magától nem tud onnan kitörni.

Képzeld el a szituációt: az egykor boldog, kiegyensúlyozott gyereked egyszer csak gyakran sír hisztérikusan a szobájában, eltávolodik a családjától, bezárkózik és nem kommunikál – aztán megint boldog, sőt, már-már eufórikus, mert a barátja, aki korábban bántotta, ismét jó kapcsolatot ápol vele. Az érzelmi hullámvasútból a gyerek nem tud magától kitörni, és az életében minden a mérgező barátság körül kezd el forogni.

Meglepő, de az olyan kóros személyiségvonások, mint a nárcizmus, már gyerekkorban is megjelenhetnek. Az egocentrikus és manipulatív gyerek maga köré gyűjti az arra fogékonyakat, és lelki terrorral, folyamatos feszültségben tartással, a büntetés és jutalmazás rendszeres váltogatásával odaláncolja magához. 

Hogy jelenhetnek meg ezek a viselkedések a mindennapokban? A mérgező barát például kihagyhatja a gyereket közös baráti összejövetelekből, amikről aztán meggyőződik, hogy a gyerek is tudomást szerez, vagy megvádolja valami teljesen alaptalannal, és ha a gyerek megvédi magát, akkor meggyanúsítja, hogy túldramatizálja a dolgot, vagy egyszerűen őrülten viselkedik. 

Ilyenkor a szülő feladata valamit tenni az ügy érdekében, de az, hogy eltiltja a toxikus baráttól, a legritkább esetekben működik csak – hiszen a gyerek maga sem tud kikerülni az ördögi körből.

Sőt, általában ilyenkor a gyerekek fel sem ismerik, hogy mérgező kapcsolatban ragadtak, hiszen belülről a szituáció teljesen máshogy néz ki. Az sem megoldás, ha a többi szülővel beszélünk, mivel ez visszafelé sülhet el, és még komolyabb nárcisztikus viselkedést válthat ki.

Ehelyett inkább próbáld ki az alábbi tippeket, ha úgy érzed, hogy a gyereked ilyen toxikus barátságba került:

  • Hallgasd meg, és segíts értelmezni, mit érez! Ha a barátja eléri, hogy rosszul érezze magát, és saját magát hibáztassa a problémákért, fontos, hogy éreztesd vele: meghallgatod, és segítesz feldolgozni az érzelmeit. Ha megnyugtatod, hogy ennyi idősen te is érezted így magad, és elmondod, hogy nincs egyedül, már nagy terhet vehetsz le a válláról.
  • Kérdezz rá, hogy miért érzi rosszul magát! Könnyen lehet, hogy nem akar majd megnyílni, de az is előfordulhat, hogy el fogja mondani, kitől és mitől vannak rossz érzései.
  • Próbáld meg rávezetni, hogy ez nem helyes viselkedés! Kérdezd meg tőle, hogy ő tenne-e ilyet egy barátjával, és lassan vezesd rá arra, hogy nem vele, hanem a mérgező barátsággal van probléma.
  • Legyél türelmes! Még felnőtt fejjel is nagyon nehéz kiszállni egy ilyen kapcsolatból, a gyereknek pedig még nehezebb dolga van.
  • Segíts, hogy eltávolodjon kicsit a barátjától! Csinálj közös programokat, szervezz le találkozókat más barátaival, találj neki új hobbit – bármit, ami nem kötődik a mérgező barátsághoz. A legjobb, ha a gyerek minél kevesebb időt tölt azzal, aki megbántja, így ha eltávolodik tőle, talán kívülről látja majd a helyzetet, és rájön, hogy nem is benne volt a hiba.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást